A temetőből rabolták el Charlie Chaplin holttestét: özvegyét zsarolta az elkövető

GettyImages-3242231

A világ egyik leghírhedtebb hullarablási ügyében a filmtörténet legnagyobb nevettetője volt az áldozat: Charlie Chaplin holtteste két hónappal a halála után nyomtalanul eltűnt a sírból, özvegyét pedig váltságdíjat követelve kezdte hívogatni a tettes. Ki állt a különös és botrányos ügy mögött, és hogyan végződött a történet?

Lába kelt Chaplin holttestének a svájci temetőből

Miután Chaplint az 1950-es évek elején kommunistagyanús elemként kitiltották az Egyesült Államokból, a legendás színész és rendező Svájcban, a Genfi-tó partján telepedett le és élte élete utolsó évtizedeit. A filmlegenda 1977. december 25-én, karácsony napján hunyt el 88 éves korában; földi maradványait birtokához közel, Corsier-sur-Vevey falu temetőjében helyezték örök nyugalomra két nappal később, zárt körű anglikán szertartás keretében.

A holttest azonban alig több mint két hónapot nyugodhatott csak a szép vidéki sírkertben:

március 2-ára virradó reggel a temető személyzete arra ébredt, hogy a sírt kihantolták, Chaplin koporsójának pedig nyoma veszett.

Chaplin holttestének nyoma veszett

A rendőrség hiába próbált a tettesek nyomára bukkanni, a világsztár özvegye (negyedik felesége), Oona Chaplin azonban nem sokkal később telefonhívást kapott egy magát „Mr. Rochat”-nak nevező illetőtől, aki elmondta, ő rabolta el a hullát, és 600 ezer dolláros (mai árfolyamon 2 millió 700 ezer dollár, vagyis majdnem egymilliárd forint) váltságdíjat követelt a visszaszolgáltatásáért cserébe. Az asszony nem riadt meg a titokzatos idegen fenyegetésétől, nevetségesen túlzónak tartotta a követelt összeget és nem volt hajlandó fizetni.

Charles Chaplin és felesége, Oona 1972-ben
Charles Chaplin és felesége, Oona 1972-benRon Galella / Getty Images Hungary

A hullarabló nem nyugodott bele a hiábavaló próbálkozásba, továbbra is hívogatta az özvegyet, ezúttal már

az asszony családtagjait és gyerekeit fenyegette, mondván,„rossz végük lesz”, ha nem kapja meg a követelt pénzt.

Oonát ez sem hatotta meg túlságosan, és ahelyett, hogy belement volna a játékba, inkább a rendőrséggel együttműködve kitervelte, hogyan buktassa le az ismeretlen férfit. A Chaplin-kúria összes telefonját bedrótozták, csakúgy, mint a környéken található mintegy negyven telefonfülkét, majd májusban, amikor a tettes legközelebb jelentkezett, az asszony megbeszélt vele egy helyszínt, ahová sofőrrel elküldi a pénzt.

A mező, ahol a holttestet elrejtették
A mező, ahol a holttestet elrejtettékCentral Press / Getty Images Hungary

Kukoricamezőn rejtették el a koporsót a hullarablók

A sofőr valójában álruhás rendőr volt, a tettesek – mivel kiderült, két személyről van szó – pedig naivul besétáltak a kelepcébe: mindkettejüket gyorsan elfogták és kivallatták. A 24 éves, lengyel bevándorló Roman Wardas és a Bulgáriából érkezett, 38 éves Gantscho Ganev mindketten szerelőként dolgoztak, és anyagi nehézségeik orvoslása miatt döntöttek úgy, elrabolják a néhai komikuslegenda holttestéta tervet Wardas eszelte ki, aki egy olasz újságban olvasott egy hasonló esetről, és mindvégig ő irányította az akciót, társa csak az utasításait követte.

A két elkövető letartóztatásban
A két elkövető letartóztatásbanullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Az elkövetők, miután kihantolták a sírt, a koporsót Ganev teherautójával egy közeli mezőre vitték és ott ásták el; a hatóságok szerencsésen megtalálták az ellopott koporsót, és visszavitték a temetőbe, ahol ezúttal beton sírboltot emeltek fölé, nehogy bárki ismét megpróbálja elcsaklizni. A tetteseket a bíróság bűnösnek találta, 

Wardast négy és fél év kényszermunkára ítélték, míg Ganev tizennyolc hónap felfüggesztett börtönnel megúszta, mivel úgy találták, puszta bűnsegédként jóval kevesebb felelősség terheli az ügyben.

A két tettes később levelet írt Oona Chaplinnek, melyben megbánták a bűnüket, és bocsánatot kértek a családtól; a néhai nagy nevettető özvegye válaszként megbocsátott a két férfinak. Oona Chaplin 1991-ben hunyt el, férje mellé temették a Corsier-sur-vevey-i temetőbe. A termőföldön, mely mintegy két hónapon át szolgált Chaplin ideiglenes nyughelyeként, ma tábla emlékeztet erre a tényre.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra