18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mi köze a női nemi szervnek a kereszténység legősibb szimbólumához?

Szimbólumvadász

GettyImages-175544961

A halszimbólum a kereszténység legrégebbi jelképe, amelyet jóval a kereszt jele előtt használtak Jézus követői – a szimbólum pogány eredetét azonban kevesen ismerik, főként, mivel kissé pikáns jelentéstöltete miatt igyekezett minél jobban elfeledtetni az egyház az emberekkel.

Titkos jel volt az üldöztetés idején

A manapság főként az Egyesült Államokban medálokon, autók szélvédőjén matricaként, vagy akár tetoválásként is viselt „Jézus-hal” szimbóluma a kereszténység kezdeti időszakához nyúlik vissza, amikor Krisztus követői még illegalitásban működtek és terjesztették az igét, a római hatóságok pedig gyakran halálos ítéletet is kiszabtak a lefülelt hívőkre. Az egyszerű, könnyen megrajzolható, egyetlen vonalból álló halszimbólummal a korai keresztények azokat a helyeket jelölték meg, ahol titokban gyülekeztek, így kommunikálva egymással a hatóságok tudta nélkül.

De miért éppen a halat választották jelképüknek Krisztus követői? A szimbólum eredete egy szójátékhoz és az abból eredő titkos jelszóhoz kapcsolódik: a Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó (Ieszousz Khrisztosz, Theou Üosz Szótér) szavak ógörög kezdőbetűinek összeolvasása az ikhtüsz mozaikszót adja ki, amely ugyanezen a nyelven „halat” jelent. A szimbólum kapcsolódik az apostolokhoz is, akiket az evangélium szerint Jézus hittérítő munkájukra utalva „emberhalászoknak” nevezett.

Az ikhtüsz, vagyis „Jézus-hal” szimbóluma
Az ikhtüsz, vagyis „Jézus-hal” szimbólumazager / Getty Images Hungary

A női termékenységet szimbolizálta, mielőtt átvették a keresztények

Az ikhtüsz szimbólumát azonban a keresztények máshonnét, a pogány ikonográfiából emelték át, ahol teljesen más jelentéssel bírt, női termékenységi jelképként szolgált. A halvonalforma a Közel-Keleten, elsősorban Szíriában tisztelt görög istennő, Atargatisz szimbólumaként élt a köztudatban, akit haltestű, sellőszerű alakként ábrázoltak: mítosza szerint halandó nőként született, és miután akaratán kívül teherbe esett, vízbe akarta ölni magát, a nimfák azonban megmentették, és félig hal teremtménnyé változtatták.

Atargatisz a közösség védelmezőjeként és termékenységi istennőként is ismert volt, a víz motívuma pedig valószínűleg a magzatvízre utalt. Szintén a vízszimbolikának köszönhetően alakját összekapcsolták más termékenységistennőkkel, például a habokból kiemelkedő Aphroditéval, illetve római megfelelőjével, Vénusszal (sőt, talán éppen Atargatisz mítoszából alakult át az utóbbi történet), de egyesek szerint a Szűz Mária-történet is átvett belőle bizonyos elemeket.

A halszimbólum a kereszténység megjelenése előtti ókori világban tehát a különböző termékenységistennők és általánosságban véve a női termékenység jelképe volt, és sokan úgy vélik, ebben a női nemi szervre való hasonlatossága játszhatott kulcsszerepet. Az élelmes megfigyelők a halat nemcsak alakjában, hanem sikamlósságában, nedvességében is a hüvelyhez hasonlónak látták, olyannyira, hogy Hellász egyes részein az ikhtüsz a nőuralom szimbólumává is vált.

Pál apostol Athénban prédikál (19. századi illusztráció)
Pál apostol Athénban prédikál (19. századi illusztráció)Culture Club / Getty Images Hungary

A keresztények később – amikor a vallás már széles körben elterjedt – természetesen igyekeztek kiölni a köztudatból az ikhtüsz eredeti jelentését, megtisztítani azt a kissé sikamlósnak és az isteni szentséghez nem igazán illőnek ítélt termékenységmotívumtól. Ennek köszönhetően ma már a halszimbólum teljes mértékben Krisztus jelképének számít, és alig emlékszik valaki arra, milyen kapcsolat fűzi a szerelemhez, a várandóssághoz és a gyermekszületéshez.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra