Nyers lóhús és nyilvános meztelenség: ebben az országban teljesen természetesek

GettyImages-108162898

Japán lakóit igazi csodaként figyeli a nyugati világ, hiszen a születéskor várható élettartam náluk az egyik legmagasabb. Egészen egyedi életmódot folytatnak, amihez kultúrájuk nagyon sajátságos volta is hozzájárul. Hogy életminőségükhöz az alábbi 5 furcsaság hogyan járul hozzá, azt nem minden esetben tudjuk, de örömünkre szolgál felfedezni sokszínűségüket.

Arról már írtunk, hogy miért is esznek a földön ülve a japánok. Kultúrájuk nagyon távolinak tűnik, sokak számára egzotikusan vonzó, míg mások idegenkednek attól, hogy kevés fogódzót kínál, pláne egy közép-kelet-európai ember számára. Ezért is borzadunk el könnyen néhány szokásukon, miközben gyanítjuk, hogy ők fordított helyzetben hasonlóan tennének.

A nyers lóhús igazi ínyencfalat

A Japánban fogyasztott számos finomság közül talán a lóhús – baniku néven ismert – a legfelkapottabb. Élénkpiros, cseresznyére emlékeztető színe miatt sakura nikunak is nevezik. A feltűnő szín azonban nem a legfigyelemreméltóbb tulajdonsága. A lóhús nagyon sokféleképpen elkészíthető. Ráadásul az íze sem teljesen ismeretlen azok számára, akik ettek már marhahúst vagy szarvashúst. 

Egyesek szerint a nyers lóhús egy enyhén édes marhahús ízére emlékeztet
Egyesek szerint a nyers lóhús egy enyhén édes marhahús ízére emlékeztetDigiPub / Getty Images Hungary

A lóhús Japánban a hölgyek körében is egyre népszerűbbé válik szépségre kifejtett hatása miatt. Alacsony a zsírtartalma, magas a fehérje- és vastartalma miatt egészségesnek tartják, sőt, Nagano büszke lakói még hosszú életüket is az egészséges lóhúsnak tulajdonítják. 

A lóhús fogyasztása Japánban az 1920-as évek elején kezdett elterjedni, a háborút követő élelmiszerhiány pedig már normalizálta a lóhúsfogyasztást a kultúrájukban. Ma egyet jelent a marhahús és más húsok ízletes és egészséges alternatívájával. Hazánkban szintén a 20. század elején volt keletje a lóhús fogyasztásnak, bár nálunk alacsonyabb rendű húsnak minősült

Híres nyersevő nemzetként a Japánok a lóhúsfogyasztás legjobb módjának a nyers változatot tartják. A sakura sashimit vagy basashit vékonyra vágják, és szójaszószba mártva, reszelt gyömbérrel, jégcsapretekkel vagy fokhagymával tálalják. A japán basashi jól illik a szakéhoz, vagyis a hagyományos japán rizsborhoz.

Nincs kiságy, a gyerekek az édesanyjukkal alszanak

A japán kultúrában teljesen elfogadott, hogy az édesanyák a gyermekekkel egy ágyban alszanak, míg a férj a hitvesi ágyban tölti az estét. Ez a felállás akár a gyerek 12 éves koráig is elhúzódhat, de persze egyénenként változó. Előfordul az is, hogy a háztartásban uralkodó helyhiány miatt a gyermek a szülők között tölti az éjszakát.

Az ő felfogásuk szerint a szülők így nyugodtabban alszanak, mivel nem kell éjszaka felkelniük, hogy a babával foglalkozzanak. Ebben az is benne van, hogy vészhelyzetben, például földrengés esetén, a szülők közel vannak a gyermekekhez.

Csálé fogsorok

A nyugati kultúrában a fehér és hibátlan fogsor az egészség mércéje, vagyonokat költünk fogszabályzásra, esztétikai fogászatra, mosolytervezésre. Japánban azonban a csálé fogak teljesen normálisnak, sőt, szépnek és vonzónak számítanak, mivel viselőjüket fiatalítja a látványuk. 

Japánban a csálé fogsort Yaebának nevezik, ami szó szerint azt jelenti, hogy „dupla fog”. Ez arra utal, amikor a felső szemfogak kiugranak szomszédos fogakhoz képest
Japánban a csálé fogsort Yaebának nevezik, ami szó szerint azt jelenti, hogy „dupla fog”. Ez arra utal, amikor a felső szemfogak kiugranak szomszédos fogakhoz képestkumikomini / Getty Images Hungary

Ezek a vámpírfogak annyira divatosnak számítanak, hogy létrejöttek már speciális sebészeti eljárások, amivel a fogsor hamis szemfogak segítségével görbébbnek tűnik. 

Nyilvános meztelenkedés

A japán onsenek, vagyis a közösségi meleg vizű források (termálfürdők) használata együtt jár az ősi hagyományok őrzésével. Ilyen hagyomány a meztelen fürdőzés. A forró források rendkívül kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak – különösen egy hosszú síeléssel töltött nap után. Emellett egészségügyi előnyökkel is járnak, és betekintést nyújtanak a japán kultúrába.

Japánban állítólag több forró forrás található, mint bármelyik országban a világon. A legtöbbet a vulkanikus területeken, például Kyushu, Tohoku és Chubu régiókban találjuk, de számos más helyen is a felszínre törnek, beleértve Tokió belvárosát is.

Hagyományosan a japán férfiak és nők együtt, ruha nélkül fürödtek, de ez ma már ritka, többnyire férfi és női onsenek elkülönülten léteznek, vagy pedig külön időpontban használják ugyanazt a létesítményt. Ezeken a helyeken a szigorú nudizás mellett még tilos a fényképezőgép, telefon használata, a tetoválás kizáró ok, ugyanígy a hangos beszéd és az italozás is. A tetoválásokat azért tiltják, mert azt a Japán bűnözői alvilággal hozzák összefüggésbe, de ezt a szabályt a turistaövezetekben egyre inkább figyelmen kívül hagyják.

Sok japán számára az onsen egy gyógyító szentélyként funkcionál, ami még a szamuráj harcosok csatából való felépülését célozta.

Az ásványi anyagokban gazdag víz állítólag segít a műtétekből való felépülésben, és sok más betegség mellett reuma, neuralgia, magas vérnyomás és bőrbetegségek ellen is használják. A különböző meleg vizű források különböző ásványi összetételűek, így a helyiek a sokféle jótékony hatás közül válogathatnak is.

Felnőtt férfiak és nők a Disney-karakterek megszállottjai

Nem alkalmi rajongókról van szó, akiknek esetleg egy kis Mickey egér kiegészítő lóg a kocsijuk tükréről. És nem is a húszas éveiket alig betöltött fiatal felnőttekről. Olyan férfiakat és nőket kell elképzelni, akik már az 50-es éveikben járnak, és megszállottan imádják a Disney figurákat. Az autójukból, otthonukból, ruhájukról még az ételhordójukról is Donald kacsa köszön vissza. Bármennyire is furcsa látványt nyújtanak, a japánok számára a hétköznapok része, ha a strandon egy Minnie egérnek öltözött nagymama készülődik a pancsoláshoz a Disney-úszógumijával. 

A férfiak hoszteszklubokba járnak nőkkel beszélgetni

A hoszteszklubok Japán és a magas japán populációval rendelkező kelet-ázsiai országok éjszakai szórakoztatóipari egységei. Japánban ezeket kabarékluboknak hívják. Elsősorban női személyzetet alkalmaznak a férfi vendégek kiszolgálására, akik figyelmes beszélgetőpartnerekre vágynak. Léteznek már fordított felállású hostklubok is, ahol férfi alkalmazottak szolgálják ki a női vendégeket. 

A hoszteszek cigarettát gyújtanak, italt töltenek, flörtölnek és karaokéznak a vendégek szórakoztatására.

A hoszteszek a gésák modern kori megfelelői, hiszen ők is szórakoztatják a munka után megfáradt férfiakat.

A hoszteszklubokat az különbözteti meg a sztriptízbároktól, hogy ezekben nem jellemző sem a táncolás, sem a meztelenkedés.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra