90 éves a Lego: ezt a 9 dolgot fogadjunk, hogy nem tudtad róla!

Talán nem túlzunk, ha azt állítjuk: a Lego a világ legismertebb, egyben legnépszerűbb játéka, amely Dániából indult, majd az egész világot meghódította, és szinte hihetetlen, de idén már 90 éves. Szívesen játszunk vele, de vajon mennyire ismerjük?

Ole Kirk Cristiansen 1932-ben faragta meg kézzel a világ első Lego-készletét. Nem, nem olvastad rosszul, de mi sem tévedtünk: valóban faragásról van szó, hiszen az első Lego-szett fajátékokat tartalmazott. Az első kollekciónak 36 darabja volt, jojó, autó és repülőgép egyaránt került bele, de akkoriban csak a Billundban és környékén élő gyerekek vehették kézbe azokat. Még huszonhat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Ole fia, Godtfred a már mai formáját viselő Lego-kockát szabadalmaztassa. Első látásra nagyot változott az egykori fajáték, de a mögöttes gondolat megmaradt: Leg Godt, azaz Játssz jól, rejtőzik a szlogen a márkanévben.

Valódi játékbirodalommá nőtte ki magát a Lego

Több mint 18 ezer termék, 180 videójáték és persze az építés öröme következett az azóta eltelt évtizedekben. A Lego nemcsak a gyerekek, hanem a család kedvencévé is vált, ezt erősíti meg a kerek születésnapra készített kutatás eredménye is. 30 ország 55 ezer válaszadója – szülők és gyerekek egyaránt – tanúskodtak arról, hogy a Lego nem csak a gyerekeké: a felmérésben részt vevők 95 százaléka szerint az egész család jóllétét javítja. 

Segíti a kreativitást, a kommunikációt, javítja a problémamegoldó készséget, és magabiztosabbá is teszi a gyereket a válaszok szerint az, ha legózhat.

Szinte minden gyerek, a válaszadók 97 százaléka árulta el azt, hogy boldogabb akkor, ha legózhat – az építőkockák az iskoláról is elterelik a figyelmet.

 

Egy készlet a régmúltból: már akkor is nagy kedvenc volt a játékok közt
Egy készlet a régmúltból: már akkor is nagy kedvenc volt a játékok köztLEGO

Családi játék és cég egyben

A Lego kötődése a családokhoz onnan is eredhet, hogy mindmáig családi tulajdonban van a cég: ma Thomas Kirk Kristiansen vezeti a céget, akinek dédnagyapja volt Ole, a márka megalapítója. A székhely mindmáig Billund, ahol nemcsak gyár és látogatóközpont, hanem Lego-hotel, valamint Legoland is található.

Mindezen felül a márka komolyan veszi azt, hogy tényleg tegyen a gyerekekért: a cégcsoport nyereségének 25 százaléka fölött alapítványuk rendelkezik, tavaly 440 millió dollárból segítették több tanulási lehetőséghez és persze több játékhoz is a világ hátrányos helyzetű gyermekeit.

A Duplo a legkisebbek kedvence
A Duplo a legkisebbek kedvenceLEGO

Íme, kilenc érdekesség!

A kilencvenéves cég történelmének természetesen akadtak izgalmas pillanatai bőven: íme, 9 érdekesség, amelyet talán nem tudtál eddig a Legóról:

  1. Ole Kirk Kristiansen annak idején munkatársaitól kért ötletet a játék elnevezésére, a legjobb ötlet hozójának pedig egy üveg saját készítésű bort ígért. Végül az ő ötlete bizonyult a legjobbnak.
  2. Az elemek szigorú tesztelésen mennek át: leejtik, felmelegítik, összetörik a kockákat, de még mesterségesen előállított nyállal és izzadsággal is ellenőrzik, hogy elég ellenállók-e.
  3. 0,005 milliméter: ilyen pontossággal készülnek a kockák, hogy a lehető legerősebben tudjanak egymáshoz kapcsolódni!
  4. Az évszázad játékának választották meg a Legót 1999-ben.
  5. A kockákon 1958 óta nem változtattak, vagyis a több mint hatvan éve gyártott elemek tökéletesen illeszkednek a gyártósorokról most lekerülőkhöz!
  6. Fenntarthatósági törekvéseik keretében már 150-féle elemet készítenek újrahasznosított PET-palackból, illetve fenntartható forrásból származó cukornádból is.
  7. A Duplo 1969-ben mutatkozott be: a kicsik kezébe kerülő szettek kockái kétszer akkorák, mint a Lego-elemek.
  8. A Lego kínálatában több mint 50 különböző szín található.
  9. A minifigurák méretét sem csak a véletlenszerűség diktálta: sapka vagy haj nélkül négyelemnyi magasságúak, ezzel jól illeszkednek azon házak méretéhez, amelyeket Lego-elemekből rakhatunk össze.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek