Ezen a tengerparton soha ne fürödj, ha életben akarsz maradni

GettyImages-1445365917

Noha veszélyes tengerpartokból van épp elég széles e világban, egy közelébe merészkedni különösen kockázatos. Bár a helyet a világ egyik legkülönlegesebb és legváltozatosabb partvidékének tartják, jobb, ha meg sem közelítjük.

A festői szépségű Gansbaai sokak képzeletét megmozgatja, és hazudnánk, ha azt mondanánk, csak azért, mert gyönyörű. E nagyjából 20 ezer főt számláló dél-afrikai halászváros ugyanis nem másért izgalmas, mint hogy ez a világ fehércápa-fővárosa. Így érthető, miért is kapott helyet a világ legveszélyesebb tengerpartjainak listáján.

Mindent tudnak a félelmetes ragadozókról

A Dynefontein-hegység lábánál, Hermanus és Pearly Beach között található, a libák öbleként ismert Gansbaai a nevét réges-régen egy vad egyiptomi libanyájról kapta, amely állítólag a kikötő közelében lévő édesvízi szökőkútnál telepedett le. Az egyébként álmosnak tűnő, különös hangulatú város Fokföld egyik legcsodálatosabb és legváltozatosabb partvidéke, amely lakói egyszerre lélegeznek az őket körülvevő világukkal, no és sok olyan dolgot tudnak a nagy fehér cápákról, amelyekről még nemigen olvashattunk egyetlen könyvben sem.

A festői szépségű Gansbaait a világ nagy fehércápa-fővárosának tartják
A festői szépségű Gansbaait a világ nagy fehércápa-fővárosának tartjákDewaldKirsten / Getty Images Hungary

A fókák miatt jöttek

fehér cápák jelenléte itt nem új keletű, hiszen egyedeiket már több mint 180 évvel ezelőtt is megfigyelték a terület vizeiben.

Úgy gondolják, hogy a False-öbölben található, a fókák könyörtelen, három évszázados mészárlásáról „híres” Seal Island vonzotta ide a ragadozókat.

Pontosabban a leölt emlősök teteméből szivárgó olaj és zsír, amelyek akkor kerültek a vízbe, amikor a fókákat hosszú köteleken húzták át a szigetről a csónakokhoz. Gyakori volt, hogy a szállítás során a cápák hosszú sorokban szedték ki a fókatetemeket, így volt, hogy szinte azok már el sem jutottak a halászhajókig.

A nagy fehér cápákat a fókák vonzották a területre
A nagy fehér cápákat a fókák vonzották a területreAlberto Carrera / Getty Images Hungary

Észrevétlen közelségben

Az állandóan mozgásban lévő, nomád életet élő fehér cápáknak azóta is kedvelt helye a terület, ami nem is csoda: a parttól nagyjából 8 kilométerre található a Geyser-szikla, amely nem kevesebb mint 60 ezer medvefóka otthona. A szikla, valamint a Dyer-sziget között húzódó, nagyjából 150 méter széles csatorna – amelyet a cápák sikátorának is neveznek – tehát igazi kánaán a tenger egyik legveszedelmesebb ragadozóinak. Nem elég, hogy a terület tálcán kínálja számukra az étkezési lehetőségeket, olyan tökéletes a domborzata is, hogy a nagy fehér cápák könnyűszerrel, észrevétlenül, lesből tudnak támadni leendő áldozataikra.

Ellenárnyékoló álcázási képességeiket alaposan ki is használják, hiszen a felső, szürke színű oldalukkal tökéletesen olvadnak bele az óceánfenék árnyalatába, a felszínen úszó fókák így nem veszik észre őket.

A fehér cápák remekül álcázzák magukat, így könnyedén cserkészik be áldozataikat
A fehér cápák remekül álcázzák magukat, így könnyedén cserkészik be áldozataikatAlberto Carrera / Getty Images Hungary

Egy érintésnyire tőlük

Noha itt fürdőzni talán nem is a legbiztonságosabb tevékenység, merülni annál inkább. Aki ugyanis úgy dönt, hogy veszély ide vagy oda, ezeket az élőlényeket közelről is szeretné megfigyelni, az egy helyi túracsapatnak köszönhetően félelmetes, de biztonságos közelségbe kerülhet a tengeri ragadozóval – természetesen ketrecbe zárva. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra