Hihetetlen, de ilyen hidegre számíthatunk az ország legfagyosabb településén április utolsó napjaiban

GettyImages-939085976

Zabar neve a legtöbbek számára arról ismert, hogy a fagyosan hideg hazai hőmérsékleti rekordok nagy része itt születik. A leghidegebb falu áprilisban is rászolgál hírnevére!

Április hónap legutolsó hónapjaiban járunk, ám amikor a zabari időjárás-előrejelzést böngésszük, meghökkentő értékekkel találkozhatunk: április 27-én, csütörtökön, tavasz derekán a hajnali órákban akár mínusz két fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála. 

A kétezres években már több mint ötven hidegrekordot jelentő napot számlált Zabar: februárt leszámítva nincsen olyan hónap, amelyben ne kötődne a településhez egy rekord fagyos nap. 2022 december 26-án –28,3 Celsius-fokot mértek a településen, ami annak a hónapnak a legdermesztőbb napja volt, de 

2000. június 28-án például mindössze 0,3 Celsius-fok volt a nap leghidegebb pillanatában a településen. 

Fagyosan hideg lesz a hőmérséklet egy áprilisi hajnalon is Zabaron
Fagyosan hideg lesz a hőmérséklet egy áprilisi hajnalon is ZabaronWestend61 / Getty Images Hungary

Nem csoda, hogy Zabar igyekszik profitálni a rá jellemző nagy hidegből: idén már harmadszor rendeztek Hidegfesztivált, amelyen a szervezők arra törekszenek, hogy a hírekből ismert települést közelebb hozzák az emberekhez téli sportversenyek és főzőcskézés segítségével.

A falvacskának, amely Nógrádban található a salgótarjáni járásban, egyébként mindössze 490 lakosa van. A település az ország leghidegebb középhőmérsékletű területe, melyet így várhatóan az időjárási extremitásokkal járó globális felmelegedés kapcsán is sokat emlegetünk majd a jövőben. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra