Erről a rejtett veszélyről neked is tudnod kell, ha étterembe mész

GettyImages-1189400738

Az éttermi látogatás nem csak akkor végződhet megbetegedéssel, ha nem friss az étel. Van egy másik rejtett veszélyforrás, ami akkor fenyeget, ha bizonyos tárgyakat megérintesz.

Az éttermek legszennyezettebb felületei korántsem a mosdóban vannak! Lehet, hogy már te is hallottál róla, hogy kutatások szerint a listát az étlap vezeti, amely átlagosan 185 ezer baktériumot rejt – többet, mint egy WC-ülőke. De melyik lehet a második legszennyezettebb tárgy? Meglepő módon ezt – pontosabban ezeket – szintén az asztalon találod.

Ezek a tárgyak is veszélyesek lehetnek az étteremben

Egészségügyi szempontból az étlap után a só- és borsszórók a leginkább fertőzésveszélyes tárgyak egy étteremben. Egy, az ABC News által finanszírozott korábbi vizsgálat azt mutatta, hogy egy borsszórón átlagosan 11 600 baktérium tanyázhat, ami abból adódhat, hogy az emberek egymás után érintik meg őket, ennek ellenére csak elvétve gondoskodnak fertőtlenítésükről.

A legtöbb só- és borsszórót csupán olyankor törlik le, amikor piszkosnak tűnnek, és akkor is csak nedves ruhával.

A rizikófaktort tovább növeli, hogy a szülők néha hagyják gyermekeiket a só- és borsszóróval játszani, hogy addig is lefoglalják magukat, így a kicsik ujjairól nyál és más anyagok kerülhetnek a felületükre, amelyek táptalajként szolgálnak az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket okozó baktériumok számára. Ilyen például a bélrendszeri panaszokat okozó E. coli és a szalmonella.

Az étlap mellett a só- és borsszóró is tele lehet veszélyes baktériumokkal
Az étlap mellett a só- és borsszóró is tele lehet veszélyes baktériumokkalJake Wyman / Getty Images Hungary

A kórokozók terjedéséhez emellett az is hozzájárulhat, hogy időnként azok is arrébb teszik őket az asztalon, akik egyébként nem is fűszerezik meg ételüket.

Allergiás tüneteket is okozhatnak

Erre ugyan kicsi az esély, de az éttermi asztalon lévő fűszeradagolók akár allergiás tüneteket is kiválthatnak. Ha például a sószóró garnélarákkal szennyeződik – mondjuk, mert az előző vendég véletlenül beleejti az ételbe –, és súlyos kagylóallergiád van, akkor komoly következményei lehetnek annak, ha megérinted.

A kockázatokat úgy tudod csökkenteni, ha megkéred a pincért, hogy a konyhán előre fűszerezzék meg neked az ételt, vagy ha fertőtlenítő törlőkendővel felszerelkezve érkezel az étterembe, majd a biztonság kedvéért áttörlöd a fertőzésveszélyes felületeket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra