Romló egészségi állapota miatt nem utazik többé Ferenc pápa?

GettyImages-1405111960

A 86 éves pápa, miután visszatért Mongóliából, újságírói kérdésre adott feleletében arra utalt: elképzelhető, hogy nem fog már külföldre utazni.

A pápát szállító gép szeptember 4-én, hétfőn délután, tízórás repülés után szállt le Róma Fiumicino repülőterén. A repülőút közben tartott sajtótájékoztatón Ferenc pápát arról kérdezték a sajtó munkatársai, hogy milyen hivatalos utakat tervez a jövőben. A katolikus egyházfő erre azt felelte: „Az igazat megvallva, már nem olyan egyszerű számomra az utazás, mint korábban. Megvannak a maga korlátai, a gyaloglást illetően.”

Ferenc pápa az elmúlt tíz év során számtalan külföldi utat vállalt, mongóliai útja volt a 43. a sorban. Erre három hónappal azután vállalkozott, hogy egy háromórás hasi műtétet végeztek el rajta a római Gemelli kórházban. (A beavatkozás egy korábbi műtét miatt vált szükségessé, mivel a heg helyén egy „visszatérő, fájdalmas és súlyosbodó” vastagbélszűkület képződött.) Ferenc pápa több egészségügyi problémával is küzd: isiászban szenved, amely az idegeket érintő krónikus betegség, és hát-, csípő- valamint lábfájdalmat okoz. A katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt tolószékben vagy bot segítségével képes csak mozogni.

Ferenc pápa mongóliai útja során gyakran fáradtnak tűnt
Ferenc pápa mongóliai útja során gyakran fáradtnak tűntVatican Pool / Getty Images Hungary

A pápa még húszas éveiben szenvedett egy súlyos mellhártyagyulladást, amelyből csak azután tudott felépülni, hogy az orvosok eltávolították jobb tüdőlebenyének egy részét. A gyógyulási folyamat elhúzódott, és a csökkent tüdőkapacitás miatt azóta is nagyobb az esélye a krónikus légúti betegségekre. Idén márciusban tüdőgyulladással került kórházba, miután a vatikáni heti általános audiencián légzési nehézségeket tapasztalt. Májusban úgy nyilatkozott, hogy egészségügyi állapota „már sokkal jobb”, de újságírói beszámolók szerint Mongóliában bizonytalanul járt, és gyakran fáradtnak tűnt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra