A szabadság és a lázadás szimbóluma, de kedvenc retró cuccunk is: a farmer

GettyImages-859620562
Molnár-Zolnay Fruzsina

A hippik tüntető jelleggel kezdték hordani, a kommunisták üldözték viseletét, mert az a hanyatló Nyugat laza erkölcseit tükrözte, de a divatdiktáló hírességek, Elvis Presley, John Lennon, Cher, Madonna és még sokan mások, hamar felfedezték maguknak. A farmer, a retró göncök legnagyobb túlélője, mára klasszikussá öregedett ruhadarab. A divat pedig, a történelemhez hasonlóan, ismétli önmagát.

Nincs új a nap alatt! Vagyis van, csak nehéz mindig újat kitalálni, és ha valami egyszer már annyira bejött, mint anno a trapéznadrág vagy a koptatott farmer, akkor miért is ne húznának le róla még néhány bőrt az újabb és újabb trendekben. Ha a pincében vagy a padláson még megtalálod nagyiék 40-50 éves szerkóit, biztos akad majd köztük ma is használható cucc.

A tehenészek és gazdálkodók ellenálló sávolyszövéses anyagát a gyári munkások is megirigyelték a ’20-as években, de a szabadság jelképévé csak a ’30-as években kezdett válni.

Később a nonkonformizmus egyik szimbólumává nőtte ki magát, az '50-es években az amerikai fiatalok, fricskaként, olyan alkalmakon is farmerben jelentek meg, ahol az idősebb generációk teljesen más stílust vagy ruházatot képzeltek és vártak el.

Soha ennyi lázadó eszmének a manifesztuma nem volt még ruhadarab, mint amennyi minden ellen a farmer viseletével protestáltak a merész ifjak, egészen a ’70-es években bekövetkezett, teljes körű elfogadottságáig.

A farmer viselésével sok minden ellen tiltakoztak:

  • társadalmi különbségek, a gazdagok és szegények közti árok mélyülése
  • fajüldözés
  • vietnámi háború

Bizonyos csoportokhoz való tartozás ismertetőjegye is lett:

  • hippik: hímzéssel, trapézfazonban
  • rockerek: szegecselve, fekete bőrrel kombinálva
  • pop: koptatott és szaggatott formában

Így a ’80-as évekre teljesen elszabadult a farmernadrágok azóta is megállíthatatlan divathulláma, de beszéljenek inkább önmagukért a képek:

Cher és a szaggatott farmer
Cher és a szaggatott farmerAnthony Barboza / Getty Images Hungary

1987-ben Cher ezt a koptatott farmert magas sarkú szandállal viselte a napfényes Kaliforniában. A nadrág és az egész outfit ma is megállná a helyét, bár most inkább egy tornacipőt vagy sneakert választanánk hozzá.

A szaggatott farmer más megfogalmazásban
A szaggatott farmer más megfogalmazásbanMichael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Éppen tíz évvel Cher szaggatott viselete után, 1988-ban a Salt-N-Pepa videóklip-forgatásán, Manhattanben, a szaggatott farmer még mindig hasít. Ez vérbeli '80-as évek look. Ha az emlékezetünkben már nem élnének olyan élénken, a kirakatokban és az üzletekben mostanában is találunk belőle elemeket.

Vitathatatlanul és összetéveszthetetlenül '80-as évek
Vitathatatlanul és összetéveszthetetlenül '80-as évekBarry King / Getty Images Hungary

Ehhez nem tudom, mit szólna Carrie Bradshaw. A fehér teniszzokni a farmerrel és a szaténgalléros blézerrel Sarah Jessica Parker öltözékében minden kétséget eloszlatóan jelzi a nyolcvanas évek divatját, amit a hajviselet koronáz meg. Azt hiszem, ezt a tornacipőt sem vállalnánk be ma, de ebben a kaliforniai összeállításban is van valami vidáman csajos.

De rég is láttuk őket így együtt...
De rég is láttuk őket így együtt...Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Ezt a képet is 1988-ban lőtték az akkori álompárról, ahogy a Saturday Night Live nevű komédia- és varietéműsor egyik after partyjára igyekeztek. Az NBC csatorna műsora 1975 óta boldogítja a rajongókat, 2019-ben már a 45. születésnapját ünnepelve a leghosszabban sugárzott amerikai televíziós műsornak számított az ilyen illusztris vendégekkel. Demi Moore szerelése a szemüvegkerettel együtt ma is teljesen beleillene a képbe, de Bruce-ra ma azért adnánk legalább egy övet. Nem róhatjuk fel azonban az öv használatának mellőzését Bruce Willisnek, mert ez még évekkel később is így volt menő:

A farmer itt már ing formában is megjelenik
A farmer itt már ing formában is megjelenikKeith Hamshere / Getty Images Hungary

Pierce Brosnan az 1995-ös Golden Eye Bondjaként sem visel övet. De James Bond számára a farmering és farmernadrág kombinációja is újra nyerő összeállításnak bizonyul, hiszen a cikkünk címlapján szereplő Goldie Hawn után 14 évvel ő is ezt viseli.

Mindez ékes bizonyítéka annak, hogy a divat és a történelem ismétli önmagát. Az újabb trendek visszakanyarodásai a régi klasszikusokhoz általában valamilyen változtatással jelennek meg, de az eredeti darabok is tökéletesen illeszthetők az új irányzatok közé.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra