Botrányos házassági ügy miatt üldözte az amerikai rendőrség Fedák Sárit és barátnőjét

GettyImages-543907749

Rácsok mögé került – ugyan csak igen kis időre – Los Angelesben két népszerű magyar díva, Fedák Sári és Aknay Vilma 1935-ben. A színésznők egy házassági ígérettel kapcsolatos peres ügy miatt találták magukat a kaliforniai rendőrségen, melynek másik szereplője a népszerű színpadi szerző és forgatókönyvíró, Vajda Ernő.

Házasságot ígért neki, becsapta színésznő kedvesét a sikeres forgatókönyvíró

A történet 1924 tájékán kezdődött, amikor Vajda Ernő – aki színdarabjaival, mint A váratlan vendég és A trónörökös, idehaza és külföldön is sikereket aratott – megpróbálta egy szerepajánlattal Budapestre csábítani a bécsi Burgtheater népszerű színésznőjét, Aknay Vilmát. A 35 éves színésznő – akinek nevét mára elfeledte az utókor, akkoriban viszont színpadon és (néma)filmen is sztárnak számított – beadta a derekát, mint mondta, régóta vágyott rá, hogy idehaza is színpadra lépjen. Három évvel később Vajda az Egyesült Államokba távozott, ahol Ernest Vajda és Sydney Garrick néven sikeres forgatókönyvírói karriert futott be, Aknay népszerűsége pedig idővel lehanyatlott.

A színésznő, valamint a dráma- és forgatókönyvíró nevét legközelebb 1934-ben kapta fel a magyar sajtó, méghozzá egy egészen elképesztő botrányos ügy kapcsán: Aknay barátnője és pályatársa, Fedák Sári társaságában egyenesen Los Angelesbe utazott, hogy peres úton követeljen elégtételt Vajdán, aki állítása szerint házasságot ígért neki, de becsapta őt. Mint a színésznő elmesélte, amikor annak idején elvállalta a budapesti Renaissance Színházban bemutatott A hárem című Vajda-darab főszerepét, hamar románc bontakozott ki közte és a szerző között. Vajda több mint 250 szenvedélytől fűtött szerelmes levelet küldött Aknaynak, akinek fogalma sem volt róla, hogy hódolója nős ember, 1927-ben pedig rávette, hogy bontsa fel bécsi szerződését, és menjen utána Amerikába.

Az ügy három szereplője: Aknay Vilma, Vajda Ernő és Fedák Sári
Az ügy három szereplője: Aknay Vilma, Vajda Ernő és Fedák SáriTolnai Világlapja / Arcanum Digitális Tudománytár

A színésznő a szerződésbontással elesett 2700 schillinges fizetésétől és két év múlva esedékes 400 schillinges nyugdíjától; majdnem egy évig élt együtt Hollywoodban Vajdával, akinek akkoriban kezdett beindulni a szekere a Metro-Goldwyn-Mayer forgatókönyvírójaként. Ekkor már tudta, hogy a férfi házas, de azt az ígéretet kapta tőle, hogy otthagyja a feleségét, és belátható időn belül oltár elé vezeti őt. Amikor lejárt Aknay vízuma, kénytelen volt hazatérni Magyarországra, itt szembesült vele, hogy alaposan becsapták: Vajdának egyáltalán nem volt szándékában elválni a feleségétől, csupán kihasználta az alkalmat, amíg az asszony huzamosabb ideig Európában tartózkodott, hogy meghívja magához a szeretőjét.

Fedák Sári bosszút akart állni

A lesújtó hír villámcsapásként érte a színésznőt, aki idegösszeomlást kapott, és két évig szanatóriumba került, mint állította, minden pénze odalett, megalázták, becsapták. Hiába küldött sürgönyöket Vajdának, nem érkezett válasz; később úgy döntött, bepereli a férfit, azonban nem volt elég pénze az eljárás megindításához. Ekkor lépett színre Fedák Sári, akit Aknay még a régi bécsi burgtheateres időkből ismert, és azóta jó barátnőként gondoltak egymásra: a híres díva vállalta, hogy kifizeti Aknay helyett a per minden költségét és az azzal járó egyéb kiadásokat, például az utazást. Fedák persze nem nagylelkűségből, inkább bosszúvágyból segített kolléganőjének, a házasságszédelgő író testvére, Vajda János, alias John Vajda színházi ügynök ugyanis alaposan rászedte, amerikai karriert ígért neki, amiből nem lett semmi. Fedák és Aknay megegyeztek továbbá, hogy győzelmük esetén elfelezik a perben nyert összeget.

Az amerikai rendőrség ujjlenyomatot vesz a két magyar színésznőtől
Az amerikai rendőrség ujjlenyomatot vesz a két magyar színésznőtőlTolnai Világlapja / Arcanum Digitális Tudománytár

Fedák és barátnője Los Angelesbe utaztak, hogy ott fogják perbe az amerikai törvények szerint az ekkor más dúsgazdag forgatókönyvírót. A vádirat szerint Aknay 250 ezer dollárt követelt Vajdától, kárpótlásként az elmaradt házasság és a csalás anyagi és egészségi következményei miatt. Az író tagadta a vádakat, azt állította, a felperes hazudik, csupán a pénzére játszik, hiszen tudja, mennyire vagyonos ember. Az MGM felajánlott Vajdának 50 ezer dollárnyi kölcsönt, hogy egyezzen ki Aknayval, ő azonban nem volt rá hajlandó, mindenképp bíróság előtt kívánta megvédeni jó hírnevét.

Az 1934 szeptemberében kezdődött tárgyaláson végül Vajda könnyűszerrel felülkerekedett: a beidézett tanúk, köztük a szintén Hollywoodban karriert csinált Lukács Pál (Paul Lukas) színművész egyöntetűen azt állították, Aknay tudott róla, hogy szerelme nős, sőt, régóta jó viszonyt ápolt Vajda feleségével, Koza Borbálával. Utóbbi szintén tanúskodott a férfi mellett, elmesélte, Aknay annyira belebolondult a férjébe, arra kérte őt, ne álljon kapcsolatuk útjába, inkább vessen véget életének. A bíróság Vajdának adott igazat, Aknay és Fedák egyetlen centet sem kaptak; a felperes színésznő összezuhant, és a két barátnő pénze is elfogyott, ezért már a hazautazást tervezték, ekkor azonban újabb fordulat következett az ügyben.

Feladta magát a két magyar színésznő, rabosították őket

Fedák Sári és George Cukor filmrendező Hollywoodban 1927-ben
Fedák Sári és George Cukor filmrendező Hollywoodban 1927-benBettmann / Getty Images Hungary

Ezúttal Vajda perelte be a két színésznőt hamis tanúzás és összeesküvés vádjával; a Los Angeles-i rendőrség elfogatóparancsot adott ki Fedák és Aknay ellen, akik bujkálásra kényszerültek, néhány hétig a legolcsóbb motelekben laktak, mígnem feladták magukat. A törvényeknek megfelelően a két vádlottat őrizetbe vették, a rendőrségen ujjlenyomatot vettek tőlük, és rabosítási fotót készítettek róluk, az előbbit megörökítő fényképek a magyar sajtót is bejárták. A két színésznő 15 percre a rácsok mögé került, de végül nem kellett ennél több időt tölteniük a hűvösön, ugyanis a Vígszínház igazgatója, Robozi Imre közbenjárására a színház tulajdonosa, Ben Blumenthal letette a fejenként 5000 dolláros óvadékot, Békeffi László, a Magyar Színészek Szövetségének elnöke pedig az amerikai nagykövethez is elment Fedák érdekében.

Az áprilisban zajló perben az ügyész öt levéllel kívánta bizonyítani a vádakat, melyekben Fedák és Aknay állítólag szövetkeznek Vajda ellen, a színésznők új ügyvédje azonban Vajda kétszáznál is több szerelmes levelét sorakoztatta fel kontrázásként. A két színésznőt végül felmentették a vádak alól, Vajda pedig ügyvédei tanácsára megegyezett egykori szeretőjével az anyagiakban, 22 ezer dollárt fizetett neki. Fedák 1935 júliusában érkezett vissza Budapestre – hatalmas tömeg várta érkezését a Keleti pályaudvaron, ő azonban a fogadtatást elkerülve inkább leszállt Kelenföldön, és beteg édesanyjához sietett Pestszentlőrincre. Tíz évvel később, a második világháborút követően az addig ünnepelt színésznőt háborús bűnösnek nyilvánították, és Nyáregyházára telepítették ki; soha többet nem lépett színpadra, nem sokkal a tervezett visszatérés előtt, 1955-ben hunyt el agyvérzés következtében.

Vajda Ernő egy évvel korábban hunyt el, dúsgazdag, ünnepelt forgatókönyvíróként halt meg Los Angeles Woodland Hills városnegyedében, 67 évesen. Aknay Vilma a botrányos ügyet követő években továbbra is játszott Budapesten és Bécsben a színpadon, korábbi népszerűségét azonban sohasem sikerült visszaszereznie, idővel visszavonult a színészkedéstől; elfeledve halt meg 1980-ban, 91 éves korában.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra