Kegyetlen középkori büntetésből ered a győzelem jele?

Szimbólumvadász

GettyImages-1321433742

A V alakot formázva felmutatott mutató- és középső ujj a modern használatban a győzelem, illetve a béke kézjele, eredetileg azonban sokkal vulgárisabb gesztust takart – nem tudni, a jelképet mai értelmében népszerűvé tevő Winston Churchill tudatában volt-e, hogy valójában beintett a brit hadsereg katonáinak.

Beintettek a franciáknak az angol katonák

A V, mint Viktória kézjel eredetét a legenda az angolok és a franciák között a 14–15. században dúlt százéves háborúhoz kapcsolja: a történet szerint a kiválóan képzett és tehetséges angol íjászok rengeteg bosszúságot okoztak az ellenségnek, ezért amikor a franciák elfogtak közülük valakit, levágták az illető mutató- és középső ujját, hogy soha többet nem tudjon nyilazni. Az ép végtagokkal rendelkező angol katonák társaik brutális megcsonkítására válaszként büszkén kezdték mutogatni meglévő mutató- és középső ujjukat a franciáknak, jelezve, hogy bőven van még mitől félniük.

Winston Churchill a győzelem jelét mutatja
Winston Churchill a győzelem jelét mutatjaHorace Abrahams / Getty Images Hungary

A történet egyes változatai az 1415-ös azincourt-i csatához kötik a V-jel megszületését, melyben az angolok elsöprő győzelmet arattak a franciák felett, ugyanakkor semmilyen konkrét bizonyíték nincs rá, hogy valóban ebben a kontextusban használták volna az ismert gesztust a katonák. Jean de Wavryn korabeli francia történetíró elbeszélése szerint V. Henrik angol király a csata előtt tartott beszédében tényleg megemlítette, hogy a franciák levágják az elfogott ellenséges katonák ujjait, azonban nem kettő, hanem három áldozatul eső ujjról beszélt seregének.

Akárhogy is legyen, a felemelt mutató- és középső ujj – befelé fordított tenyérrel – hosszú évszázadokig sértő gesztust, inzultust jelentett az angolszász kultúrában, és a manapság használt középső ujjas kézmozdulat elődjeként funkcionált. A beintésnek ez a régies formája olykor még napjainkban is felbukkan, 2009-ben például két skót futballistát, Barry Fergusont és Allan McGregort eltiltottak a válogatottságtól, miután egy Izland elleni meccsen a kispadról a sértésnek szánt V-jelet mutatták az ellenfélnek.

Churchill tette a győzelem jelévé

A „cseszd meg” kézjeléből csak az 1940-es években, a második világháború idején vált a győzelem szimbóluma, amikor Winston Churchill brit miniszterelnök kezdte használni azt beszédei, hivatalos látogatásai alkalmával, így buzdítva népét a kitartásra és a németek felett aratott végső győzelemre. Egyesek szerint az arisztokrata származású és a „pórnéppel” ritkán érintkező Churchill nem volt tisztában a gesztus vulgáris jelentésével: erre utalhat, hogy kezdetben a miniszterelnök a hagyományos módon, saját maga felé fordított tenyérrel mutatta a V-jelet, egy idő után azonban – miután valaki szólhatott neki, mit is jelent a mozdulat – átalakította azt, és a közönség felé mutatott tenyérrel buzdított a győzelemre.

John Lennon a béke szimbólumaként mutatja fel a V-jelet
John Lennon a béke szimbólumaként mutatja fel a V-jeletMichael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Mások úgy gondolják, Churchill nagyon is tudatában volt a gesztus kettős jelentésének, és éppen ezért kezdte azt használni; amíg a britek számára a győzelmet jelezte vele, a németeknek beintett egy nagyot. A britek által népszerűvé tett V, mint Viktória szlogent egyébként korábban már a belgák is használták, a megszállt területeken – Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban – pedig az ellenállás jelképévé vált, gyakran jelentek meg a falakra festett V betűk a németek bosszúságára, akik igyekeztek minél gyorsabban eltávolítani azokat.

Hírhedt okkultistától ered a szimbólum?

Egy igen különös, ugyanakkor vitatható eredettörténet szerint a V-jel a híres-hírhedt brit okkultistától, Aleister Crowley-tól származik, aki állítása szerint a náci horogkereszt ellenében találta azt ki, majd a brit titkosszolgálatnál dolgozó ismerősei révén juttatta el a BBC-hez és Churchillhez, aki áldását adta a szimbólumra.

Két évtizeddel később, a vietnámi háború idején a békéért tüntető amerikai fiatalok szintén szívesen mutatták fel a V-jelet, ismét új jelentéssel ruházva azt fel, ők azonban gyakran a hüvelykujjukat is hozzátették a mozdulathoz, így alakult ki a béke kézjeleként ismertté vált gesztus. A ’90-es évek angol popsztárcsapata, a Spice Girls tagjai szintén gyakran mutatták a közönségnek a V-jelet, ők azonban megint mást, a „girl power” feminista üzenetét közvetítették vele.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra