Agancs, gomba, tűzifa: ezt viheted haza az erdőből, és ezt nem

GettyImages-1253340161

Bár vannak, akik arra esküsznek, hogy az ősz a legjobb évszak az erdőben tett kirándulásokra, sokan indulnak hasonló sétákra nyáron is. Az erdőben időzők sok olyasmivel találkoznak, amit szívesen hazavinnének, de vajon miből mennyit tehetnek el – és mi az, amit muszáj ott hagyniuk?

Akinek kisgyermeke van, az biztosan nem tér haza egyetlen erdei sétáról sem egy marék makk, száraz levelek, különböző méretű kövek, esetleg elhullatott szarvasbogár-csáprágó nélkül: a kicsik mindent összeszednének, amibe belebotlanak. Érdemes ugyanakkor figyelni arra, mi kerül a hátizsákba.

Ezt bátran szedd le az erdőben

Ha gombára, gyógynövényekre vagy éppen vadon termő gyümölcsökre fáj a fogad, miközben a természetben barangolsz, jó eséllyel nem jársz tilosban – de azt tudnod kell, hogy a védett és fokozottan védett növényeket akkor sem szedheted a kosaradba, ha senki sem látja. Talán meglepő, de a moha is védett, így ne engedd, hogy az óvodás lelkesen begyűjtse a fatörzsek oldaláról. 

Ha mégis olyasmit gyűjtöttetek be, ami védett, ne adj' isten fokozottan védett lenne, azért nagy büntetést is a nyakadba varrhatnak, akár 250 ezer forintot is fizethetsz tévedésedért.

Azt is tudni kell, hogy amit az erdőben leszedsz, azt is maximum két kilogrammos mennyiségben viheted haza – nem összesen, hanem növényenként két kilogramm a limit –, és nem hozhatod kereskedelmi forgalomba sem – még a szomszédasszonynak sem adhatsz belőle fél kilót nyomott áron. Ráadásul ha természetvédelmi területen végeznéd ezt a fajta tevékenységet, ahhoz külön engedély kell: szerencsére ezt mindössze 500 forintos áron kiválthatod.

Nem arról van szó, hogy kirándulás közben ne gyűjthetnél ezt-azt az erdőben, de a szabályokat ismerned kell
Nem arról van szó, hogy kirándulás közben ne gyűjthetnél ezt-azt az erdőben, de a szabályokat ismerned kellrbkomar / Getty Images Hungary

A gombával külön vigyázz

Az erődben szedett gomba nagyszerű csemege – ha ehető fajtákból válogatsz. Ha nem rendelkezel megfelelő képesítéssel,

mindenképp vidd el gombavizsgálóhoz kosarad tartalmát,

így lehetsz biztos abban, hogy nem lesz baja senkinek sem abból, hogy az általad gyűjtött gombából fogyaszt.

Ha nem vagy biztos abban, hogy egy kinézett fajta ehető-e, inkább hagyd az erdőben, mivel ha a gombavizsgáló egy, akár a többitől teljesen elkülönítve tárolt, mérgező darabra bukkan, kidobja az összeset, így hiába kutattál hosszasan, hoppon maradsz.

Fontos tudni, hogy 58 védett gombafajunk van, amelyeket nem tehetsz a kosaradba, ezekből akár 10 ezer forint is lehet egyetlen darab természetvédelmi értéke is. 

Saját egészséged érdekében forgalmas utak közvetlen közelében, mezőgazdasági vagy ipari területen, elhagyott gyárakban ne szedj gombát,

mert ezeken a helyeken sok olyasmit szívhatnak fel azok a földből, amit nem akarsz elfogyasztani.

Kirándulás közbeni kőgyűjtés: ebben is rejlik veszély

A patakból nyugodtan kiszedheti a gyerek a kavicsokat? Lehet, hogy a kérdés egyszerűnek tűnik, de nagyban bonyolítja, hogy az ásványok gyűjtése tilos. Barlangokban is ez a helyzet, bár onnan talán kevésbé hajlamos az ember hazavinni valamit azért, hogy aztán kertjét díszítse vele.

Az ásványokat, ásványtársulásokat és ősmaradványokat tehát a helyükön kell hagynod: ha ezzel nem tudsz megbarátkozni, engedélyt kell beszerezned a gyűjtésükre.

Az agancsot hagyd ott, ahol láttad!
Az agancsot hagyd ott, ahol láttad!Radoslaw Kozik / Getty Images Hungary

Az agancs biztosan tilos

A szarvasagancs gyűjtését jogszabály tiltja: ez nemcsak azért van így, mert valakik ezt adták írásba, hanem azért is, mert a vadállomány állapotát részben az elhullatott agancsok vizsgálatával ismerik meg, az agancsok értékesítése pedig a vadászatra jogosultaké.

Az agancsok vizsgálata képet nyújt egy adott időszakban a szarvasállomány koráról, állapotáról,

ami a vadgazdálkodásban tervezhetőséghez vezet. Bármilyen vonzó is tehát, hogy felkapd az impozáns agancsot az erdőből, ne tedd meg ezt!

Tűzifa: sejted a választ

A tűzifa gyűjtése engedélyköteles tevékenység, szóval ne kösd össze a kirándulást kandallóba való gyűjtésével. Aki megszegi ezt, az akár 50 ezer forintos bírságra is számíthat: épp ezért, mielőtt esetleg kifejezetten tüzelő gyűjtésének szándékával mennél az erdőbe, ellenőrizd, ki kezeli az adott területet, majd tájékozódj arról, hogyan tudsz engedélyt kérni arra, hogy ezt a tevékenységet végezd, illetve hogy az adott erdészet pontosan milyen szabályok betartását követeli meg.

Ha a fentieket betartod, a természetbe tett kirándulásod nemcsak emlékezetes lesz, hanem szabályszerű is, ráadásul környezetedet sem károsítod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra