Több ezer gumikacsa vándorol a Föld körül 30 éve, ez az oka

GettyImages-10119350

Harminc éve sodródnak az áramlatokkal, de senki nem tesz semmit. Megvan rá az okuk.

Még 1992-ben került több tízezernyi gumikacsa a Csendes-óceánba, s annak ellenére nem távolították el a vízből, hogy a műanyaghulladékok természetre gyakorolt káros hatásai közismertek. 

1992 januárjában borult a Csendes-óceán közepén a vízbe a kínai The First Years cég rakománya egy teherhajóról. A többek között műanyag fürdőjátékokat, kis sárga gumikacsákat, kék és zöld teknősöket tartalmazó ládák egyike megsérült, tartalma pedig a vízbe ömlött. A 28 000 apró műanyag játék egy része azóta is a vizekben kering, s megvan a magyarázata, miért is hagyják ezt a természetvédők és a kutatók. Az okok igazán különlegesek. 

Az óceán áramlatai folyamatosan sodorják őket, körbe a bolygón
Az óceán áramlatai folyamatosan sodorják őket, körbe a bolygónyamonstro / Getty Images Hungary

Úszó szemétszigetek az óceánokban

Nem egyedülálló a gumikacsák sorsa, tíz évvel utánuk a Nike cipőit szállító hajót érte baleset, de a dán LEGO-gyár is hatalmas mennyiségű, apró kockát veszített már el a tengeri szállítmányozás során. A gumikacsák azóta több mint 30 000 kilométernyi utat tettek meg a vízi áramlatok segítségével. Egy nagyobb kontingensük már a kezdetekkor elszakadt a többiektől, mintegy 19 ezer műanyag játék a déli áramlatok segítségével Ausztrália, Indonézia és Dél-Amerika érintésével sodródott később a partra, a maradék éppen az ellenkező irányba, Japán partjai mentén, Alaszka felé kezdte meg utazását. 

Néhány darabjuk idő közben Hawaiin ért partot, mások Alaszka, Kanada és Grönland jéghegyeibe fagytak. 2001-ben átúsztak éppen a Titanic roncsait rejtő hullámsír felett. 

A partra sodródó darabok igazán értékesek
A partra sodródó darabok igazán értékesekCarolina Santos Torre / Getty Images Hungary

2003-ban a The First Years 100 dolláros kötvényt ajánlott fel minden egyes darabért, amelyet begyűjtenek New England, Kanada és Izland partjain.

Abban az évben a skót tengerparton talált egy szerencsés egy zöld teknőst formázó példányt, 2008-ban Anglia felé sodródva több darabot is összeszedtek belőlük a szemfülesebb kirándulók. 

A kacsakaraván hatalmas utat járt be az elmúlt évtizedek során
A kacsakaraván hatalmas utat járt be az elmúlt évtizedek soránWikimedia Comomns

Történelmet írtak, no meg földrajzi ismeretekhez segítették az emberiséget

Jó ideje egy darab sem sodródott partra annak ellenére, hogy rendszeresen érkezik egy-egy kósza darab felfedezéséről hír – azonban mindig kiderül, hogy nem a kacsaflotta része a talált példány. A tudósok úgy vélik, partot nem érő áramlatok tartják őket fogva egy ideje.

Bár a műanyagok komoly környezeti szennyeződést okozhatnak, a látványos óceáni szemét a kutatók számára éppen jókor jött, az pedig, hogy nem tudnak lebomlani a játékok, olyan vizsgálati lehetőséghez juttatta az áramlatok irányával foglalkozó szakembereket, amire nem is számíthattak volna nélkülük. A gumijátékok óceáni vándorlása lehetővé tette a tudósok számára, hogy tanulmányozzák a víztömegek mozgásának irányait és sebességét a világ óceánjaiban. A gumijátékok mintegy 30 ezer kilométert tettek meg, s hogy merre járnak éppen, árgus szemekkel lesik az óceánkutatók hónapról hónapra. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra