Ha volt értelme a menzának, akkor ez volt az: grízes tészta házi baracklekvárral

A grízes tészta nem úgy született, hogy a konyhás nénik megsajnálták a margarinos kenyéren és finomfőzeléken nevelkedett generációkat, hanem valahol a sváb konyhában vannak a gyökerei. Ott a lekváros és grízes tészták, mákos és diós nudlik hosszú ideje éppúgy az étrend részei, mint a szilvás gombóc, a kelt tészták vagy a rétes.

Elegáns változatban házi meggyragut is készíthetsz hozzá egy kis vajjal és fűszerekkel, és fehér csokival díszítheted. Egyébként elég hozzá egy jó nagy kanál házi baracklekvár.

Egy adag lekvárral az igazi, nem is kell hozzá más.
Egy adag lekvárral az igazi, nem is kell hozzá más.ozgurcoskun

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 deci búzadara
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál
  • 50 deka metélt tészta
  • 1 evőkanál házi baracklekvár adagonként
  • 2 deci víz
Recept idők

Elkészítés:

A grízt a meleg olajban, közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Félrehúzzuk, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, majd lefedve állni hagyjuk, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, lecsöpögtetjük, és azonnal a darába forgatjuk.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek