A szabadság és a lázadás szimbóluma, de kedvenc retró cuccunk is: a farmer

GettyImages-859620562

A hippik tüntető jelleggel kezdték hordani, a kommunisták üldözték viseletét, mert az a hanyatló Nyugat laza erkölcseit tükrözte, de a divatdiktáló hírességek, Elvis Presley, John Lennon, Cher, Madonna és még sokan mások, hamar felfedezték maguknak. A farmer, a retró göncök legnagyobb túlélője, mára klasszikussá öregedett ruhadarab. A divat pedig, a történelemhez hasonlóan, ismétli önmagát.

Nincs új a nap alatt! Vagyis van, csak nehéz mindig újat kitalálni, és ha valami egyszer már annyira bejött, mint anno a trapéznadrág vagy a koptatott farmer, akkor miért is ne húznának le róla még néhány bőrt az újabb és újabb trendekben. Ha a pincében vagy a padláson még megtalálod nagyiék 40-50 éves szerkóit, biztos akad majd köztük ma is használható cucc.

A tehenészek és gazdálkodók ellenálló sávolyszövéses anyagát a gyári munkások is megirigyelték a ’20-as években, de a szabadság jelképévé csak a ’30-as években kezdett válni.

Később a nonkonformizmus egyik szimbólumává nőtte ki magát, az '50-es években az amerikai fiatalok, fricskaként, olyan alkalmakon is farmerben jelentek meg, ahol az idősebb generációk teljesen más stílust vagy ruházatot képzeltek és vártak el.

Soha ennyi lázadó eszmének a manifesztuma nem volt még ruhadarab, mint amennyi minden ellen a farmer viseletével protestáltak a merész ifjak, egészen a ’70-es években bekövetkezett, teljes körű elfogadottságáig.

A farmer viselésével sok minden ellen tiltakoztak:

  • társadalmi különbségek, a gazdagok és szegények közti árok mélyülése
  • fajüldözés
  • vietnámi háború

Bizonyos csoportokhoz való tartozás ismertetőjegye is lett:

  • hippik: hímzéssel, trapézfazonban
  • rockerek: szegecselve, fekete bőrrel kombinálva
  • pop: koptatott és szaggatott formában

Így a ’80-as évekre teljesen elszabadult a farmernadrágok azóta is megállíthatatlan divathulláma, de beszéljenek inkább önmagukért a képek:

Cher és a szaggatott farmer
Cher és a szaggatott farmerAnthony Barboza / Getty Images Hungary

1987-ben Cher ezt a koptatott farmert magas sarkú szandállal viselte a napfényes Kaliforniában. A nadrág és az egész outfit ma is megállná a helyét, bár most inkább egy tornacipőt vagy sneakert választanánk hozzá.

A szaggatott farmer más megfogalmazásban
A szaggatott farmer más megfogalmazásbanMichael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Éppen tíz évvel Cher szaggatott viselete után, 1988-ban a Salt-N-Pepa videóklip-forgatásán, Manhattanben, a szaggatott farmer még mindig hasít. Ez vérbeli '80-as évek look. Ha az emlékezetünkben már nem élnének olyan élénken, a kirakatokban és az üzletekben mostanában is találunk belőle elemeket.

Vitathatatlanul és összetéveszthetetlenül '80-as évek
Vitathatatlanul és összetéveszthetetlenül '80-as évekBarry King / Getty Images Hungary

Ehhez nem tudom, mit szólna Carrie Bradshaw. A fehér teniszzokni a farmerrel és a szaténgalléros blézerrel Sarah Jessica Parker öltözékében minden kétséget eloszlatóan jelzi a nyolcvanas évek divatját, amit a hajviselet koronáz meg. Azt hiszem, ezt a tornacipőt sem vállalnánk be ma, de ebben a kaliforniai összeállításban is van valami vidáman csajos.

De rég is láttuk őket így együtt...
De rég is láttuk őket így együtt...Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Ezt a képet is 1988-ban lőtték az akkori álompárról, ahogy a Saturday Night Live nevű komédia- és varietéműsor egyik after partyjára igyekeztek. Az NBC csatorna műsora 1975 óta boldogítja a rajongókat, 2019-ben már a 45. születésnapját ünnepelve a leghosszabban sugárzott amerikai televíziós műsornak számított az ilyen illusztris vendégekkel. Demi Moore szerelése a szemüvegkerettel együtt ma is teljesen beleillene a képbe, de Bruce-ra ma azért adnánk legalább egy övet. Nem róhatjuk fel azonban az öv használatának mellőzését Bruce Willisnek, mert ez még évekkel később is így volt menő:

A farmer itt már ing formában is megjelenik
A farmer itt már ing formában is megjelenikKeith Hamshere / Getty Images Hungary

Pierce Brosnan az 1995-ös Golden Eye Bondjaként sem visel övet. De James Bond számára a farmering és farmernadrág kombinációja is újra nyerő összeállításnak bizonyul, hiszen a cikkünk címlapján szereplő Goldie Hawn után 14 évvel ő is ezt viseli.

Mindez ékes bizonyítéka annak, hogy a divat és a történelem ismétli önmagát. Az újabb trendek visszakanyarodásai a régi klasszikusokhoz általában valamilyen változtatással jelennek meg, de az eredeti darabok is tökéletesen illeszthetők az új irányzatok közé.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra