Sok országban semmi pénzért meg nem ennék a magyarok egyik kedvencét

GettyImages-1265277025
Olvasási idő kb. 4 perc

Noha a Díványon gyakran foglalkozunk superfood címre érdemesült élelmiszerekkel, ebbe a kategóriába mégsem olyan könnyű bekerülni. Ezek az „életelixír” táplálékok ugyanis általában egyszerre gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsok és más, kedvező élettani hatású élelmiszerek. Ha pedig valami ennyire egészséges, nagy luxus, hogy az emberiség egy jelentős része egyáltalán nem eszi.

Zsuzsi évek óta élt boldog kapcsolatban Budapesten itt megismert amerikai szerelmével. Amikor a helyzet megérett a szülőknek való bemutatkozás sorsdöntő momentumára, a lány valami igazán exkluzív, jellegzetes és drága, elegáns, de hasznos ajándékkal szeretett volna kedveskedni párja szüleinek. Innen nézve érthető volt választása, miszerint egy szép nagy bödön libamájat szállított az Amerikai Egyesült Államokba, zsírjában sütve. A meglepődés ugyan nem maradt el, de a kívánt hatás igen. A család, akinek nem volt szíve kidobni a bizarr figyelmességet, kamrája legeldugottabb zugában őrizte azt még néhány évig…

Nemzeti eledelként

Miközben sok amerikai ódzkodik a máj és egyéb belsőségek fogyasztásától is, Louisiana államban a dirty rice néven ismert tradicionális eledel arról kapta nevét, hogy a rizshez kevert csirkemáj „piszkos” színűre változtatta a fehér rizsszemeket (igaz, mostanában, a májat gyakorta hússal helyettesítik). A liba- és a kacsamáj nálunk nagy presztízsű ínyencségek, a resztelt máj, amit a spanyol konyha is ismer és elismer, tipikus ételünk. A franciák a különböző májpástétomok és terrine-ek házi készítésű, változatos fűszerezésű nyalánkságait fejlesztették tökélyre, ahogyan a dánok is.

A pástétom az egyik legfinomabb étel, ami májból készíthető, és ezt több országban is tudják
A pástétom az egyik legfinomabb étel, ami májból készíthető, és ezt több országban is tudjákBsip / Getty Images Hungary

Náluk már a 19. század dereka óta közkedvelt fogások a különböző ízesítésű májpástétomok, melyek anno csak a tehetősebb réteg kiváltságai közé tartozhattak. De van májból készült nemzeti étel Törökországban is, amely neve alapján albán módon elkészített májat jelent: arnavut ciğeri. Egy Velencében tipikus recept szerint a pirított borjúmájat karamellizált hagymás, fehérboros szószban fogyasztják. Az orosz rassztegaj egy péksütemény élesztős tésztából, amiből lyukas közepű kis batyukat formálnak.

A rassztegaj nevű orosz étel szintén gyakran májjal készül
A rassztegaj nevű orosz étel szintén gyakran májjal készülOksana Chaun / Getty Images Hungary

Ennek aztán egyik kedvelt tölteléke a tojás és máj kombinációja. A japán ankimo delikát finomságának az alapja tejben áztatott ördöghalmáj, de ezt is csak a legelőkelőbb japán éttermek gourmet-fogásai között találjuk meg. A lengyelek terrine-t készítenek májból, a németek hosszú, szelhető húskenyeret sütnek belőle Leberkäse néven.

Ez a hagyományos kínai (Peking) reggeli étel sült májból készül
Ez a hagyományos kínai (Peking) reggeli étel sült májból készülHuizeng Hu / Getty Images Hungary

Superfoodként

Egészségük szempontjából bizony azok a népek járnak jól, amelyek beépítették már rendszeres étrendjükbe a máj fogyasztását, ez ugyanis egy valódi superfood.

A máj gazdag vasforrás, de nagy mennyiségben találhatók venne vitaminok és ásványok, dúskál fehérjében, és alacsony a kalóriatartalma is. 

  • A sejtek növekedéséhez és a DNS-fejlődéshez szükséges folsavnak egyik jelentős forrása.
  • Az A-vitamin a szem, a szív és a vese működését tartja kézben.
  • Vastartalma mellett réz is jelentős mennyiségben található benne.
  • Szép számban tartalmaz kolint, ami valójában a régi B6-vitamin, és a máj, továbbá az agy megfelelő működését segíti.
Talán ezért szeretik Egyiptomban is, ott így fogyasztják
Talán ezért szeretik Egyiptomban is, ott így fogyasztjákSOPA Images / Getty Images Hungary

Ha sem az ínycsiklandozó receptek, sem az egészségre gyakorolt kedvező hatások nem lettek volna ez idáig elég meggyőző érvek a máj fogyasztása mellett, akkor érdemes felvillantani azt a tényt is, hogy a máj egyben kalóriaszegény, sovány étel is, mely dús tápanyagtartalmának köszönhetően képes még az éhségérzet csillapítására is. Vagyis, fogyókúrás ételként is tekinthetünk rá. Annál is inkább, mert jelentős fehérjeforrás is. A fehérjebevitel felpörgeti a szervezet működését, s így nagyobb kalóriamennyiség elégetését váltja ki, ráadásul felgyorsítja az anyagcserét is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek