A botrányok vb-je lehet: még sörözni se lehet a meccseken!

GettyImages-1441327966

A nyitómeccsel tegnap vette kezdetét a katari futball-világbajnokság: évről évre hatalmas várakozás övezi a tornát, idén azonban ezeknél jóval hangsúlyosabb az a sok botrány és kétely, ami a foci-vb-t rendező országgal szemben felmerült. Az utolsó pillanatra is maradt meglepetés a tornával kapcsolatban: kitiltották az alkoholt az összes stadionból.

Szinte egy olyan hét sem telt el az elmúlt hónapokban, amikor ne került volna a sportvilág top hírei közé olyan, melynek katari vonatkozása van – de negatív értelemben. A muszlim világban, arab országban sosem rendeztek még ilyen rangú tornát, aminek következményei vannak – ezért tartják teljesen rendhagyó módon nyár helyett télen a vb-t, mely épphogy csak véget ér karácsony előtt. Mégsem ezért fogalmazott a közelmúltban  úgy Sepp Blatter, a FIFA egyébként ellentmondásos megítélésű exelnöke, hogy

hiba volt Katarnak adni a tornát.

Bundaváddal indult az egész

Az első pillanattól érezhető volt, hogy a katari vb megrendezése nem lesz egyszerű menet. Az egy főre eső GDP-t tekintve harmadik legtehetősebbnek számító ország vagyonából fakadó befolyását is latba vethette, amikor megkapta a rendezés jogát – kezdetben fel is merült a korrupció vádja, amikor az országot hirdették ki győztes pályázóként. Ezt a vádat a FIFA kivizsgálta, és végül alaptalannak ítélte, de ezzel együtt sokaknak nem tetszett a torna időzítése.

Legutóbb november közepén jegyezte meg Bruno Fernandes, a portugál válogatott középpályása, hogy alacsonyabb nézettségre számít a meccsek kapcsán, mivel a torna teljes ideje alatt a gyerekek iskolába járnak, a felnőttek pedig dolgoznak, a legtöbben nem tudnak leülni a tévé elé, így távol áll az ideálistól az, hogy ilyenkor és itt rendezik meg a tornát.

Tény ugyanakkor, hogy az országban most is 30 fok fölött van a hőmérséklet:

júliusban 40 fölött jár, ami ellehetetlenítette volna a torna szervezését, ilyen melegben nem lehet futballozni.

A foci-vb infrastruktúrájának megépítése sokba került: pénzben és életekben mérve is
A foci-vb infrastruktúrájának megépítése sokba került: pénzben és életekben mérve ispicture alliance / Getty Images Hungary

A foci egy játék – a vb-vel viszont nagy bajok vannak

Ez ugyanakkor olyan kellemetlenség, amellyel még meg lehet birkózni: a torna kedvéért felhúzott létesítményeken dolgozó vendégmunkásokkal való bánásmód már más lapra tartozik. Az Equidem nevű emberjogi szervezet nemrég készített jelentése szerint a stadionok építésén dolgozókat nemzetiségük alapján megkülönböztették, toborzásuk során tiltott gyakorlatokat folytattak, és egyeseknek még ki sem fizették a bérét.

A Katarban végzett munka ideje alatt a diszkrimináció mellett fizikai, verbális és mentális bántalmazást is el kellett szenvedniük a kétkezi munkásoknak. Amikor a FIFA ellenőrei megérkeztek egy-egy épülő létesítményhez, hogy lássák az ottani körülményeket,

a munkásokat visszaküldték szállásaikra, hogy még véletlenül se tudjanak panaszkodni körülményeikkel kapcsolatosan.

Ha valakit azon kaptak, hogy megpróbált ott maradni, fizetéslevonás lett tettének következménye.

Mindezen túl nem fizettek túlórapénzt sem a munkásoknak, az eredetileg beígértnél alacsonyabb összeget kaptak óradíjként, és a munka befejeztével beígért prémiumhoz sem juthattak hozzá a Katarban dolgozók.

Pompás helyszínek épültek, de milyen áron?
Pompás helyszínek épültek, de milyen áron?Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Ha ezrek nem is, de többtucatnyi ember meghalt a torna miatt

A The Guardian tavaly februári cikke szerint 6500 külföldi vendégmunkás halt meg Katarban azóta, hogy megkapta az ország a rendezés jogát – ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy ennyien haltak meg a stadionok építkezésein, sőt: maga a cikk is megemlíti, hogy 37, a vb-vel közvetlenül összefüggésbe hozható haláleset következett be Katarban összesen. A jóval magasabb, többezres számot azonban felkapta a média – és 

mivel Katar nem is kommunikál megfelelő átláthatósággal a vb-helyszínek építése közben bekövetkezett balesetekről, nehéz eldönteni, összesen hány áldozata volt az építkezéseknek.

Az tény ugyanakkor, hogy a halottak családjainak kompenzálása sem zajlik teljesen zökkenőmentesen. Az emberjogi aggályokat emlegető aktivisták és futballszövetségek ezt is kiemelik minden egyes alkalommal: Katar egész egyszerűen nem hajlandó részt venni egy olyan alap létrehozásában, amely nekik segítene.

A melegek jogaival is komoly gondok vannak Katarban

Ha ennyi még mindig nem lenne elég, az LMTBQ+-emberek jogaival kapcsolatos katari hozzáállás is komoly visszatetszést kelt. Mivel a muszlim hittel ellenkezik, a homoszexualitás az országban tiltott – a vb egyik katari nagykövete pedig a közelmúltban adott, a FIFA által sürgősen félbeszakított interjújában kifejtette azt is, hogy mit gondol róla:

nem másnak, mint az elme károsodásának nevezte.

Katar a vb-re hozzájuk látogató melegeket saját szabályaik tiszteletére kérte, de ezzel sem tudja megakadályozni jó eséllyel azt, hogy több válogatott csapatkapitánya is szivárványos karszalagban lépjen pályára. Kérdés, a valóságban hogyan viselkednek majd a homoszexuális futballrajongókkal – és számukra mennyire lesz kényelmes Katarban tartózkodni.

Több országban szólítanak fel bojkottra
Több országban szólítanak fel bojkottraCiancaphoto Studio / Getty Images Hungary

A botrányok vb-je lehet belőle

Mindezekből kifolyólag a vb bojkottja a német Bundesliga meccseinek állandó transzparenstémája is egyben, több francia városban nem hoznak létre szurkolói zónákat a közös meccsnézésekre. A dán válogatott egyszerűsített mezben lép majd pályára, melyen a gyártó Hummel logója is nagyon diszkrét lesz, mivel a cég nem kívánja magát láthatóvá tenni egy olyan környezetben, ahol a sporttal az emberi jogok sárba tiprása fonódik össze.

A szervező FIFA úgy érezte, tennie kell valamint, ezért Gianni Infantino elnök a részt vevő 32 csapatot levélben kérte arra, hogy a futballra koncentráljanak, amire válaszként tíz nemzeti futballszövetség és az UEFA kéri arra a FIFA-t, hogy tegyenek még többet az emberjogi helyzet javítására.

A szervező ország merev elutasítással reagál a legtöbb vádra: nem lenne meglepő, ha a vb nem tudna teljesen botránymentes focit hozni ilyen előtörténet után.

És akkor jött a végső csapás: az rendben van, hogy hullarészeg senki sem lehet, mivel Katarban a köztéri részegség is büntetendő: az eredeti terv az volt, hogy a vb-helyszíneken kialakított „józanodókban” tartják azokat, akiknek nem sikerül abszolválni a relatíve elviselhető alkoholos befolyásoltságot, de november 18-án teljes szigorral csaptak le a besörözni vágyókra. A nyolc helyszín egyikén és azok környékén sem lehet majd sört kapni, csak alkoholmentes változatban, az alkoholos söröket a rajongói zónákban kell keresni. Ez biztosan nem töltötte el örömmel az egyik főszponzor Budweisert…

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra