Mi történhetett az Urálban a túrázó fiatalokkal? Máig nincs magyarázat

dyatlovpass2

Kilenc, húsz év körüli diák és egy túravezető kelt útra, ám közülük csak egy tért vissza. Több mint 70 teória született arról, hogy mi történhetett velük, de még a tudósok is úgy gondolják: talán soha nem tudhatjuk meg százszázalékosan, mi zajlott le azon az éjjelen.

Számtalan kérdés megválaszolatlan immáron 64 éve a Djatlov-rejtéllyel kapcsolatban, az pedig különösen gyanússá tette, hogy a nyomozati anyagot az eset után titkosították. A Szovjetunió felbomlásával aztán az iratokba be lehetett tekinteni, és több tudós is igyekezett magyarázatott találni a hátborzongató rejtéllyel kapcsolatban. Legutóbb egy svájci kutató modellezte, mi okozhatta a fiatalok halálát.

Visszafordult az egyetlen túlélő

A fiatal egyetemista, Igor Djatlov 1959 januárjában újévi túrát szervezett az Urál hegységben található Halál-hegyre. Kilencfős csapat verbuválódott össze; nagyrészt egyetemisták, illetve frissen végzett mérnökök, mindannyian tapasztalt túrázók és síelők. Az indulás előtt egy, a hatóság által kijelölt túravezető, Szemjon Alexandrovics Zolotarjov csatlakozott hozzájuk, aki – mint utólag kiderült –, a KGB tisztje volt. A csapat január 25-én indult, és terveik szerint 16 nap alatt 350 kilométert tettek volna meg. A csoport egyik tagja, Jurij Jugyin azonban az ötödik napon belázasodott – más források szerint a lábában gyulladás keletkezett –, ezért visszafordult. Ekkor már egy kis csúszásban voltak, ezt az üzenetet el is hozta a férfi, így amikor a megbeszélt időpontra a Djatlov-csapat nem ért vissza Vizsajba, még senki nem aggódott. 

Djatlov, akiről elnevezték a hágót, ahová soha nem ért fel: a rejtély máig megoldatlan Fotó: Wikimedia Commons
Djatlov, akiről elnevezték a hágót, ahová soha nem ért fel: a rejtély máig megoldatlan Fotó: Wikimedia Commons

Mínusz 40 fok és vaksötét volt

Teltek a napok, és a fiatalokról még mindig semmi hír nem érkezett, így a hozzátartozóik jelentették a hatóságoknak az eltűnésüket. Végül február 20-án indult el a keresőcsapat, de a dolgukat nehezítette, hogy Djatlov nem adott le útvonaltervet. Hat nappal később, 26-án fedezték fel az elhagyott sátrakat. A túrázók valószínűleg át akartak jutni a hágón, és a terv az volt, hogy a hegy túloldalán éjszakáznak, ám jó eséllyel a rossz látási viszonyok és a mostoha időjárás miatt nem értek célt, ezért a nyílt terepen kellett felverniük a sátrakat. A helyszínen az önkéntes kutatókat döbbenetes látvány fogadta.

A sátrakat belülről szétvágták, a hóban egy darabon lehetett találni lábnyomokat, ám ezek idővel megszűntek.

A fiatal túrázók közül egy sem élt már. Elsőként két férfira találtak rá, akik mezítláb voltak, alig felöltözve. A nyomok arra utaltak, hogy megpróbáltak tüzet gyújtani, de nem sikerült nekik. Három másik egyetemista valószínűleg igyekezett visszajutni a sátrakhoz, de a mínusz 40 fokos hidegben, a vaksötét éjszakában esélyük sem volt. Négyüket csak az olvadás után, májusban találták meg egy szakadékban. 

Az egyik utolsó fotók egyike, hátborzongató fényekkel Fotó: dyatlovpass.com
Az egyik utolsó fotók egyike, hátborzongató fényekkel Fotó: dyatlovpass.com

A hátborzongató rejtély lehetséges megoldásai 

A rejtélyes eseményeket több teóriával magyarázták, főleg, hogy jó néhány gyanús körülmény is felmerült. A fiatalok bőre sárgás színű volt, hatuknál pedig radioaktív sugárzást mértek.

Ezenkívül arra is nehéz volt logikus magyarázatot találni, hogy miért vágták ki a sátrak oldalát és menekültek ki alsóneműben a fogcsikorgató hidegben. Az orvosi szemle alapján többük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, mintha egy teherautó ütötte volna el őket.

Akadtak, akik a Halál-hegy bosszújáról beszéltek, mások jetitámadásról és ufókról, de a titkos katonai kísérlet is felmerült. Mára két feltételezés tűnik a legkézenfekvőbb és racionális magyarázatnak. Az egyik az – ami mellett a svájci tudós, Johan Gaume is letette a voksát –, hogy miután a sátrakat leverték, egy úgynevezett táblalavina indult el. A jelenség hangjait valószínűleg meghallhatták, és emiatt menekültek fejvesztve a sátorból.

A kilenc áldozat emlékhelye Fotó: Wikimedia Commons
A kilenc áldozat emlékhelye Fotó: Wikimedia Commons

A másik az, hogy a sátorban használtak egy saját készítésű kályhát, és talán ez okozott akkora füstöt, hogy nem volt maradásuk. Ezeket az elképzeléseket azonban sokan nem találják megnyugtatónak, és felteszik a kérdést: hogyan lehettek a lábnyomok rendezett sorokban, ha egyszer valami elől menekültek? (Címlapkép: Dyatlovpass.com)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra