Rázva, nem keverve: James Bond hatvan éve van a filmvásznon – mit adtak nekünk a kémfilmek?

GettyImages-1353881138
Kálmán Szonja

25 film és 60 év a vásznon: a James Bond-filmek megkerülhetetlen mérföldkövei a mozitörténelem mellett a popkultúrának is.

Ian Fleming titkos ügynöke a világ egyik legismertebb és legsikeresebb karaktere. A több mint 100 millió példányban eladott regények méltó társa a Bond-franchise, mely minden idők második legsikeresebb filmfolyama – a Harry Potter-sorozatnak csak nemrég sikerült letaszítania a trónról. A titkos ügynök – akinek alakját Ian Fleming a haditengerészet kötelékében gyűjtött tapasztalataiból gyúrta össze – 1953-ban született meg az első Bond-regényben, a Casino Royale-ban, kilenc év múlva pedig már a vásznon is bemutatkozott a Dr. Nóval.

Egy újfajta szuperhős született James Bonddal

Marvel kapitány, Batman és Superman már megjelent az emberek előtt, mire James Bond alakja megszületett a vásznon, így a szuperhőskultusz alapjait letette már Hollywood – viszont a fent felsoroltak mind olyan képességekkel rendelkező karakterek voltak, akikhez hasonló tehetséggel egy néző sem bírhatott.

James Bond, a szuperkém gyorsan meghódította a szíveket
James Bond, a szuperkém gyorsan meghódította a szíveketRoger Jackson / Getty Images Hungary

Ezzel szemben jött Bond, aki ugyan vérprofi volt hivatása terén, de például még véletlenül sem tudott repülni. A gonosszal átlagos haladóként nézett szembe, miközben karizmatikus stílusban uralta a vásznat. Ő volt tehát a frissen született szuperhősök időszámításának első olyan alakja, aki anélkül vitt végbe igazán nagy dolgokat, hogy természetfeletti képességek birtokosa lett volna – a megközelíthető szuperhős pedig azóta is kedvenc.

A franchise-ok hajnala

Ma már mi sem természetesebb, mint ha egy filmből franchise születik: egy-egy sikeresebb regénysorozat nem kerülheti el azt a sorsot, hogy több részben a vászonra adaptálják. Ez régen azonban nem volt még egyértelmű választás: a James Bond-filmek az elsők e téren is. Több évtizedet felölelő karrierjük több színész nevéhez is köti a titkos ügynök szerepét.

Sean Connery összesen nyolc alkalommal bújt Bond bőrébe: hozzá hasonlóan erős kötődést Roger Moore-nak és Daniel Craignek sikerült kialakítania a karakterrel, George Lazenby és Timothy Dalton csak egy, illetve két filmben alakították a titkos ügynököt, Pierce Brosnan pedig négy alkalommal lehetett 007-es. A színész szerepéhez való különleges kötődésében is fordulópontot hoztak a Bond-filmek: ezeket a neveket saját idejükben elég nehéz volt elválasztani a franchise-tól, és a 007-estől a Nincs idő meghalnival elbúcsúzó Daniel Craig utódának kilétéről is intenzív találgatások folynak. A dolog egyelőre egyáltalán nem lefutott még, az Esquire úgy tudja, az év második felében kezdenek el egyáltalán foglalkozni Bond castingjával, és 

gyakorlatilag bármi elképzelhető – az éppenséggel nem, hogy nő legyen Bond, legalábbis egyelőre, de az nem garantált, hogy ismét egy fehér férfi kapja majd meg az ikonikus szerepet.

A reboot, amely Craig esetében nagyon is bejött, máskor is működhet.

Egy új Bond-film bemutatása igazi esemény
Egy új Bond-film bemutatása igazi eseményChris Jackson / Getty Images Hungary

A kémfilmek népszerűségét is Bondnak köszönhetjük

James Bond nélkül talán Jason Bourne sem lenne, vagy a Kingsman-filmek: az is igaz ugyanakkor, hogy ez a műfaj nem könnyű, a filmek könnyen repetitívvé válhatnak, ezért különleges tehetségre is szükség van ahhoz, hogy sikerüljön megfelelő elegyet létrehozni.

Ebben a különleges elegyben a Bond-lányoknak is nagy szerepe volt, akik bár általában igen attraktív színésznők, szerepük nem merül ki abban, hogy a vágyak tárgyává váljanak, hanem aktív alakítói is az eseményeknek. Létezésük számos női hőst hívott életre a Vörös verébtől Salt ügynökig.

A zene is ikonikus

A Martinin túl a főcímdal is szervesen hozzátartozik egy Bond-filmhez: a legkülönbözőbb műfajokból érkező előadók az A-hától Shirley Bassey-n és Tina Turneren át Billie Eilishig terjednek, a Bond-téma gitárriffje pont olyan szorosan tartozik mára Bondhoz, mint a képsor, mely minden főcím elején látható. A Bond-dalok úgy utalnak az adott korszak zenei világára az előadó személyén keresztül, hogy azért mégis érezhetően egységet alkotnak. Bond-dal előadójává válni hírértékű, szakmai elismerés is egyben.

Tina Turner a Golden Eye című dallal járult hozzá az Aranyszem sikeréhez
Tina Turner a Golden Eye című dallal járult hozzá az Aranyszem sikeréhezDave Hogan / Getty Images Hungary

A film, amiben megéri hirdetni

Az óra, amit Bond visel, az autó, amit vezet, az öltöny, melybe belebújik, mind-mind szimbolikus jelentőségűek – akárcsak az, hogy mit iszik, rázva, nem keverve. Az ebben rejlő lehetőségeket természetesen a reklámipar is felismerte. Sean Connery még saját Rolexét viselte a filmben, de később a Seiko, majd az Omega is rájött, hogy Bondhoz tartozni jó. Utóbbi márka 1995 óta hivatalos szponzora a franchise filmjeinek – Lindy Hemming jelmeztervező vetette fel, hogy ez a márka illene leginkább az ügynök személyéhez.

Bond autói az Aston Martintól az Audiig épp olyan fontos részei univerzumának, mint mostanra Tom Ford öltönyei. A Heineken is invesztált a filmsorozatba, cserébe egy reklámjukban Craig Bondként fogyasztja el sörét.

Ezt a hagyományt más filmek is átvették, a termékmegjelenítés már nem izzadságszagú próbálkozás, hanem stílusos és organikus összetevőként jelenik meg,

James Bond pedig ezektől a kiegészítőktől csak még vonzóbb és stílusosabb kémmé válik, akit férfiak és nők egyaránt szívesen néznek a vásznon.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra