18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A nő könnyűvérű, a férfi csak kiéli magát: így fonja át mindennapjainkat a kettős mérce

GettyImages-1301341865
Berényi Bianka

Miért tartja a nőket a társadalom sokkal inkább könnyűvérűnek a férfiakhoz képest? Pszichológiai játszma, vagy képmutatás?

Te is biztos fültanúja voltál már a környezetedben legalább egy személytől a következő mondatnak: Ha egy férfinak sok hódítása és kalandja van, akkor ő macsó és a nők bálványa, de ha egy nő csinálja ugyanezt, akkor őt könnyűvérűnek titulálják. Ma már egyre több nő felszólal a kettős mérce ellen.

Képmutatás a javából?

A szexuális kettős mérce – amelyben a nőket és a férfiakat eltérően ítélik meg ugyanazon szexuális viselkedés miatt – valószínűleg a legtöbb ember számára ismerősen cseng. A klasszikus kettős mérce a több szexuális partnerrel rendelkezésre utal. Csak ha férfi teszi ezt, az a társadalom szemében még mindig nem számít olyan elítélendő dolognak, mint amikor egy nő teszi ugyanezt.

A kettős mércének köszönhetően a nőket és a férfiakat másképp ítéli meg a társadalom ugyanazon viselkedésért
A kettős mércének köszönhetően a nőket és a férfiakat másképp ítéli meg a társadalom ugyanazon viselkedésértGetty Images

Mi áll a klasszikus szexuális kettős mérce mögött, amely szerint a férfiak több szexuális partnerrel kapcsolódhatnak lelkiismeret-furdalás nélkül? A válasz egy része a férfiak fejlett párzási pszichológiájában rejlik. A nőkhöz képest erősebb a szexuális változatosság iránti vágyuk, ami megnyilvánul szexuális vágyukban, partnereik számában, különböző, nőkről való fantáziálási hajlamukban és prostituáltak kedvelésében. A római császárok például női háremeket hoztak létre, amelyeket eunuchok őriztek, míg Joseph Smith, amikor megalapította a mormon vallást, formalizálta a többnejűséget, azzal érvelve, hogy Isten nem tette volna olyan csábítóvá a nőket, ha egy férfit egy nőre akart volna korlátozni. Smith azonban szívesen megjegyezte, hogy ugyanezek a szabályok nem vonatkoznak a nőkre. Kézzel írt dokumentumaiban Smith elmondja, hogyan mondta neki az Úr: „És ha tíz szüzet adott neki ez a törvény, akkor nem követhet el házasságtörést, mert az övé… 

De ha a tíz szűz közül egy vagy valamelyik, miután ő eljegyezték, egy másik férfival lesz, házasságtörést követett el, és elpusztul…

az én parancsom szerint.” Nem meglepő, hogy a nők ezt a szexuális képmutatást gyakran zavarba ejtőnek és logikailag következetlennek találják.

Ennek a szexuális kettős mércének a változatai azonban továbbra is fennállnak, még a Föld szexuálisan legkiegyensúlyozottabb országaiban is, például Norvégiában. A közelmúltban több felmérés is azt mutatta, hogy nem a férfiak, hanem a nők kapják a legtöbb kritikát azért, ha alkalmi szexet folytatnak valakivel vagy megcsalják partnereiket.

Párok közötti kettős mérce

A másik fajta kettős mérce azzal kapcsolatos, hogy mi az, ami elfogadható magunk és a partnerünk számára. 2008-ban három társadalomtudós ugyanazt a kérdést tette fel férfiaknak és nőknek is: „Mi számít szexnek?”

kapcsolatban élő férfiaknak csupán 41%-a vallotta azt, hogy valaki más nemi szervével való orális érintkezés szexnek számít szerintük. Viszont  65%-a  állította azt, hogy ha az ő partnerük érintkezik valakivel orálisan, az már szexnek számít. Tehát a nők felé jóval magasabb ez az arány, a férfiak részéről. Azt gondolhatnánk, hogy ez lefedi a szokásos szexuális kettős mércét, amelyben a nőket szigorúbban értékelik, mint a férfiakat ugyanazért a magatartásért. Azonban a nők körülbelül csak  egyharmada mondta azt, hogy ha valaki mással van orális kapcsolata, az szerinte szexnek számít, ami nagyjából megegyezik azzal, amit a férfiak mondanak. Eközben a nők 62%-a mondta azt, ha partnerük  érintkezik orálisan valakivel, az már szexnek számít a szemükben. Ezek az eredmények egy korábban feltáratlan szexuális kettős mércét tárnak fel – nem a férfiak és a nők közt (mint csoportok közt), hanem a magunkra és partnereinkre vonatkozó normák között is: az „én-te” kettős mérce. Ha az emberek kettős szexuális mércét tartanak a szexben, akkor könnyen belátható, hogy ez a furcsa racionalizálás hogyan vezethet konfliktusokhoz a kapcsolatokban is.

GettyImages-1129093501

Miben más: nemek harca?

Általánosságban a nők valamivel nagyobb valószínűséggel ítélik el a megcsalást és az alkalmi szexet, mint a férfiak.

A nők azonban sok kultúrában sokkal keményebbek más nőkkel szemben, mint a férfiak más férfiakkal szemben.

Valószínűbb, hogy pletykákat terjesztenek arról, hogy más nők nem tudnak hűségesek maradni egy partnerhez. És bár a nők nem csodálják a kicsapongó vagy házasságtörő férfiakat, kevésbé fejezik ki erkölcsi elítélésüket azokkal a férfiakkal szemben, akik csalják a feleségüket, mint azokkal a nőkkel szemben, akik ugyanezt teszik nőként. Mindez arra a tényre vezethető vissza, hogy a nők szexuális pszichológiája, akárcsak a férfiaké, a szexuális és reproduktív versengés brutális és amorális kemencéjében fejlődött ki. A nők alapvető versenytársai mindig is más nők voltak, és riválisaik szexuális hírnevének beszennyezése kulcsfontosságú stratégia a nők közti rivalizálás komoly játékában. Ha a szexuális kettős mércéről van szó, talán mindannyian erkölcsi képmutatók vagyunk kicsit.

Nem csak a szexben

Az életben a szexen kívül is nyomon követhető a kettős mérce, hisz gondoljunk csak arra, amikor egy nő sír, az elfogadott a társadalom szemében, de a férfiak sírását hibának tartják és elítélik, pedig a sírás és a feszültség ilyen módon való kiengedése alapvető emberi szükségletünk. De ott van példának a szülőség is: ha egy nő viselkedik jó szülőként, az természetes, de ha egy férfi teszi ugyanezt, akkor apaként hőssé válik. Vagy nézzük a takarítást: ha egy nő takarítja az otthonát, az alapelvárásnak számít, de ha egy férfi teszi ezt, akkor „papucs”, aki alárendelődik a párjának, pedig ő is ott lakik, és a takarítás nem nemi kérdés. Ha egy lány 21 évesen még szűz, akkor ártatlannak minősítést élvez, ha egy fiú szűz ugyanabban az életkorban, akkor lúzernek tartják. Élesen látszik, hogy a kettős mérce mindenhova beszivárog, és talán itt az idő újragondolni ezt a kérdést.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra