Dobj el mindent! Itt az étcsoki 7 tudományosan is bizonyított előnye!

Akadnak az életben apró örömök, amik egy-egy napot valóságos ünneppé varázsolnak. Ilyen, amikor az ember a tavalyi kabátjában pénzt talál, újra belefér egy-két ruhájába, vagy éppen egy olyan cikkel találkozik, amiben tudományos források erősítik meg azt, hogy a csoki egészséges.

Ha épp újévi fogadalmon töröd a fejed az egészségesebb életmód érdekében, arra biztatunk, ne az étcsokiról mondj le 2022-ben. A Healthline ugyanis utánajárt a legendának, amit eddig a csokigyártók marketingfogásának gondoltunk, és kiderült: valóban vannak bizonyított egészségügyi előnyei kedvencünknek. Ez továbbra sem jelenti, hogy reggeli, vacsora és ebéd helyett falhatunk belőle, de azt mindenképpen, hogy heti néhány alkalommal egy adag, vagy egy jó forró csoki nemhogy káros lenne étcsokiból készítve, de nagyon is egészséges. Már mutatjuk is, miért érdemes néha étcsokit enned!

1. Nagyon tápláló

Ha minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládét veszel, az kifejezetten tápláló. Megfelelő mennyiségű oldható rostot tartalmaz, és tele van ásványi anyagokkal. 

Egy 100 grammos tábla 70-85% kakaót tartalmazó étcsokoládé ezeket tartalmazza:

  • 11 gramm rost
  • A DV 67%-a vasnál (A DV a Daily Value rövidítése, ami egy átlagos felnőtt napi szükséges adagját jelenti.)
  • A magnézium DV 58%-a
  • A DV 89%-a réznél
  • A DV 98%-a a mangán esetében
  • Ezenkívül rengeteg káliumot, foszfort, cinket és szelént tartalmaz.

Természetesen 100 gramm meglehetősen nagy mennyiség, és nem olyasmi, amit naponta kellene fogyasztanunk, hiszen egy ekkora csoki nagyjából 600 kalóriát és valamennyi cukrot is tartalmaz. Ugyanakkor tény, hogy számos hasznos ásványi anyag van benne. 

A kakaó és az étcsokoládé zsírsavprofilja is jó. A zsírok többnyire olajsavból (az olívaolajban is megtalálható egészséges zsírból), sztearinsavból és palmitinsavból állnak.

A sztearinsav semleges hatással van a szervezet koleszterinszintjére. A palmitinsav növelheti a koleszterinszintet, de az összes zsírkalóriának ebben az esetben csak egyharmadát teszi ki.

Az étcsokoládé olyan stimulánsokat is tartalmaz, mint a koffein és a teobromin, de nem valószínű, hogy ébren tart éjszaka, mivel a koffeintartalma nagyon alacsony a kávéhoz képest.

2. Erőteljes antioxidáns-forrás

Az ORAC az oxigéngyök abszorpcióképességét jelenti, ami az élelmiszerek antioxidáns-aktivitásának mértéke. Ennek méréséhez a kutatók egy csomó szabad gyököt állítanak szembe egy élelmiszermintával, és meglátják, hogy az élelmiszerben lévő antioxidánsok mennyire képesek hatástalanítani a szabad gyököket.

Az ORAC-értékek biológiai relevanciája megkérdőjelezhető, mivel kémcsőben mérik, és nem biztos, hogy ugyanolyan hatással van a szervezetre. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a nyers, feldolgozatlan kakaóbab a legjobban értékelt élelmiszerek közé tartozik.

Az étcsokoládé tele van olyan szerves vegyületekkel, amelyek biológiailag aktívak és antioxidánsként funkcionálnak. Idetartoznak többek között a polifenolok, flavanolok és katechinek.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a kakaó és az étcsokoládé több antioxidáns-aktivitással, polifenolokkal és flavanolokkal rendelkezik, mint bármely más tesztelt gyümölcs, beleértve az áfonyát és az acai bogyót is. 

Egy kicsi nem árt meg.
Egy kicsi nem árt meg.skynesher / Getty Images Hungary

3. Javíthatja a véráramlást és csökkentheti a vérnyomást

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kakaó és az étcsokoládé javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást, bár a hatások általában enyhék. 

A kakaóban lévő bioaktív vegyületek javíthatják a véráramlást az artériákban, és kismértékű, de statisztikailag szignifikáns vérnyomáscsökkenést okozhatnak.

4. A szíved is örül majd egy kis adagnak

Az étcsokoládé fogyasztása számos fontos kockázati tényezőt javíthat a szívbetegségek kialakulásában. Egy kontrollált vizsgálatban a kakaóporról kiderült, hogy jelentősen csökkenti az oxidált LDL (rossz) koleszterin szintjét férfiak szervezetében. Emellett növelte a HDL-szintet és csökkentette az össz-LDL-szintet a magas koleszterinszintűeknél. 

Teljesen logikus, hogy a kakaó csökkenti az oxidált LDL-t: rengeteg erős antioxidánst tartalmaz, amelyek bejutnak a véráramba, és megvédik a lipoproteineket az oxidatív károsodástól.

Az étcsokoládéban lévő flavanolok csökkenthetik az inzulinrezisztenciát is, ami egy másik gyakori kockázati tényező az olyan betegségekben, mint a szívbetegség és a cukorbetegség.

(Az étcsokoládé azonban cukrot is tartalmaz, ami ellenkező hatást válthat ki.)

5. Duplán csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Úgy tűnik, hogy az étcsokoládéban található vegyületek erős védelmet nyújtanak az LDL oxidációja ellen. Hosszú távon ez sokkal alacsonyabb koleszterinszintet okozhat az artériákban, ami csökkenti a szívbetegség kockázatát. Számos hosszú távú megfigyelési tanulmány meglehetősen drasztikus javulást mutat.

Egy 470, idősebb férfiak bevonásával végzett vizsgálatban a kakaó 15 év alatt 50%-kal csökkentette a szívbetegségek miatti halálozás kockázatát.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a heti kétszeri vagy többszöri csokoládéevés 32%-kal csökkentette az artériákban elmeszesedett lepedék kialakulásának kockázatát. A csokoládé ritkábban történő fogyasztásának nem volt semmilyen hatása ugyanebben a kísérletben. 

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a hetente több mint ötszöri étcsokoládé-evés 57%-kal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. 

Egy 2017-es klinikai vizsgálat azt is megállapította, hogy azoknak az alanyoknak, akik étcsokoládéval fogyasztottak mandulát, javult az LDL-koleszterinszintjük. Természetesen ez a négy tanulmány megfigyelésen alapul, így nem világos, hogy pontosan a csokoládé csökkentette-e a kockázatot. Mivel azonban a biológiai folyamat ismert, mégis valószínű, hogy a rendszeres étcsokoládé-fogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

6. Védheti a bőrt a napfénytől

Az étcsokoládéban található bioaktív vegyületek nagyszerűek lehetnek a bőr számára. 

A flavanolok védelmet nyújthatnak a napsugárzás okozta káros hatásokkal szemben, javíthatják a bőr vérellátását, valamint növelhetik a bőr sűrűségét és hidratáltságát. Egy 30 ember bevonásával végzett vizsgálatban a nap káros sugárzásával szembeni ellenállóság több mint kétszeresére nőtt, miután 12 hétig magas flavanoltartalmú étcsokoládé fogyasztása volt a jelentkezők feladata. 

7. Javíthatja az agyműködést

A jó híreknek még nincs vége. Az étcsokoládé az agy működését is javíthatja. Egy egészséges önkénteseken végzett tanulmány kimutatta, hogy a magas flavanoltartalmú kakaó 5 napig tartó fogyasztása javította az agy vérellátását. A kakaó jelentősen javíthatja a kognitív funkciókat enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtteknél. Javíthatja a verbális folyékonyságot és a betegségek számos kockázati tényezőjét is.

Ezenkívül a kakaó olyan stimuláns anyagokat is tartalmaz, mint a koffein és a teobromin, amelyek kulcsfontosságú okai lehetnek annak, hogy rövid távon javíthatja az agyműködést.

Oszd meg másokkal is!
Mustra