Erdőbe készülsz kirándulni? Ez az 5 legfontosabb szabály, amivel mindenképp tisztában kell lenni

GettyImages-601802289

Nincs is jobb annál, mint nyáron az erdőben hűsölni és élményeket gyűjteni futva, gyalogosan, kerékpárral, egyedül, családdal vagy a barátokkal. Bár az erdő mindenkié, ne feledjük, ott mi csak vendégek vagyunk, mert az erdő elsősorban a növények és az állatok otthona. Éppen ezért illik is így viselkedni még akkor is, ha a természetjárásnak kevés írott szabálya van.

Amikor kirándulni megyünk az erdőbe, az egyik legfontosabb szempont, hogy távozásunk után ne maradjon nyoma annak, hogy ott jártunk. Vagyis ne okozzunk kárt, ne szemeteljünk, és ne zavarjunk másokat a természet élvezetében.

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat

A tűzgyújtásra vonatkozó szabályok az erdő védelmében születtek, ezért nagyon komolyan kell venni ezeket. Fontos, hogy tüzet mindig csak a kijelölt helyen szabad gyújtani. Ha azonban nagyon erős szél fúj, vagy a katasztrófavédelem tűzgyújtási tilalmat rendel el, tilos még a kijelölt tűzrakó helyeken is tüzet gyújtani. 

Tűzgyújtási tilalom esetén a kijelölt helyen sem lehet tüzet rakni az erdőben
Tűzgyújtási tilalom esetén a kijelölt helyen sem lehet tüzet rakni az erdőbenOliver Rossi / Getty Images Hungary

Ha ideálisak a körülmények a tűzrakáshoz, akkor ehhez csak a korábban letört, lehullott gallyakat használjuk, és semmiképpen ne vágjunk ki fát, vagy ne törjük le az ágakat.
A tűzbe soha ne dobjunk veszélyes hulladékot, például műanyagból vagy fémből készült tárgyakat, mert ezek égésterméke környezetszennyező. 

A tüzet soha ne hagyjuk őrizetlenül, és távozás előtt a tüzet mindig oltsuk el!

Az elsőbbség mindig a gyalogosoké

Az erdőterületen gépjárművel, motorral közlekedni tilos! Lóháton, kerékpárral vagy egyéb, emberi erő által hajtott sport- vagy turisztikai célú eszközzel azonban kirándulhatunk az arra kijelölt útvonalon. A gyalogosok épségére azonban mindenhol, még a kijelölt útvonalakon is vigyázni kell. 

Az erdőben akkor viselkedünk helyesen, ha kerékpárral csak a kijelölt útvonalon közlekedünk
Az erdőben akkor viselkedünk helyesen, ha kerékpárral csak a kijelölt útvonalon közlekedünkSoren Svendsen / Getty Images Hungary

A legpraktikusabb mégis leginkább az, ha gyalog vágunk neki a túrának. A természetvédelmi területeken a kijelölt kerékpáros- és turistautakról nem szabad letérni, mert az útvonal-rövidítésekkel súlyos taposás- és talajkárokat okozhatunk, vagy balesetveszélyes helyzeteket teremthetünk.

A gyalogláshoz használt túrabotokkal ne „kaszáljunk”, ne hadonásszunk, mert megsérthetünk vele másokat. Ha nem használjuk, jobb, ha rögzítjük őket.

A turistautakon is jobbkéz-szabály érvényesül, vagyis a menetirány jobb oldalán haladjunk, és balról előzzünk. Ha szükséges, akkor segítsük mások gyorsabban haladását azzal, hogy félreállunk. 

Fontos tudni, hogy bármivel közlekedünk is az erdőben, az elsőbbség mindig a gyalogosoké.

A helyes viselkedés alapja a pórázhasználat is

Ha az erdőbe magunkkal visszük a négylábú kedvencünket is, soha ne felejtsünk pórázt tenni a nyakába. Még a legszelídebb kutya is megijesztheti a többi kirándulót, vagy megzavarhatja az erdőben élő állatokat, és az sem kizárt, hogy elkaphat valamilyen betegséget a vadon élő állatoktól. 

Jó tudni, hogy természeti környezetben a pórázhasználatot törvény is előírja. Ezalól csak a vadászkutyák és a szarvasgomba-kereső kutyák kivételek.

Jól tesszük, ha a túra előtt tájékozódunk az útvonalról, ugyanis vannak olyan nehezített, erdei útszakaszok, amelyek egyáltalán nem kutyakompatibilisek.

A legalapvetőbb szabály: ne szemetelj!

Mindig vigyük magunkkal a túrázás során keletkező hulladékot
Mindig vigyük magunkkal a túrázás során keletkező hulladékotEsther Derksen / Getty Images Hungary

Azt talán már említeni sem kell, hogy az erdőben tilos szemetelni. A kirándulás során keletkező hulladékot még akkor is célszerű magunkkal vinni, ha van a természetben kihelyezett hulladékgyűjtő, mert ezeket csak nagyon ritkán ürítik. Ha pedig a szél széthordja a szemetet, az nemcsak csúnya látvány, hanem veszélyt jelenthet az erdő élőlényeire, illetve szennyezi a környezetet.

Ne akadályozzuk a jó tájékozódást!

Az erdőben a fák törzsére festett különböző turistajelzések segítik a kirándulókat abban, hogy a turistaútvonalon maradjanak, és ne tévedjenek el. Ugyanilyen segítő szándékkal vannak az erdőben elhelyezve olyan tájékozódást segítő táblák, amelyek egy adott természeti képződmény vagy egy hely történetéről, élővilágáról nyújtanak információt a kirándulóknak. Ezeket semmiképpen ne rongáljuk meg, ne firkáljuk össze, és ne mozdítsuk el a helyéről.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra