Meg sem született kisbaba vált apává: ez a genetikai trükk kellett hozzá

GettyImages-1436684592

Ez a történet egy sikertelen apasági tesztről szól, no meg a genetikai kimérizmusról, és egy férfiról, akinek gyermeke tudtán kívül saját meg nem született ikertestvérétől született.

Egy névtelenséget kérő washingtoni házaspár gyermeket szeretett volna, de természetes úton nem jártak sikerrel. Termékenységi kezelések sorozata után végül 2014 júniusában megszületett a kisfiuk. Úgy tűnt, minden rendben van, egészen addig, amíg vérvizsgálatot nem végeztek az újszülöttön. Ekkor derült ki, hogy a vércsoportja alapján nem áll megfelelően közeli rokonságban a saját szüleivel. 

A férfit felkérték, hogy végeztessen utólagos apasági tesztet. Meg is tette, majd kiderült, hogy nem ő a baba apja. További vizsgálatokat végeztek, mire végre kiderült, hogy nem hűtlenségről van szó, és a termékenységi klinika sem hibázott. A spermiumot az apától vették, csakhogy ő maga sem tudta, hogy annak idején egy ikerpár egyik tagja volt. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a két baba eggyé olvad, s az életben maradó, kifejlődő baba kiméraként éli az életét, azaz két DNS-készlete van egy helyett, így a szaporodás során is előfordulhat, hogy nem a saját génkészlete öröklődik, hanem testvéréé. Így történhetett meg, hogy – tudományos nyelven a tetragametikus kimérizmusnak hála – az apa a saját, elhalt ikertestvérének gyermekét nevelheti fel. Később a párnak született még egy gyermeke, aki már valóban a férfitól örökölte a génkészletét, ám a két, ugyanabban a családban felnövő gyermek mégsem teljesen vér szerinti testvére egymásnak. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra