Milyen húsból, milyen szénen, milyen eszközzel? Grillezési tippek a legjobbaktól

Olvasási idő kb. 10 perc

Főzni mindenki tud! – hangzik a L’ecsó című animációs klasszikus alapvetése. És mi a helyzet a grillezéssel? Tényleg mindenki (na jó, főleg a férfiak) értenek hozzá? Nem kell túlgondolni, hiszen a jó idő, a társaság és a húsok forgatása közben legurított italok miatt amúgy is ízleni fog az így készült étel, vagy érdemes kicsit komolyabban venni, jobban rákészülni annak érdekében, hogy ne csak közösségi, de igazi kulináris élmény is legyen a kerti sütögetés? A grillezés szakértői szerint nagyon sokat tud adni, ha nemcsak lelkesen, de okosan sütünk.

A debreceni székhelyű Grillakadémia két elhivatott alapítója, Nagy Bence pitmaster és Zákány Dániel szakács 2018 óta dolgozik együtt. Missziójuk, hogy minél több embernek mutassák meg, mennyi lehetőség van a grillezésben, és hogy igenis van élet a papírrá szárított roston csirkemellek és gyorsan odaégetett tarjaszeleteken túl is. A grillezés rejtelmeibe rendszeres workshopjaikon is betekintést nyerhetünk, ez alkalommal azonban kifejezetten a Dívány olvasóinak tartanak gyorstalpalót. 

Kezdjük a legelején: miért jó grillezni? Túl azon, hogy kellemes közösségi élmény, gasztronómiai szempontból milyen pluszt tud adni, ha így készítjük az ételeinket?

Inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy miért jó a tűzzel bíbelődni, mert ebből a szempontból mindegy, hogy bográcsozásra, szalonnasütésre vagy grillre gondolunk. Az élményben egyrészt benne van az, amit te is mondtál: a tűz, a parázs és a füst már évezredek óta az ember legjobb barátai közé tartoznak, és a legtöbbünkben megvan egyfajta vadromantika ezzel kapcsolatban. 

A tűz összekovácsol, mert vonzódunk a lánghoz és szeretjük körbeülni, jó a tűz mellett együtt lenni. De nemcsak átmelegít, hanem – és itt jön a gasztronómiai szempont – ételeink ízét is kellemesebbé varázsolja. Olyan, az ízeket és az állagot is befolyásoló reakciók zajlanak le az étel szabad tűzön történő sütése és elkészítése közben, amit nem tudunk a konyhában kivitelezni. Ilyenkor a füst, a pernye és a fa ízvilága is belekerül az ételekbe, és sajátos, egyedi zamatot ad nekik. Azt a bizonyos grillízt vagy szabadtűz-ízt, amit a konyhában nem tudunk reprodukálni, de egy így készült étel megkóstolásakor azonnal érzünk. 

Zákány Dániel és Nagy Bence fotó: Ákos Ádám
Zákány Dániel és Nagy Bence fotó: Ákos Ádám

Van egy olyan gyanúm, hogy nem mindig pontosan és az adekvát eljárásra használjuk a grillezés szót, hanem mindenféle szabadban való sütögetést ide értünk. Segítetek eligazodni a különböző módszerek között?

Ha rendet akarunk tenni ebben a témában, akkor egyrészt hőmérsékleti különbségeket, másrészt a sütési technikák különbségeit kell figyelembe vennünk. Érdemes például rögtön elkülöníteni a direkt és indirekt sütést, előbbi során a hús vagy a köret közvetlenül érintkezik a tűzzel, utóbbi során nem. Ez már egy jó csoportosítási szempont, ami segít megkülönböztetni a leggyakrabban használt technikákat. 

Bográcsozás, tárcsázás során szabad tűz felett, direkt módon sütünk, szalonnasütéskor parázs felett, lassan, de szintén direkt módon készítjük az ételt. Grillezéskor ellenben sosem használunk nyílt lángot/tüzet – indirekt és direkt zónákat kialakítva sütünk magas hőfokon, azaz valahol 150–300 Celsius-fok között. Barbecue-eljárás során végig indirekt módon sütünk, forró fafüsttel, nagy tömegű (2–8 kilós) húsokat hosszú órákon keresztül, alacsony hőmérsékleten, körülbelül 100–110 Celsius-fokon. Érdemes még megemlíteni egy kicsit extrább elkészítési módot, a hidegfüstölést is, amikor is 5–12 Celsius-fok között, több körben füstöljük le húsokat az előzetes pácolás után. Ezzel a módszerrel szalonnát, kacsamellet, lazacot, sertésszüzet lehet isteni finomra csinálni. 

Biztos vagyok benne, hogy a profik nagyon megválogatják a grillezés alapanyagait, hozzávalóit, de érdekelne, hogy otthon mennyit számítanak az apró részletek. Mennyire fontos például a felhasznált tüzelőanyag?

Rengeteget számít, ezért mindig el is mondjuk, hogy nem szabad sajnálni a pénzt a minőségi fára és faszénre, mivel ez az egyik lelke az egész folyamatnak! Fontos a száraz és egyenletes hőleadás, égés és parázs, emiatt nagyon nem mindegy, milyen anyaghoz nyúlunk. 

Ha faszénnel állunk neki, akkor minimum közepes minőséget érdemes választani. Ezt úgy tudjuk belőni, hogy ennek az ára olyan 4–600 F/kg-tól kezdődik, és ha lehet, minimum 5 kg-os kiszerelést érdemes beszerezni. Ha tűzifát használunk, akkor légszáraz fát érdemes bevetni, mindenképpen keményfa legyen például bükk, tölgy, akác, kőris, de nyugodtan elkalandozhatunk a gyümölcsfák között is: lehet például meggy, cseresznye, alma vagy barack.

Gondolom, nem mindegy az eszköz sem. Milyen eszközbe érdemes beruháznia annak, aki ha nem is profi szinten, de jól szeretne grillezni?

Hatalmas választékban érhetők el a különböző sütéshez használatos eszközök, így annak, hogy melyiket választjuk, csak igényeink és lehetőségeink szabnak határt.

Az elektromos grillek tulajdonképpen csak egy szabályozható hőleadást jelentenek, ízben nem sok mindent befolyásolnak, ezeket akár a konyhában is használhatjuk. Előnyük, hogy gyors és kényelmes sütést tesznek lehetővé és könnyen tisztíthatók.

A gázgrilleket szintén könnyű tisztítani, kényelmes velük dolgozni, szabályozható a hőjük, és megvan a grillélményünk is: itt már jön az a bizonyos grillíz.

A faszenes grilleké már nehezebb kategória: nagyobb odafigyelést igényel a szén mennyisége/begyújtása/kezelése, mivel ez adja a sütéshez szükséges hőmérsékletet. Ugyanakkor összetéveszthetetlen ízvilágot biztosít az ételeinknek. Otthoni felhasználásra ez is tökéletes.

A barbecue-sütőkben kétféleképpen tüzelhetünk: faszénnel és fával, ezek általában sütőtől függően eltérnek. Például a revers flow offset (mozdony) sütőket fával, míg a szekrény/töltény típusú smokereket szénnel működtetik. Haladó grillezők már belekezdhetnek, de ez azért rengeteg gyakorlást igényel.

Jó alapanyagból a megfelelő eszközzel ilyen finomságok lesznek.
Jó alapanyagból a megfelelő eszközzel ilyen finomságok lesznek.Ákos Ádám

Érdemes még megemlíteni a kerámiakamadókat, amiket anyaguknak köszönhetően már 100–400 Celsius fok közötti hőtartományban használhatunk. Remek hőtartásuk garantálja, hogy külső hőmérséklettől függetlenül stabilan tartható a beállított hőmérséklet úgy, hogy a faszénfogyasztás más rendszerű sütőkkel szemben rendkívül alacsony.

Milyen húsféléket érdemes grillezni? 

Minél többfélét, változatosan. Csirkéből csontos egész combot, felsőcombrészt, alsócombot, szárnyat, mellet, kacsából, pulykából a combot, mellet érdemes választani. A kicsit erősebb húsok közül szuper lehet a báránycomb vagy borda, a sertéscsülök, comb, tarja, karaj, pofa, köröm, szűz, oldalas, marhából a steakrészek, raguk, darált hús, és akkor még ott vannak a halak, kagyló, rákok, polip, tintahal... A grillezés mindegyiknek kellemes pluszízt ad majd. 

Húsokon kívül mit érdemes még a grillre pakolni? Zöldségek, sajtok esetleg?

Úgy kérdezném inkább, hogy mit nem. Rengeteg olyan étel van, aminek az ízét kidomborítja, feldobja a grillezés, érdemes kísérletezni és letérni a két szál kolbász és pár cukkini vonalról. Nagyon fontos például a szezonalitás: érdemes azokat a zöldségeket, gyümölcsöket grillezni, amik akkor teremnek, amikor sütünk. Amikor szezonális egy zöldség vagy gyümölcs, akkor van ereje teljében, akkor a legfinomabb, illetve mivel sokat termelnek ilyenkor belőle, az ára sem olyan borsos. Mindenképp szilárd ételeket grillezzünk, olyat, ami nem leves, nem töpped, fonnyad össze!

Remek a most szezonális spárga, az előfőzött burgonya, héjában sült burgonya, répa, karfiol, káposzta, ananász, alma, a sárgadinnye, banán, paprika, cukkini, padlizsán, a tökök, gomba, hagymák, kukorica, de még a polenta (megszilárdult puliszka) is. Ezek egy részét meg is tudjuk tölteni, lehet sütni héjában vagy meghámozva, vagy akár betekerhetjük szalonnával – így további pluszt adunk az ételeknek és új dimenziót nyithatunk az ízek világában.

Milyen lépésekből álljon egy otthoni grillezés? Mire kell figyelni, hogy minden jól sikerüljön? 

Fontos, hogy a sütögetés előtt egy nappal vásároljunk be, így ha valami kimarad esetleg, akkor aznap el lehet intézni. Nagyon bosszantó, amikor valami olyan marad le, ami nagyon feldobná a vacsorát. Próbáljuk meg ne a hiperben vagy a szuperben beszerezni a hozzávalókat, megéri ehelyett korán kelni, elmenni a piacra, keresni egy szimpatikus hentest, zöldségest, fűszerest, pékséget. Lehet, hogy ez több idő, de közben inspirálódunk, kikapcsolódunk, ez remek program a párunkkal vagy a gyerekekkel. Készítsük elő a hozzávalókat előtte egy nappal is akár. Pácoljuk be a húsokat, aprítsuk fel a köretnekvalót, keverjük ki a szószokat, hadd érjenek össze az ízek! Kísérletezzünk sokat, nézzünk online felületeken ötleteket, és ha egyre jobbá szeretnénk válni, akkor vásároljunk könyveket, használjuk ki, hogy már a webshopok világában élünk: nézzünk kiegészítőket, kellékeket a grillezéshez és próbálgassuk ki őket.

Ahogy arról már volt szó korábban, fontos a jó minőségű faszén és/vagy brikett – ha lehet, ezeket se a multiknál vegyük meg, inkább rendeljünk, és a nagyobb darabos boksa faszenet keressük, mivel ennek jobb a hőleadása, tovább izzik, és kényelmesebb is lesz vele sütni, valamint a zsákok tartalmának a fele nem aprólék és faszénpor. Hála istennek a fent említett dolgok mára már nem az ördögtől valók és egész jó áron be lehet szerezni őket, és higgyük el, hogy ha ezekre odafigyelünk, máris egy új dimenziót nyitunk magunk és a vendégek előtt is. Érdemes még beszerezni egy maghőmérőt és digitális rácshőmérőt – ez hatalmas segítség lehet, mert így folyamatosan monitorozhatjuk a sütőt és ellenőrizhetjük a készültségi fokokat a készülő ételeknél.

Lehet iszogatni, de inkább azért módjával.
Lehet iszogatni, de inkább azért módjával.10'000 Hours / Getty Images Hungary

Sütés után nagyon fontos a pihentetés is, azaz ne fogyasszuk azon melegében a húsokat, hagyjuk egy kicsit békén őket sütés után, mert így sokkal szaftosabbak maradnak. Akár egy tálban vajjal vagy melegen tartó boxokban, de mindenképpen hagyjunk nekik egy kis időt, hogy minél nagyobb élvezeti értékük legyen.

Milyen köreteket és italokat ajánlotok grillételek mellé? 

Ez egy elég széles témakör és sok mindentől függ. Köretnek jók lehetnek a grillezve elkészített zöldségek, a balzsamecetes, akár majonézes saláták, a gabonaalapú saláták is, ezek remekül kiegészítik a grillételeket. Érdemes változatos szószokat, mártásokat is kínálni az ételek mellé. Ezek lehetnek paradicsomos vagy épp majonézes alapúak, vajasak, de használhatunk pecsenyelevet és különböző egzotikusabb, keleties, csípős szószokat is. Ami pedig az italokat illet: általában a long drinkeket szoktuk javasolni, mert a röviditalok fogyasztása sokszor megérződik a sütések végeredményén is. Fontos az is, hogy folyamatosan hidratáljunk ásványvízzel, almafröccsel, citromos vízzel, mivel a tűz és parázs körüli teendő kiveszi belőlünk az erőt és sok folyadékot is vesztünk. Egy napindító rum, konyak vagy whiskey persze belefér, de a tűz mellett inkább az alkoholmentes vagy szolidabb alkoholtartalmú italokat söröket, fröccsöket és a fentebb már említett long drinkeket részesítsük előnyben. 

Tényleg jobban grilleznek a férfiak? 

Ez egy érdekes sztereotípia, és tény, hogy a legtöbb profi szakács – nem csak grillvonalon – férfi. Nekünk talán az evolúcióból eredően több közünk van a tűzhöz, a vadászathoz, lehet, hogy ez is befolyásolja a bátorságunkat, amikor a tűz körül dolgozunk. Értem ez alatt, hogy bátrabban fűszerezünk, próbálgatjuk a húsokat, az összetevőket. Viszont ha egy húslevesre, pörköltre, töltött káposztára gondolunk, egyetértünk, hogy ezeket  az otthonos fogásokat a nők háziasabban készítik, nagy rutinnal és mocskos finoman. Így ebben a témában nehéz állást foglalni. Mi nőket és férfiakat egyaránt arra biztatunk, hogy grillezzenek, süssenek szabad tűzön. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • világom
Rengeteg életet mentett meg, mégsem került be a történelemkönyvekbe a francia ellenállás női vezetője
Rengeteg életet mentett meg, mégsem került be a történelemkönyvekbe a francia ellenállás női vezetője

A francia ellenállás kulcsfontosságú információkat szállított a briteknek.

április 10., 16:00

  • VIP
Barack Obamáék válásáról szólnak a pletykák: végre megszólalt a volt first lady is
Barack Obamáék válásáról szólnak a pletykák: végre megszólalt a volt first lady is

Obamáék válásáról a legmagasabb körökben beszéltek már.

április 10., 12:40

  • Szülőség
Összeesett az 5 éves gyermek a budapesti rendelőben, megmentették a gyors beavatkozással
Összeesett az 5 éves gyermek a budapesti rendelőben, megmentették a gyors beavatkozással

Pillanatokon múlt a gyermek élete, szerencsére az orvos és asszisztense azonnal cselekedett.

április 10., 11:59

  • világom
Itt a legnehezebb telekhez jutni: valóságos mesevilágot alkotnak ezek a kertek
Itt a legnehezebb telekhez jutni: valóságos mesevilágot alkotnak ezek a kertek

Sokkal több, mint kedves tájkép, közösséget is formál ez a különleges városrész és furcsa kertjei.

tegnap, 19:30

  • Mindennapi
Elképesztő méretű terheléses támadás érte az OTP-t
Elképesztő méretű terheléses támadás érte az OTP-t

Nem töltött be a netbank és az applikáció, miután szokatlan méretű túlterheléses támadás érte az OTP Bankot.

április 10., 17:19

  • Mindennapi
Lecsapott a porvihar erre a vármegyénkre: videón a veszélyes jelenség
Lecsapott a porvihar erre a vármegyénkre: videón a veszélyes jelenség

Az autósok számára rémálommá vált a közlekedés.

április 10., 13:36

  • világom
Bicikliutat építettek az autópálya közepére, 7500 napelemet "vettek kölcsön" hozzá
Bicikliutat építettek az autópálya közepére, 7500 napelemet "vettek kölcsön" hozzá

Érdekes kezdeményezés, melynek nemcsak a biciklisták, de a bolygó is örül.

április 10., 15:10

  • világom
Megtalálták a bibilai édenkertet: turisták százezrei tapossák földjét nap mint nap
Megtalálták a bibilai édenkertet: turisták százezrei tapossák földjét nap mint nap

A Biblia legendás édenkertjének területe ma is népszerű.

április 10., 14:36

  • Offline
Kutyád egészségét kockáztatod, ha így mosod el a tálját
Kutyád egészségét kockáztatod, ha így mosod el a tálját

A kutyád és a saját egészséged szempontjából is fontos a helyes tálmosás.

április 10., 18:30

  • Offline
Tacskó vagy macska: te el tudod dönteni, melyikre hasonlít?
Tacskó vagy macska: te el tudod dönteni, melyikre hasonlít?

A lába olyan, mint a tacskóé, és a mozgása sem hasonlít a macskáéra.

április 10., 16:46

  • világom
23 szovjet katonát változtattak kővé az ufók egy CIA-jelentés szerint
23 szovjet katonát változtattak kővé az ufók egy CIA-jelentés szerint

A dühös ufók űrhajójuk kilövését bosszulták meg a CIA birtokába került iratok szerint.

április 11., 06:00

  • Szülőség
Fontos határidő jár le, erre az adatra van mindenképpen szükséged
Fontos határidő jár le, erre az adatra van mindenképpen szükséged

Holnap délben jár le a beiratkozási határidő az általános iskolákba. Már nem elég, ha személyesen elmennek a szülők a kiválasztott iskolába.

április 10., 11:10

  • lájfhekk
7 dolog, amit tilos mosogatószerrel tisztítani
7 dolog, amit tilos mosogatószerrel tisztítani

Ha nem edények tisztítására, hanem univerzális vegyszerként használjuk a mosogatószert, lehet, hogy többet ártunk, mint használunk.

április 10., 06:30

  • világom
Egyetlen éjszaka alatt vált lakatlanná az ősi falu: a szellemvadászok tömegével keresik fel
Egyetlen éjszaka alatt vált lakatlanná az ősi falu: a szellemvadászok tömegével keresik fel

Ma sokan azt hiszik, szellemek lakják a legendás falut, amelyen állítólag átok ül.

április 10., 19:30

  • Szülőség
Altató hatású gumicukrot adtak az óvodásoknak: felháborodott szülők kérik számon az esetet Amerikában
Altató hatású gumicukrot adtak az óvodásoknak: felháborodott szülők kérik számon az esetet Amerikában

Az óvodások nap mint nap kapták az altató hatású szert.

április 10., 06:00

  • Testem
Emberi betegséghez hasonlít a ragadós száj- és körömfájás: tévhit, hogy ugyanaz okozná
Emberi betegséghez hasonlít a ragadós száj- és körömfájás: tévhit, hogy ugyanaz okozná

A két betegség összemosása tévhiteket terjeszt.

április 10., 10:36

  • Offline
KRESZ-teszt: mennyire ismered a szabályokat?
KRESZ-teszt: mennyire ismered a szabályokat?

Több tucatnyi sebességhatárt tartalmaz a KRESZ, de vajon mennyire ismered ezeket? Töltsd ki a kvízt, és kiderül!

április 10., 06:46

  • életem
Óriásit emelkednek a parkolási díjak környezetvédelmi okokból: mélyen zsebbe kell nyúlni Angliában
Óriásit emelkednek a parkolási díjak környezetvédelmi okokból: mélyen zsebbe kell nyúlni Angliában

A parkolás díja van, ahol megháromszorozódott, ráadásul az autós az utolsó pillanatig nem tudja, neki mennyit kell fizetnie.

április 10., 11:41

  • lájfhekk
Megmentheti az életedet a telefonod egyik funkciója, be sem kell kapcsolnod
Megmentheti az életedet a telefonod egyik funkciója, be sem kell kapcsolnod

Akár ötméteres pontossággal meghatározható, hogy hol tartózkodik a bajbajutott.

április 11., 06:30

  • Offline
Így teltek valójában a Titanic utolsó percei – drámai részletek derültek ki
Így teltek valójában a Titanic utolsó percei – drámai részletek derültek ki

A Titanicot mélytengeri robotokkal vizsgálták, így feltárultak a hajó titkai.

április 10., 07:26

  • Testem
Újabb magyar betegeknél mutatták ki a csonttörő vírust, Pest vármegyében is megjelent a vérzéses láz
Újabb magyar betegeknél mutatták ki a csonttörő vírust, Pest vármegyében is megjelent a vérzéses láz

Három magyarnál is kimutatták a vírust, akik külföldön fertőződhettek meg a vírussal.

április 10., 07:46

  • életem
Így zajlik a Magyar Rádió legendás épületének bontása
Így zajlik a Magyar Rádió legendás épületének bontása

Vajon mennyire fontos megőrizni a történelmi helyszíneket? A város fejlődésével együtt el kell engednünk a múlt ezen darabjait?

április 10., 08:20

  • Testem
Időponttal is sorba kell állni, sokan lekésik a rendelést a budapesti kórházban
Időponttal is sorba kell állni, sokan lekésik a rendelést a budapesti kórházban

Rendre lekésik az időpontot azok, akik ezzel a kellemetlenséggel nem számolnak a rendelésekre érkezve.

április 10., 10:10

  • Offline
Ezen a szigeten másképp számítják az időt: lakói fittyet hánynak a szabályokra
Ezen a szigeten másképp számítják az időt: lakói fittyet hánynak a szabályokra

Népszavazást is tartottak az ügyben, ahol arról döntöttek, hogy a világ összes országától eltérően ők bizony másképp számítják majd az időt.

április 10., 07:00

  • világom
Nagy utazási iroda jelentett csődöt, nyaralások ezrei kerültek veszélybe Angliában
Nagy utazási iroda jelentett csődöt, nyaralások ezrei kerültek veszélybe Angliában

Az utazási iroda repülős és hajós utakat egyaránt értékesített, a csőd ezeket mind meghiúsítja.

április 10., 09:36

  • életem
Új védőoltást engedélyeztek Magyarországon: szúnyogok terjesztette betegség ellen véd
Új védőoltást engedélyeztek Magyarországon: szúnyogok terjesztette betegség ellen véd

Engedélyeztek egy új oltást, azonnali végrehajtással.

április 10., 08:06

  • életem
Ágyi poloskák lepik el az utcákat Budapesten: 40 tonna szemetet kell elhordani
Ágyi poloskák lepik el az utcákat Budapesten: 40 tonna szemetet kell elhordani

Ellepi a szemét Budapestet, komoly egészségügyi veszélyt rejt magában.

április 10., 09:06

  • Testem
Hatástalan gyógyszert javasol kanyaró gyógyítására az egészségminiszter Amerikában
Hatástalan gyógyszert javasol kanyaró gyógyítására az egészségminiszter Amerikában

A gyógyszer másra jó, de kanyaró ellen nem ér semmit.

április 10., 08:36

  • világom
Évszázadok óta égnek ezek a sziklák: pokoli látványt nyújt a tenger partja
Évszázadok óta égnek ezek a sziklák: pokoli látványt nyújt a tenger partja

Lenyűgöző és egyben félelmetes a tenger partján égő sziklák látványa.

április 10., 08:50

Érdekességek