Ha ezt a héten nem csinálod meg, nagyon fogsz fázni vasárnaptól

GettyImages-1460009616
Olvasási idő kb. 4 perc

A mostani előrejelzések szerint a hosszú, napos, már-már nyárias ősz a végéhez közeledik. Jönnek a borús, ködös, esős és hideg napok. Nagyon nem mindegy, otthon fel tudsz-e majd melegedni.

Bár a hét elején még szinte irreálisan meleg idő várható, az ősz kellemetlenebb második fele már a határban várakozik. A napsütést vasárnap erős hidegfront űzi el, s aki eddig nem gyújtott be, az onnantól biztosan be fog. No de biztos, hogy működni is fog minden?

Ahhoz, hogy a valódi őszi hideget kint tudd tartani, már most el kell végezned egy sor teendőt. Az idei begyújtás a gázkazános családi házaknál azt jelenti, hogy ellenőrizni kell a kémény átjárhatóságát, próbagyújtással megnézni a huzatot. Ezt követően a víztartály nyomásszintjére forduljon a figyelem, és ha szükséges, még most töltsük fel rendesen a rendszert. Írjuk fel az aktuális óraállást, majd próbából gyújtsunk is be, és légtelenítsünk, hogy ne vasárnap derüljön ki, hogy valami kiégett, elromlott vagy éppen csöpög. Garantáljuk, hogy a szerelő aznap nem fog kiérkezni megoldani a problémát. Ugyanez igaz a gázkonvektoros háztartásokra is: az óraállás rögzítése nagyon fontos, az őrlángot sem árt ellenőrizni, illetve régebbi készülékeknél meg kell figyelnünk azt is, belobban-e a gáz megfelelő hőmérsékleten, és a készülék azt meg is tudja-e tartani. 

Az őszi hideg elől csak bent találunk meleget, de ehhez működnie kell a fűtésnek
Az őszi hideg elől csak bent találunk meleget, de ehhez működnie kell a fűtésnekAlavinphoto / Getty Images Hungary

Erre figyelj a fűtésnél az őszi hidegben

A fa- vagy vegyes tüzelésű kályhásokra, kandallótulajdonosokra is sok munka vár. A kémény és a huzat ellenőrzése alapkövetelmény, ahogy a működő szén-monoxid-érzékelő felszerelése is (ez utóbbi a gázfűtésű lakásokban is elengedhetetlen). A cserépkályhát elkezdhetjük fokozatosan felhevíteni, hogy vasárnap már csak egy nagy begyújtás kelljen a meleghez. A hagyományos kályhánál ellenőrizzük, nem kormosak-e a csövek, hordjuk ki a régi hamut, és készítsük be az első pár adag száraz fát. A próbabegyújtásra itt is szükség lesz, hogy lássuk, jó-e a huzat, melegszik-e a víz, működik-e a szivattyú, a termosztát, és itt sem szabad kihagyni a légtelenítést. Ha nincs száraz tüzelőanyagunk, még a héten szerezhetünk, vagy hasogathatunk a régiből, hogy legyen mit behordani.

Tartsd is meg a meleget!

Eddig szinte nyáriasan, urasan szellőztethettünk, de ennek jövő héttől vége. Szigeteljük le a nyílászárókat, frissítsük fel a hőtükröket a radiátorok mögött, porszívózzuk ki a rácsok közül a port, ami csökkentené a fűtőtestek hatékonyságát. Az ablakok közé jöjjön párna, de egy vastag függöny sem árt, amit esténként elhúzhatunk. Ha kisgyerekeink vannak, ellenőrizzük, megfelelően el tudjuk-e keríteni a felforrósodó fűtőtesteket, mielőtt a tenyerükkel ellenőriznék, tényleg elég melegek-e. A szellőztetést tartogassuk azokra az órákra, amikor épp nem megy nagy lángon a konvektor, és mások sem most röffentették be a kazánjukat – ez ugye délután 4 órától esedékes, és érezhetően elrontja a levegő minőségét. Ideje kitisztítva behozni a vastag szőnyeget, hiszen a lábunk felől jön a hideg, és elő kell keríteni a gyapjúmamuszt is. Már csak egy bögre mézes tea kell, és indulhat a kuckózás szezonja.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek