Megtalálták a megoldást a kánikulára, az ingatlanosok nem fognak örülni

GettyImages-1415071435

Egyre melegebbek a nyarak világszerte, nem ritkák 40 fokos nappalok. Amikor már éjjel sincs hideg a lakásokban, házakban, muszáj kreatívnak lenni, ha túl akarjuk élni a legmelegebb hónapokat.

A világ számtalan pontján nem ritka az extrém magas nyári hőmérséklet, ám Európa még csak ismerkedik a trópusi időjárással. Azokon a vidékeken, ahol rutinosan készülnek a hőségre, egyre több, furcsának tűnő megoldással állnak elő.

Amikor a kaktuszok sem bírják a meleget

Már nemcsak a déli félteke egyes régióiban, de Európa Földközi-tenger partján fekvő településein is egymást érik az is extrém hőhullámok. A pusztító erdőtüzekkel, halálos áldozatokkal járó, több napon keresztül tartó 40 fok körüli hőmérséklet az egészséges emberek szervezetét is komolyan igénybe veszi. Amerikában már a kaktuszok is pusztulnak a hőségben. 

Évezredek óta élnek emberek a föld alatt, hogy védjék magukat a hőségtől
Évezredek óta élnek emberek a föld alatt, hogy védjék magukat a hőségtőlNatalia Moroz / Getty Images Hungary

A világ rutinosabb felén számtalan megoldással készülnek a meleg nyarakra, föld alatti barlangokba, hőtartó kőzetekből készített házakba és világháborús óvóhelyekre húzódnak vissza annak érdekében, hogy kibírják a nem ritkán 50 fokos nappali kánikulát.

A föld alá éptíenek házakat, mert ott hidegebb van

Az emberek évezredek óta igyekeznek kihasználni a természet adta lehetőséget az időjárás viszontagságai ellen valló védekezésre, már az ősemberek is a hűs, de szélvédett, a meleget is benn tartó barlangokban alakították ki előszeretettel szálláshelyeiket. Az állatvilágban sem ismeretlen ez a fajta védekezés, az emberszabású majmok is előszeretettel hűsölnek a kövek között a nagy melegben.

A törökországi Derinkuyu barlangrendszerébe rejtett, Kr. e. 8. századi, kőbe vájt településrendszert egy véletlennek köszönhetően fedezték fel, amikor a közeli faluból el-eltünedező háziállatok keresésére indultak. Az okos szárnyasok ugyanis a nagy melegben megtalálták a leghűsebb pontot a közelben, s egy kisebb résen keresztül egyszerűen leköltöztek a föld alá a meleg elől. 

Az ausztrál opálbányászok tökélyre fejlesztették a föld alatti komfortot, a házak hőmérséklete így sokkal hidegebb
Az ausztrál opálbányászok tökélyre fejlesztették a föld alatti komfortot, a házak hőmérséklete így sokkal hidegebbJohn W Banagan / Getty Images Hungary

A délnyugat-kínai Csongcsing városában a második világháború után megmaradt óvóhelyeket is megnyitotta a városvezetés, ugyanis majdnem két héten át nem ment 35 fok alá a hőmérséklet. Hasonlóképpen védekeznek az ausztrál Coober Pedy lakói is, akik egy egész települést rejtettek a talajba.

A 2500 lakosú opálbányászati központ a leghíresebb a modern, föld alatti városok közül. Itt a lakosság 60 százaléka már a vasban gazdag homokkőbe és aleurolitba épített házakban él. Vannak olyan negyedei is az ausztrál településnek, ahol a földfelszínen csak egy-egy szellőzőnyílás utal arra, hogy a rózsaszín homokos vidéken élnek egyáltalán emberek.

A vidéken egy-egy melegebb napon a madarak hullanak az égből a hőség miatt, így a lakók az elektronikus eszközöket is hűtőben tárolják. Lakásaik mintegy négy méter mélyen kezdődnek, így képes a lazább talaj akár egy földrengés során is épen tartani a föld alatti járatokat és lakóbarlangokat. Még a téli extrém hidegben is megfelelően langyos hőmérsékletűek maradnak ezek az ingatlanok, olyankor ugyanis fagypont körüli a nappali hőmérséklet odakinn. A szél és a nap energiáját felhasználva az áramellátás is biztosított számukra.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra