Ballagások a szocializmusból: így ünnepeltek a diákok anno

fortepan 209935
Olvasási idő kb. 3 perc

Manapság, amikor már bölcsődéből is ballagnak a gyerekek, egészen más jelentősége van az általános iskolai vagy középiskolai ballagásnak, mint egykor, amikor sokkal megismételhetetlenebb mérföldkövét jelentette ez egy fiatal életének.

A Gaudeamus igiturt szinte az emberemlékezet kezdete óta dalolják kisebb-nagyobb gyerekek, amikor búcsút mondanak az iskolának. A középiskolai tanulmányok megkezdése előtti búcsú az iskolától talán az első igazán komoly esemény egy a felnőtt lét felé bandukoló gyermek életében, de a középiskolai ballagás még jelentősebb életesemény.

Amikor ettől az alma matertől búcsúzik egy diák, előtte áll az érettségi, addigi életének feltehetően legkomolyabb szellemi próbatétele, valamint a felvételi, mellyel kapcsolatosan úgy is érezheti, ez dönt további élete alakulásáról. A 18. életévüket épp csak betöltött fiatalok fejében persze ritkán jelenik meg ilyenkor reális kép a felnőttkorról, de ekkor szembesülnek először azzal, hogy a közvélekedés által gondtalannak tartott évek a végükhöz értek.

A lenti képre kattintva megnyílik a galéria!

A ballagások és az iskolák sem sokat változtak

A szimbolikus jelentőségű ballagási ünnepségeknek mindig is része volt az iskola bejárása, az ilyenkor bevett dalok éneklése – bár tény, a repertoár valamelyest változó, Ákostól az Ilyenek voltunk épp úgy belekerült, mint A Pál utcai fiúkból a Mi vagyunk a Grund. Bármit is daloljanak a kezükben virágcsokrokkal a folyosókon, gangokon és udvarokon menetelő diákok, a szülők ugyanúgy elérzékenyülnek ma is, mint ezelőtt 50 vagy 70 évvel. Persze ebben az elérzékenyülésben legalább annyira benne van a büszkeség, mint a felnőtt élet felé menetelő gyermek kezének elengedése.

A ballagások díszletei nem változtak sokat, a folyosók, osztálytermek, udvarok valamivel talán modernebbek lettek, de a tradíciók megmaradtak.

Mások ugyanakkor a frizurák, nem tupírozzák úgy a lányok a tincseiket, nem öltenek matrózblúzt, a fiúk pedig kevésbé festenek alulfizetett irodistának, mint a régi, komoly fotókon. De hiba lenne azt hinni, hogy a szocialista évek ballagásai csak a komoly, szinte komor ceremóniákról szóltak, amint erről galériánk is tanúskodik.

Ha szívesen nézegetnél képeket arról is, milyen volt iskolásnak lenni a hetvenes-nyolcvanas években, ezt a cikkünket ajánljuk!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek