Ezért utálok étterembe járni: a leggusztustalanabb tapasztalatok

GettyImages-1356377339

Nem szívesen fogyasztunk olyan étteremben, ahol az asztalterítők foltosak, az evőeszközök, a poharak és a tányérok maszatosak, a padlón pedig széttaposott ételmaradék árulkodik a személyzet igénytelenségéről. És ez még csak a jéghegy csúcsa, vannak, akik ennél sokkal gusztustalanabb tapasztalatokkal tértek haza egy-egy éttermi vacsora után.

A fentieket tapasztalva jogosan merül fel a kérdés: ha az étteremben ilyen áldatlan állapotok uralkodnak, akkor vajon mi lehet a konyhában? A cikkben összegyűjtött tapasztalatok alapján szomorúan kell kijelentenünk, sokszor jobban tesszük, ha ebbe bele se gondolunk. 

„Szeretem az állatokat, de…”

„Kifejezetten bosszant, ha egy étteremben udvariatlanok a pincérek. Szerintem az is a tapintatlanság jele, ha ötperceként odajön, és megkérdezi, minden rendben van-e, hozhat-e még valamit. De ennél sokkal jobban zavar, ha a higiéniával kapcsolatban tapasztalok kifogásolnivalót. Számomra gusztustalan, ha nem mossák el rendesen a tányérokat, vagy nem takarítják le rendesen az asztalt” – mondja Tamás, aki bár szereti az állatokat, véleménye szerint a szőrüket hullató, lihegő házi kedvencek nem az étterembe valók, éppen ezért nem szíveli, ha valaki a kutyájával vagy a macskájával foglal helyet egy asztalnál ott, ahol ő is eszik.

Az étteremben hanyagul elmosogatott evőeszközök gyorsan elveszik az étvágyunkat
Az étteremben hanyagul elmosogatott evőeszközök gyorsan elveszik az étvágyunkatReza Estakhrian / Getty Images Hungary

Homok nem kell a salátába

A tisztaság hiánya akkor is zavaró, ha a konyhában elfelejtik megmosni azt, amit meg kellett volna… „A gusztusosan elrendezett és finomnak ígérkező salátástálról csak a kóstolás után derült ki, hogy nem mosták meg a salátát, ami nem csak a frissességtől ropogott a fogam alatt minden egyes falatnál. Egy ideig próbáltam kiválogatni a kevésbé homokos darabokat, utána feladtam. A végén finoman jeleztem az étteremben, hogy meg kellett volna mosni a salátát, de a megjegyzésem nem hatotta meg a pincéreket, kifizettették velem a számlát” – emlékszik Blanka, akinek egyéb kellemetlenségben is volt része ugyanannak az alföldi városnak egy másik éttermében.

Egy-egy rossz tapasztalat után kevesen mennek vissza abba az étterembe, amiben már csalódtak
Egy-egy rossz tapasztalat után kevesen mennek vissza abba az étterembe, amiben már csalódtakEva-Katalin / Getty Images Hungary

„Ott hagymalevest és brassóit kértem, de mindkettő óriási csalódást okozott. A hagymaleves egy odakozmált köménymagos »alaplé« volt, amibe beleszórtak néhány félig nyers vöröshagymadarabot. A brassói – akkor még nem tudtam, hogy ezt soha nem rendelünk étteremben, mert maradékból készül – kapcsán pedig elhangzott a kérdés: »rizsával vagy krumplival?«” – meséli döbbenten a kétgyermekes édesanya, aki egy másik étteremben megdöbbenve tapasztalta, hogy az egyáltalán nem olcsó tonhalkrém olyan alsópolcos tonhalból készült, aminek rettenetes mellékíze volt, és a petrezselymen kívül nem kevertek hozzá semmit. Bár a fojtós szörnyűséget megette, és a végén jelezte, hogy hiányolta belőle a majonézt, mindössze annyi választ kapott: „mi így készíccsük”. 

Az ételmérgezés sem kizárt

„Egy felkapott budapesti bisztróban esett meg velem, hogy félig nyersen hozták ki a csirkemellet, amit rendeltem. Számomra nincs annál gusztustalanabb, amikor még látom a vért a megvágott húson. Arról már nem is beszélve, hogy a nyers hús elfogyasztása mennyi egészségügyi kockázatot rejt magában. De nem kell ahhoz félkész húst enni, hogy ételmérgezést kapjunk” – sóhajt Andi, aki amíg él, nem felejti el, hogy három napig ment a hasa és hányt, miután egy badacsonyi vendéglátóhelyen vélhetően nem friss olajban sütött krumplit szolgáltak fel neki. 

Beleevett a pincér az ételembe

„Még látnom sem kell, elég, ha csak belegondolok, és már kiráz a hideg attól, ha egy szakács, vagy bárki, aki főz, nem tiszta, hanem egy már korábban használt evőeszközzel nyúl bele az ételbe” – fintorog Sára, aki felnőttkora ellenére nemrég elsírta magát egy étteremben, amikor a pincér letette elé az ételt az asztalra. A menedzserként dolgozó fiatal nő azt is elárulta, mi váltotta ki belőle ezt a gyermekesnek tűnő reakciót. 

„Szó szerint megakadt bennem a levegő, amikor megláttam, hogy miközben hozta az asztalhoz a finomságokkal megrakott tányért, útközben beleevett a kajámba… Önfeledtem csipegette a pincér a juhtúrós sztrapacskát és a sült szalonnát a tészta tetejéről” – mondja borzongva Sára.

Túl gyorsan gazdát cserélt a tányér

A gyors kiszolgálás nem mindig jelent jót – legalábbis Nóri története erről árulkodik. 

„Egy budapesti török étteremben ebédeltünk, amikor néhány falat után kiderült, hogy kaptam a gírosztálamra csípőst, pedig nem kértem. Miután visszavittem a tányéromat és jeleztem a problémámat, nagyon készségesek voltak a pincérek. Mondták, hogy semmi baj, majd legnagyobb meglepetésemre elkiáltotta magát a kiszolgáló, hogy »kész a csípős!«, és a kezébe nyomta a visszavitt tányéromat az egyik vendégnek” – mondja még most is feldúlva Nóri. 

Cigarettacsikk a levesben

„Ha nem velünk történik meg mindaz, amit most elmesélek, talán azt feltételezem, hogy a fantázia szüleménye” – kezdi Szilárd rejtélyesen saját sztoriját, aminek külön pikantériája, hogy ugyanabban az étteremben kétszer is csalódniuk kellett.

Akár légy, akár cigarettacsikk van a levesben, mindkettő kellemetlen tapasztalat
Akár légy, akár cigarettacsikk van a levesben, mindkettő kellemetlen tapasztalatNick Dolding / Getty Images Hungary

„Édesapámmal szerettünk volna valami finomat enni, amikor betértünk egy neves halászcsárdába, ahol a legnagyobb megdöbbenésünkre a levesben egy csikket találtunk. Mondanom sem kell, hogy azonnal elment az étvágyunk.

A következő évben megint abban a városban jártunk, ahol már egyszer csalódást okozott nekünk az előbb említett, sokak által kedvelt halászcsárda, de úgy gondoltuk, adunk még egy esélyt a helynek. Kár volt!

Ugyanis három kanál után édesapám egy fogpiszkálót szedett ki a szájából. Harmadik esélyt már nem adtunk ennek az étteremnek” – jelenti ki határozottan Szilárd.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra