Ezek a világ utolsó érintetlen szigetei

GettyImages-967719570

Eleged van a zsúfolt nyaralóhelyekből? Úgy véled, nincs már egy talpalatnyi zöld, amit ne foglalt volna el az ember? Mutatunk 5 csodás helyet a világon, ahová nem értünk, vagy soha nem is érhetünk el.

#1 Pitcairn-szigetek

A csendes-óceáni szigetcsoport 1808-as felfedezése óta az Egyesült Királysághoz tartozik, ám ennek ellenére a világ legkisebb népességű területe. A sok kis trópusi éghajlatú sziget közül csak az egyiken találsz embert, ők is nagyon zártan és a modern kor vívmányai nélkül élik az életüket. Rádió ugyan akad, és net is elvétve, de a főváros, Adamstown nem véletlenül nyerte el a világ legkevésbé lakott fővárosa címet: 50 állandó lakos él ott. Nyelvük a középkori angol és a tahiti egyedülálló keveréke: a kis szigeten az első telepesek egy középkori bibliakiadásból tanulták az angolt. Ha valaki a szigetre szeretne látogatni, nincs könnyű dolga, csak hosszas, többnapos hajóúttal közelítheti meg, partra szállni rendes kikötő híján elég nehézkes, légi közlekedés pedig egyáltalán nincs. 

#2 Phoenix-sziget

Első látásra a legszebb álmunk: fehér homok, türkizszínű víz Hawaii és Ausztrália között. A Csendes-óceán közepén található Kiribati 32 korallzátonyból és egy szigetből áll. Utóbbin hozták létre a világ legnagyobb védett tengeri területét. A turisták, a túlhalászat olyan fenyegetést jelentett a korallok és más élőlények számára, hogy a terület védetté nyilvánításával valójában megóvni és regenerálni próbálják a korábban érintetlen és egyedülálló élővilágot. Sikerrel jártak, ám az emelkedő tengerszint és a zátonyokon átcsapó hullámok miatt az egész szigetcsoport szép lassan a víz alá kerül. A százezres létszámú lakosságnak új élőhelyet keresnek, ám addig még meg lehet csodálni a különleges madárvilágot, a tudósok által korábban nem látott halfajokat, a zátonyok máshol nem látható élővilágát.

#3 Északi-Szentinel-sziget 

Nem sokan élik túl, ha az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigetek egyikére, az Északi-Szentinel-szigetre lépnek. Az ott lakó szentinelézek köszönik szépen, de nem kérnek a civilizációból, s minden betolakodót elüldöznek. Korábban a britek ezrével irtották ki az őslakosokat, így a félelmük teljesen érthető. Ennek ellenére sok tudós és misszionárius próbált már ajándékokkal megrakodva kapcsolatba lépni a törzs tagjaival, de csak kevesen távoztak élve. India szerencsére nem kíván beavatkozni a természetközeli módon élő, íjakkal, nyilakkal vadászó közösség életébe. Ez már csak azért is fontos, nehogy kiirtsuk őket egy-egy számukra ismeretlen kórokozó átadásával. Cserébe nem tudjuk, pontosan hogyan élnek, hányan vannak, mit gondolnak a világról. Nekünk, úgynevezett civilizált embereknek kell megértenünk, hogy ha egy nép nem kér belőlünk, akkor talán tartsuk tiszteletben az akaratát: a gyarmatosítás kora lejárt.

#4 Kígyó-sziget

Ahogy neve is mutatja, ezen a földdarabon nem az ember az uralkodó faj, még csak nem is valami nagy testű ragadozó, hanem a hüllők. A Brazília partjaitól nem messze fekvő Ilha da Queimada Grandén négyezer halálos mérgű kígyó él. A Föld egyik legveszélyesebb helyeként tartják számon, hiszen az uralkodó arany lándzsakígyó mérge halálos mind zsákmányára, a madarakra, mind az emberekre nézve. Csakhogy ezek a hüllők máshol szinte meg sem élnek, így a sziget nagyon különleges élővilágát igyekeznek megóvni. Senki sem teheti be oda a lábát, csakis a kutatók, de ők is kizárólag külön engedéllyel. Cserébe a gyönyörű, zöld sziget ökoszférája teljes természetességében ragyoghat: senki nem teszi azt tönkre.

#5 Nihau, a tiltott sziget

Az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii állam legészakibb szigete más, mint a többi. Egyrészt az egyik legrégibb lakott sziget, másrészt éghajlata eltér az általunk megszokottól: száraz, sivatagos. Annak idején még James Cook kapitány fedezte fel Európa számára, ekkor még éltek ott őslakosok, ha nem is sokan. 1864-ben az épp uralkodó V. Kamehameha király eladta az egészet a skót Elizabeth Sinclairnek, így a földdarab azóta is az ő leszármazottainak kezében van. Intézkedéseik következtében az őslakosok szinte teljesen eltűntek a szigetről, az uralmat pedig átvették a madarak. Az a néhány lakó ékszerkészítéssel keresi meg a betevőjét, de eladni ott helyben nem tudnak, ugyanis a sziget csak korlátozottan látogatható, nincsenek utak, autók, vízvezetékek vagy internet. Aki pedig olyat tesz, ami ellenkezik a tulajdonos által hozott szabályokkal (alkoholt iszik, drogozik, nem megfelelő a megjelenése, például egy férfi nem borotválja az arcát), azonnal kilakoltatható.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra