18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egy sportolós kártyán békésen meccset néz a szülőket hidegvérrel meggyilkoló testvérpár

1612 jackson env

A ’90-es évek gyermekeiben nosztalgikus érzéseket ébresztenek az amerikai profi kosárlabdaliga játékosait ábrázoló kosaras kártyák, melyeket annak idejében szívesen gyűjtöttünk, cserélgettünk osztálytársainkkal, barátainkkal, és amikor jó jegyet kaptunk, kérleltük a szüleinket, jutalomból vegyenek nekünk egy csomaggal. A világ egyik leghíresebb – vagy inkább leghírhedtebb – kosárlabdás kártyája azonban nem a rajta szereplő sportoló, hanem a háttérben, a nézőtéren felbukkanó két figura miatt lett legendás. A történet ugyanis egy hírhedt gyilkossághoz kapcsolódik…

Az 1990-ben kiadott kártyán a New York Knicks akkor 25 éves játékosa, Mark Jackson látható, a csapat legendás, Charles Oakley-val és Patrick Ewinggal alkotott triójának tagja, akik a ’80-as évek második felében visszahozták a régóta rendkívül gyengén szereplő Knickset az élvonalba. A kártya azonban nem Jackson miatt, hanem a mögötte, a kép baloldalán, a lelátó legelső sorában ülő, két sötét hajú alak miatt vált híressé. A baseballsapkát viselő fiú és világoskék ingben lévő társa néhány hónappal korábban brutálisan kivégezték saját szüleiket – erről azonban akkor még senki sem tudott.

Hidegvérrel kivégezték a szüleiket

A 21 éves Joseph Lyle Menendez és a két évvel fiatalabb Erik Menendez egy kubai bevándorló édesapa, José Menendez és amerikai felesége, Kitty Andersen gyermekeként látták meg a napvilágot New Yorkban, illetve New Jersey államban; az apa keményen dolgozó, sikeres üzletember volt, aki a ’80-as évek közepén egy videókazetta-kiadással foglalkozó cég ügyvezető igazgatójává lépett elő, ekkor a család az elegáns Beverly Hillsbe települt át. José mindenáron megpróbált élsportolót, teniszezőt faragni a fiaiból, és az iskolai teljesítményüket is nagyon szigorúan hajtotta, annak dacára, hogy egyik fiú sem mutatott kiemelkedő intelligenciát és tehetséget.

Mark Jackson a labdával, a lelátón bal oldalon a gyilkos testvérpár
Mark Jackson a labdával, a lelátón bal oldalon a gyilkos testvérpáreBay

1989. augusztus 20-án este José és Kitty a tévét nézték elegáns Beverly Hills-i otthonukban, amikor Lyle és Erik váratlanul besétáltak a szobába, csőre töltött pisztollyal a kézben. A két fiú hidegvérrel, rezzenéstelen arccal nyitott tüzet a szüleire, az apa hat, az anya tíz találatot kapott, mindketten perceken belül meghaltak; a fiúk ezután összeszedték a töltényhüvelyeket, és a fegyverekkel együtt a város egy messzi pontján megszabadultak tőlük, majd néhány óra elteltével hazatértek, és felhívták a rendőrséget. Lyle és Erik a kiérkező rendőröknek azt hazudták, moziban voltak, és hazaérkezve holtan találták a szüleiket – a nyomozók a véres kivégzésből arra következtettek, a maffia állhat a gyilkosság hátterében, a két fiút senkinek sem jutott eszébe gyanúsítani.

A féktelen költekezés keverte őket gyanúba

A Menendez testvérek a következő hónapokban a szülők rájuk maradt vagyonából óriási költekezésbe kezdtek, Porschéket és Rolex karórát vásároltak maguknak, nyitottak egy éttermet, Erik profi edzőt fogadott, és részt vett egy izraeli tenisztornán, egy ízben pedig megnézték a New York Knicks meccsét a Madison Square Gardenben, ahol a legjobb helyre, közvetlenül a pálya szélére vásároltak jegyet. A fivérek öt hónap alatt 700 ezer dollárt költöttek (mai árfolyamon kb. 1 700 000 dollár, vagyis mintegy 600 millió forint), mely hihetetlen költekezésre a rendőrség is felfigyelt, és gyanakodni kezdett.

1990 márciusában végül a labilis természetű Erik bevallotta a gyilkosságot a pszichiáterének, a testvérpárt letartóztatták és bíróság elé állították: a tárgyaláson a fivérek azt vallották, szüleik kisgyerekkoruktól kezdve, hosszú éveken át kínozták, fizikailag és lelkileg bántalmazták őket. Apjuk rendszeresen molesztálta szexuálisan a két fiút, a legkisebb kihágásért is súlyos verést és kegyetlen büntetést kaptak, és halállal fenyegette őket, ha bárkinek beszélni mernek az elszenvedett sérelmekről. A nagyfokú médiajelenlét közepette zajlott tárgyaláson a zsűri döntésképtelennek bizonyult, ezért a bíróságot feloszlatták, és később egy új eljárás keretében – ezúttal kevesebb nyilvánossággal – újratárgyalták az ügyet.

Lyle és Erik Menendez a bíróságon
Lyle és Erik Menendez a bíróságonTed Soqui / Getty Images Hungary

Az eredeti ár sokszorosáért kelnek el az inkrimináló kosaras kártyák

A Menendez fivérekre végül gyilkosság és összeesküvés bűnéért életfogytiglani börtönbüntetést róttak ki feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül; a két testvér jelenleg is büntetését tölti, a rácsok mögött mindketten megnősültek, és állítólag több mint egy évtizede nem beszéltek egymással. Az ominózus kosárlabdás kártyára csak sok évvel később, 2018-ban bukkant rá Stephen Zerance író, több bűnügyi dokumentumkönyv szerzője, aki egy ismerősétől hallott a legendáról, miszerint a gyilkos testvérpár egykoron felbukkant egy sportkártyán.

Zerance felfedezését közzétette a Twitteren és a Redditen, ahol azonnal nagy érdeklődést generált a fórumozók körében; az eBay nem sokkal később letiltotta a kártya árusítását, a népszerű aukciós weboldal szabályzata ugyanis tiltja bármilyen gyilkossággal vagy sorozatgyilkosokkal kapcsolatos termék értékesítését. A tiltás dacára a kártya olykor továbbra is felbukkan online, és rendkívül magas összegekért cserél gazdát: míg korábban ugyanez a Mark Jackson-kártya átlagosan 10 centért kelt el a neten, a nagy felfedezés óta 15, 20, de akár 35 dollárt is elkérnek érte a szerencsés tulajdonosok.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra