A depressziót kiváltó hormon szintje okozza az elhúzódó Covid-tüneteket

GettyImages-1427597716
Olvasási idő kb. 3 perc

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói három fő tényezőt azonosítottak, amelyek tartós, hosszan elhúzódó Covid-tüneteket okozhatnak azáltal, hogy csökkentik a depresszió kialakulásáért is felelős hormon szintjét.

A kutatók által nemrég közzétett tanulmányból kiderül, hogy a boldogsághormonként is ismert szerotonin alacsony szintje is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes betegek, így a koronavírus okozta fertőzés is, jobban megviseli néhányak szervezetét.

Bajt okoz, ha a boldogsághormon megcsappan

Az amerikai kutatóorvosok megállapították, hogy a szerotonin, amely döntően a különféle testi funkciókat szabályozó és a boldogságszintet befolyásoló hormon, kimerülése lehet az egyik oka annak, ha tartósan fennállnak a Covid által okozott tünetek. 

A boldogságunkért is felelős szerotonin hormon fontos szerepet játszik a Covid-tünetek elhúzódásában
A boldogságunkért is felelős szerotonin hormon fontos szerepet játszik a Covid-tünetek elhúzódásábanHalfpoint Images / Getty Images Hungary

A Covid-fertőzés hatásaként jelentkező, huzamos ideig fennálló tünetek egyénenként jelentősen eltérhetnek, de az érintettek többsége a legtöbb esteben tapasztal valamiféle gyulladást a szervezetében, látásproblémát, agyi ködöt, memóriavesztést, mellkasi fájdalmat vagy légzési nehézséget.

Az alacsonyabb szerotoninszint jellemzően depresszió kialakulásához vezet, de ez a hormon szabályozza az alvást és az emésztést is, hiszen 90 százaléka a gyomorban termelődik. A tanulmány kutatói szerint a szerotoninszint csökkenése okozhatja azt az agyi ködöt és memóriaproblémát is, mellyel a Covid-betegek régóta küzdenek. 

Mindemellett a hormon alacsony szintje egyéb más betegség tüneteivel is összefüggésbe hozható. Ilyenek például a szív- és tüdőproblémák.

Ez okozhat hormonszintcsökkenést

A kutatók felfedezték, hogy a szerotoninszint nagyobb valószínűséggel azoknál az embereknél csökkent, akik a fent említett tünetekről számoltak be. A szakemberek három specifikumot azonosítottak, amely a szerotonin csökkenéséhez vezethet Covid-fertőzés után.

A csicseriborsó gazdag triptofánban, ami segíti a szerotonin hormon termelődését
A csicseriborsó gazdag triptofánban, ami segíti a szerotonin hormon termelődésétJoan Ransley / Getty Images Hungary

Az egyik sajátosság az étrend, amikor a triptofánból szintetizált szerotonin nem szívódik fel elég hatékonyan a bélben. A második ismérv, ha csökken a vérlemezkeszám a vérben, míg a harmadik paraméter a szerotonin felgyorsult lebontása.

Mindemellett megfigyelték azt is, hogy a legalacsonyabb szerotoninszinttel rendelkező betegek súlyosabb tüneteket tapasztaltak, és nagyobb valószínűséggel szorultak orvosi kezelésre.

A kutatók elismerték, hogy a vírusfertőzések általában alacsony szerotoninszintet okozhatnak. A hosszú ideig tartó Covid-betegeknél tapasztalt folyamatos problémák azonban arra utaltak, hogy a Covid-vírus okozta gyulladás a normál lefolyáson túl is fennmaradt, ami krónikus szerotoninkimerüléshez vezetett.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek