A Bordeaux városában lévő Tchin Tchin étterem és borozó tulajdonosának saját készítésű, helyben tárolt szardíniáját fogyasztotta az a 32 éves nő, aki az ételtől megfertőződve életét vesztette. A bárban fogyasztó ír, német és kanadai vendégek közül 12 főt jelenleg is kritikus állapotuk miatt intenzív osztályon kezelnek.
A francia egészségügyi szervek arra hívták fel a lakosság figyelmét, akik érintettek lehetnek, fokozottan figyeljék magukon a tüneteket, és bármilyen gyanús jel észlelése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz.
A botulizmus tünetei 12–36 órával a fertőzött élelmiszer elfogyasztását követően jelennek meg,
többek között, elsősorban fáradtság, szájszárazság, hányás, izomfájdalmak, különböző látási nehézségek, szélsőséges esetben akár légzésbénulás formájában. A botulinum toxin az étel maradékán kívül fogyasztójának véréből és székletéből is kimutatható, de a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges idő a fertőzések jelentős részénél nem áll rendelkezésre a tragédia bekövetkezte előtt.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés