18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mi köze a női nemi szervnek a kereszténység legősibb szimbólumához?

Szimbólumvadász

GettyImages-175544961
Olvasási idő kb. 4 perc

A halszimbólum a kereszténység legrégebbi jelképe, amelyet jóval a kereszt jele előtt használtak Jézus követői – a szimbólum pogány eredetét azonban kevesen ismerik, főként, mivel kissé pikáns jelentéstöltete miatt igyekezett minél jobban elfeledtetni az egyház az emberekkel.

Titkos jel volt az üldöztetés idején

A manapság főként az Egyesült Államokban medálokon, autók szélvédőjén matricaként, vagy akár tetoválásként is viselt „Jézus-hal” szimbóluma a kereszténység kezdeti időszakához nyúlik vissza, amikor Krisztus követői még illegalitásban működtek és terjesztették az igét, a római hatóságok pedig gyakran halálos ítéletet is kiszabtak a lefülelt hívőkre. Az egyszerű, könnyen megrajzolható, egyetlen vonalból álló halszimbólummal a korai keresztények azokat a helyeket jelölték meg, ahol titokban gyülekeztek, így kommunikálva egymással a hatóságok tudta nélkül.

De miért éppen a halat választották jelképüknek Krisztus követői? A szimbólum eredete egy szójátékhoz és az abból eredő titkos jelszóhoz kapcsolódik: a Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó (Ieszousz Khrisztosz, Theou Üosz Szótér) szavak ógörög kezdőbetűinek összeolvasása az ikhtüsz mozaikszót adja ki, amely ugyanezen a nyelven „halat” jelent. A szimbólum kapcsolódik az apostolokhoz is, akiket az evangélium szerint Jézus hittérítő munkájukra utalva „emberhalászoknak” nevezett.

Az ikhtüsz, vagyis „Jézus-hal” szimbóluma
Az ikhtüsz, vagyis „Jézus-hal” szimbólumazager / Getty Images Hungary

A női termékenységet szimbolizálta, mielőtt átvették a keresztények

Az ikhtüsz szimbólumát azonban a keresztények máshonnét, a pogány ikonográfiából emelték át, ahol teljesen más jelentéssel bírt, női termékenységi jelképként szolgált. A halvonalforma a Közel-Keleten, elsősorban Szíriában tisztelt görög istennő, Atargatisz szimbólumaként élt a köztudatban, akit haltestű, sellőszerű alakként ábrázoltak: mítosza szerint halandó nőként született, és miután akaratán kívül teherbe esett, vízbe akarta ölni magát, a nimfák azonban megmentették, és félig hal teremtménnyé változtatták.

Atargatisz a közösség védelmezőjeként és termékenységi istennőként is ismert volt, a víz motívuma pedig valószínűleg a magzatvízre utalt. Szintén a vízszimbolikának köszönhetően alakját összekapcsolták más termékenységistennőkkel, például a habokból kiemelkedő Aphroditéval, illetve római megfelelőjével, Vénusszal (sőt, talán éppen Atargatisz mítoszából alakult át az utóbbi történet), de egyesek szerint a Szűz Mária-történet is átvett belőle bizonyos elemeket.

A halszimbólum a kereszténység megjelenése előtti ókori világban tehát a különböző termékenységistennők és általánosságban véve a női termékenység jelképe volt, és sokan úgy vélik, ebben a női nemi szervre való hasonlatossága játszhatott kulcsszerepet. Az élelmes megfigyelők a halat nemcsak alakjában, hanem sikamlósságában, nedvességében is a hüvelyhez hasonlónak látták, olyannyira, hogy Hellász egyes részein az ikhtüsz a nőuralom szimbólumává is vált.

Pál apostol Athénban prédikál (19. századi illusztráció)
Pál apostol Athénban prédikál (19. századi illusztráció)Culture Club / Getty Images Hungary

A keresztények később – amikor a vallás már széles körben elterjedt – természetesen igyekeztek kiölni a köztudatból az ikhtüsz eredeti jelentését, megtisztítani azt a kissé sikamlósnak és az isteni szentséghez nem igazán illőnek ítélt termékenységmotívumtól. Ennek köszönhetően ma már a halszimbólum teljes mértékben Krisztus jelképének számít, és alig emlékszik valaki arra, milyen kapcsolat fűzi a szerelemhez, a várandóssághoz és a gyermekszületéshez.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek