Miért úgy vesszük fel a telefont, hogy halló, és mit jelent a szó valójában?

GettyImages-165768620
Berényi Bianka

Te hogy köszönsz a telefonba? Tízből kilencen hallóval veszik fel, de belegondoltál már abba, hogy miért pont ezt a kifejezést használjuk telefonos üdvözléskor? Annyit segítünk, hogy nem Alexander Graham Bellhez köthető ez a szokás.

Amikor megcsörren a telefon, természetes, hogy hallóval reagálunk, pedig majdnem az „ahoy" kifejezés lett a befutó. De hogy is van ez? Ha Alexander Graham Bellen múlt volna, akkor ma másként üdvözölnénk a telefonálót. Akkor mégis ki döntött erről, ha nem a feltaláló?

Honnan ered a hallózás?

Bár a halló szó csak 150 éve használatos,  nyúlik vissza.

A „hail” kifejezés az üdvözlés egy formájának felelt meg, mely még a középkorból eredeztethető, de maga Shakespeare is előszeretettel használta műveiben. A „hail” pedig rokonságban áll bizonyos egészséget jelentő vagy erre utaló (hale, whole) szavakkal , melyet ma a „health”-szel fejez ki az angol nyelv.

Az Oxford English Szótár szerint akármilyen furcsa is, de a „hail” kifejezés tekinthető a „halló” ősének.

A halló eredete az 1800-as évekre vezethető vissza i
A halló eredete az 1800-as évekre vezethető vissza iIryna Veklich / Getty Images Hungary

A „hail” gyakran elhangzott a távolból is, így nemegyszer félre lehetett azt hallani.

Ha például messziről jött lovas ezzel a köszönéssel üdvözölt másokat, gyakran akár kiabálva a távolság miatt, előfordult, hogy nem abban a formájában érkezett meg a befogadó fülhöz a szó, mint ami az eredeti kifejezés,

így több változatot is feljegyeztek belőle. Ilyen volt a „halloo, hallow, holloa, ho-lo, hollo, hallo, holler” vagy éppen a „halloa”. Érdekesség, hogy a „holler” egy vezényszó volt, melyet a vadászkutyákra való erélyesebb rászóláskor alkalmaztak.

Más elméletek szerint, a „halló” a "holá”-ból ered. A holla szó a 16. században keletkezett, a francia „holá” kifejezésből ered, azt jelenti: állj. A következő évszázadokban egyre több változata terjedt el. Bármi is az igazság, a „halló” közel helyezkedik el a „hailhez” is és a „holához” is hangzását tekintve.

Úttörés az üdvözlésben, avagy így telefonáltak régen

Magát a halló kifejezést az 1800-as években jegyezték fel először hivatalosan, de üdvözlés helyett akkoriban még a figyelemfelkeltés vagy meglepetés kifejezése volt inkább a célja.

A 19. században viszont jött Thomas Edison, és ezt a kifejezést használta, akárhányszor felvette a telefont. Ezt támasztja alá a National Public Radio is. Edison ezt érezte megfelelőnek egy nem látható személy köszöntéséhez: sokkal találóbbnak, mint az afféle más kifejezéseket, mint például az „ott vagy?”, vagy a „megértettem”.

„Nem hiszem, hogy szükségünk lesz hívócsengőre, mivel a »Helló!« 10-20 láb távolságból is hallható. Mit gondol?”

– írta Edison B. A. Davidnek, a pittsburghi Central District and Printing Telegraph Co. elnökének 1877 augusztusában.

Ebből tehát az derül ki, hogy Edison olyannyira hitt a modern halló erejében, hogy magát a telefoncsöngést is feleslegesnek találta, és úgy gondolta, elég csak annyit mondania a hívást fogadó félnek, hogy halló, ezzel is jelezve, hogy hallja a másikat, beszéljen, figyel.

A halló első nyomtatott megjelenése

Hallót nyomtatott formában először egy connecticuti folyóiratban használták, ez volt a Norwich Courier 1826-ban megjelenő lapszáma. 

A mondat, amiben a hallót először alkalmazták írásban, valahogy így hangzott:

„Halló, Jim! Megmondom, mi van: van egy éles késem, és úgy érzem, mintha fel akarnék vágni valamit, vagy valami ilyesmi.”

Ebben a szövegkörnyezetben a halló eredeti célja a figyelemfelkeltés volt, valaki leszólítása, nagyjából a mai „hé”-nek megfelelően. Beletelt néhány évtizedbe, míg a köszönésre használták az emberek.

A halló kifejezés eredete nem Bellhez, a telefon atyjához köthető, hanem Thomas Edisonhoz
A halló kifejezés eredete nem Bellhez, a telefon atyjához köthető, hanem Thomas EdisonhozIryna Veklich / Getty Images Hungary

A humoros telefonkönyv esete

Ahogy a technológia fejlődött, és túllépett a két ember közötti, mindig nyitott közvetlen vonalon, egyre több értelme lett annak, hogy a fogadó fél szólaljon meg elsőként a telefonban. Részben Edison befolyásának köszönhetően a használati utasítások gyakran azt javasolták, hogy hallóval köszönjünk a telefonban. Bár előfordult némi lázadás is.

A Connecticut állambeli New Havenben 1878-ban kiadott legelső telefonkönyv ugyanis, „határozott és vidám „hulloa”-t javasolt üdvözlésként a halló helyett. Búcsúzáskor pedig a telefonkönyv szerint a „that is all” (ennyi volt) kifejezés volt a legmegfelelőbb végszó szerintük. Akárhogy is, mi mindenesetre örülünk, hogy nem a „hulloa” nyert, mert azt jóval furcsább lenne kimondani. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra