Az első hó már leesett, az is kiderült, fehér lehet-e a karácsony

GettyImages-144148955

A ropogós hótakaró és a karácsony képe lelki szemeink előtt összekapcsolódik, hiába nem volt ilyesmire hosszú évek óta példa. A legfrissebb, világméretű előrejelzés az idei hóhelyzetet is mutatja már. Nézzük tehát, mire készülhetünk.

Frissült a 2023-24-es telet illető, hosszútávú időjárás előrejelzés, meglehetősen csapadékos télre számíthatunk egész Európában. 

Az El Niño a Csendes-óceán trópusi övezetének természetes éghajlati jelensége, a tengervíz áramlásaival áll összefüggésben. Néhány évenként ciklikusan vissza-visszatér, karácsony tájékán kezdődik, és általában 9–12 hónapig tart. Az elmúlt hetek időjárási anomáliái egyértelműen jelzik, hogy idén is megérkezett.

Az El Niño az egész bolygóra hatással van
Az El Niño az egész bolygóra hatással vanJuan Gaertner/science Photo Libr / Getty Images Hungary

A várva várt Kisfiú

A jelenségre már a 19. században felfigyeltek az ecuadori és a perui halászok, a névválasztásnak vallási gyökerei vannak, a karácsonykor megszülető kisded Jézusra utal az elnevezés. Az Egyenlítő-környéki vidék ilyenkor telente felmelegedik, a meleg léghullámok Afrika és Ausztrália partjain szárazságot, míg az Egyesült Államok nyugati partvidékén és a karibi szigeteken nagy mennyiségű csapadékot okoznak. Nem ritkák a hurrikánok sem, melyek leginkább az Atlanti-óceán partvidékeit érintik. A jelenség a passzátszeleknek köszönhetően az egész bolygóra hatással van, ennek köszönhetőek az ázsiai monszunok is. A közvetlen kapcsolatot a 80-as években fogalmazták meg először a kontinenseket érintő markáns időjárás változások között. 

A kutatók az El Niñoval kapcsolatban most arra figyelmeztetnek, Európa téli időjárására is hatással lesz, jóval bőségesebb csapadékot okozva kontinensünkön. S míg az USA-ban és Kanadában hidegebb, Európában a tavalyihoz hasonlóan az átlagnál melegebbnek ígérkezik majd az idei tél.

Bár északon, és nyugaton jelenleg is az átlagosnál hűvösebb van - és ez a tél folyamán valószínűleg így is marad -, délen és a kontinens közepén melegebbre számíthatunk a megszokottnál. Nyugat-Európa száraz télre készülhet, a melegebbnek ígérkező területeken viszont jóval több csapadék esik majd az előrejelzések szerint. 

S ez a csapadék bizony nem csak a már szinte megszokott eső, hanem hó is lehet. 

Tegnap a Kékestetőn már havazott, az órákig tartó havas esőről több meteorológiával foglalkozó oldal is képes összeállítással számolt be, ami nem csoda, hiszen ritka vendég mostanság Magyarországon a havazás, főleg november elején. Idén azonban a várakozások szerint érdemes lesz beszerezni a hótaposót, ugyanis nem csak a skandináv területeken, hanem az Alpokban és a hegység vonulatait körbevevő országokban is havasnak ígérkezik a tél, akár még fehér karácsonyunk is lehet

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek