„A legfenntarthatóbb ruhatár az, ami már ott van a szekrényünkben” – új kezdeményezés a divat világában

MG 8176

„Fontos, hogy újra megtanuljuk értékelni a ruháinkat, és örömmel viseljük őket. Sokszor bele sem gondolunk, hogy a túlfogyasztásunk révén a bolygónknak és önmagunkat is ártunk” – véli Csalár Bence. A divatújságíró-divatszakértőnek a közelmúltban jelent meg legújabb könyve A fenntartható divat kézikönyve címmel. Korunk divatvilágának legfontosabb témáit mutatja be a hazai ökotudatos tervezőkön, közéleti hírességeken keresztül.

A Fashion Awards-díjjal jutalmazott szerző első könyve, amely a Színfalak mögött – A magyar divat címet kapta, az elmúlt húsz év jelentős hazai divattervezőit és márkáit foglalta össze. Ezúttal viszont olyan fontos témákat hoz közel az olvasókhoz, mint a fenntarthatóság és az ökotudatosság.

Közösen nagyobb változásokat is elérhetünk

Csalár Bence, ahogy a Díványnak elmondta, nem akar a társas lazsálás jegyében megbékélni az aktuális állapotokkal.

„Az elmúlt években megannyi helyről hallottunk a főképp általunk okozott és minket körülvevő ökológiai problémákról, azonban a legtöbb esetben az ember – egyedül – cselekvőképtelennek érezheti magát, és hajlamos a társas lazsálás jegyében megbékélni az aktuális állapotokkal. 

Úgy gondolom, hogy a fenntartható divat és saját önkifejezésünk, öltözködési szokásaink azonban olyan pontot képezhetnek az életünkben, amelyen egyedül is tudunk változtatni.

A »sok kicsi sokra megy« elve mentén haladva, közösen nagyobb változásokat is elérhetünk. Alapvetően ennek a gondolatnak a jegyében vágtam bele a könyv megírásába is” – mondta a kötet szerzője, aki szerint a fenntartható divat nem a lemondásokról szól.

„Sokkal inkább a lehetőségek kerülnek előtérbe, elvégre mindannyian más-más formában csatlakozhatunk egy olyan globális méretű megmozduláshoz, amely a bolygónk jövője mellett a divatkultúra relevanciáját is hangsúlyozza” – tette hozzá Csalár Bence.

Megjelent A fenntartható divat kézikönyve
Megjelent A fenntartható divat kézikönyveBirtalan Bernadett, Szakács Regina, Németh Virág

Biopamut, ökocímke, kapszulakollekció

A BOOOK Kiadó gondozásában megjelent kötet lényegében nem más, mint a hazai divatvilágból összegyűjtött sztorik, ökotudatos tervezőket és hírességeket bemutató portrék színes listája. Emellett olyan praktikákat, tippeket ad, amelyekkel bárki könnyen eligazodik majd a divatnak ezen az új területén. Mert tudja-e mindenki, hogy mi az a biopamut, az újrahasznosított anyagok, a bőralternatívák, az ökocímkék, vagy épp a kemikáliamentes ruhatisztítási tippek és kapszulakollekciók?

Csalár Bence nem akar a társas lazsálás jegyében megbékélni
Csalár Bence nem akar a társas lazsálás jegyében megbékélniBirtalan Bernadett, Szakács Regina, Németh Virág

„Van egy közeg, amely már birtokában van ennek a tudásnak, azonban ezek a fogalmak, szakkifejezések valahol az edukációt is szolgálják, és épp azoknak segítenek a fejlődésben, akik szeretnének változtatni, de az út elején járnak, viszont eltökéltek. Küzdelemnek nem feltétlenül nevezném, hiszen akár egy diéta esetében, itt sem lehet felülkerekedni az ember sokszor csak »pislákoló« akaraterején, ezt mindenkinek magának kell elhatároznia.

Pont emiatt is igyekeztem minél több oldalról megközelíteni a témát, hogy az olvasók teljesen átlássák azt a rendszert, ahogyan az ökotudatos divat működik.

Összességében egyszerűbb a téma, mint gondolnánk, elvégre, akárcsak a könyv, az úgynevezett »slow fashion« is arra ösztönöz, hogy viseld a már meglévő ruháidat minél tovább, de ehhez ismerd meg jobban önmagad, a ruhatárad, a tested, valamint az anyagokat is” – mondta a divatszakértő, aki A fenntartható divat kézikönyvében a hazai divatvilág meghatározó márkáit, tervezőit is bemutatta.

„Úgy látom, hogy az elmúlt két év megváltoztatta a fogyasztói szokásokat. A pandémia láthatóbbá tette a hazai vállalkozásokat, így a magyar tervezőket is. Fontos, hogy újra megtanuljuk értékelni a ruháinkat, és örömmel viseljük őket. Sokszor bele sem gondolunk, amellett, hogy a túlfogyasztásunk révén a bolygónknak ártunk, önmagunkkal sem teszünk jót. Egy ördögi kör részeseivé válunk, nem kímélve a pénztárcánkat, idegeinket és ingatag önértékelésünket. 

Összességében nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a legfenntarthatóbb ruhatár az, amely már ott van a szekrényünkben, és azt várja, hogy maximálisan kihasználjuk minden egyes darabját a tudatosság jegyében.”

Bence egyfajta missziónak is tekinti a fenntartható és magyar divat népszerűsítését, ezért készült a könyv is
Bence egyfajta missziónak is tekinti a fenntartható és magyar divat népszerűsítését, ezért készült a könyv isBirtalan Bernadett, Szakács Regina, Németh Virág

Valaki túl elnéző, mások talán túl drasztikusak

Bence egyfajta missziónak is tekinti a fenntartható és magyar divat népszerűsítését. Már a munka elején tisztában volt azzal, hogy nagy a felelősség rajta, mert érzékeny a téma, és nincs egységes vélemény.

„Van, aki túl elnéző, míg mások talán túl drasztikusak. Ennek mentén haladva szerintem nagyon fontos kijelenteni, hogy ez a könyv nem ítélkezik az olvasóval szemben. Fokozatosan vezetem be az embereket a témába, miközben lehetőséget adok a választásra. Szerintem ez fontos, csak így működhet. Az egyéni felelősségvállalásban látom a jövőt” – tette hozzá a könyv szerzője.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra