5 kevésbé ismert izgalmas úti cél itthon: tudtad, hogy tengerszemünk és aranybányánk is van?

IMG 0158

Szemkápráztató látványra vágysz, vagy olyan élményre egy bánya gyomrában, amiről nem is hitted volna, hogy itthon megélheted? Vagy szeretnél a gyerekeiddel együtt szórakozni saját gyermekkorod világában? Akkor indulhatunk!

Minden városnak, tájegységnek megvan a maga híres, turistacsalogató látványossága, amelyet biztosan megnézünk, ha a környéken járunk. A helyiektől érdeklődve azonban gyakran olyan kirándulási tippeket kaphatunk, és olyan izgalmas célpontokra bukkanhatunk, amelyről még hetekkel később is beszélni fogunk. 

Megyer-hegyi tengerszem – mi a története?

Bár tengerszemnek nevezzük, valójában bányatóról van szó. A kőkitermelés a 15. századtól egészen 1907-ig zajlott. Az azóta eltelt, több mint száz évben, a csapadékvíz összegyűlt, a tó mélysége pedig a 6 és fél métert is elérheti. A gyakorlott túrázók Sárospatak belvárosától is indulhatnak – ők oda-vissza közel 12 kilométeres gyaloglásra készülhetnek –, de autóval is eljuthatsz a Nagy-Bot-kő parkolójához, ahonnan egy körülbelül 50 perces séta vár rátok. A látvány azonban megéri a cipőkoptatást. Érdemes bejárni a Malomkő tanösvényt, ahol a környék és az itt kitermelt malomkövek történetével ismerkedhetsz meg. 

Bálint Ágnes Emlékház – gyermekkorunk meséi

Frakk, Szeleburdi család, Kukori és Kotkoda, a Futrinka utca. Ugye neked is ismerősek ezek a mesék? És szeretnéd tudni, hogy hol születtek meg a történetek? Budapesttől egy kőhajításnyira, Vecsésen található a Bálint Ágnes Emlékház, ahol az írónő több évtizeden át élt családjával. Lányai és unokája a mai napig a közelben laknak, és gondozzák a hagyatékot, illetve folyamatosan új attrakciókkal fejlesztik az emlékházat és kertjét. A gyerekek játszhatnak Cicamica és Böbe baba házában, megnézhetitek, hogy hol nyargalt az igazi Frakk, és kisvasúttal is bejárhatjátok a telket. A házban állandó kiállítás van Bálint Ágnes életéről, de azt is megtudhatod, hogy mi köze Sissinek a vecsési portához. Látogatói nap általában a hónap első vasárnapján van, de indulás előtt érdemes ellenőrizni az emlékház Facebook-oldalán. 

Kirándulási tipp ínyenceknek – a hajótemető Fotó: Ványik Dóra
Kirándulási tipp ínyenceknek – a hajótemető Fotó: Ványik Dóra

Pilismaróti hajótemető – kirándulási tipp a hátborzongató látványosságok kedvelőinek

Izgalmas, picit hátborzongató látványosság a pilismaróti hajótemető. Miután végigmentünk a hepehupás földúton, már csak egy kisebb lejtőn kell lesétálnunk, hogy elénk táruljon az egykor szebb napokat látott hajók képe. Rozsdásak, van, amelyiknek az oldalát is megette az idő és a víz, máshol méteres növények nőnek a fedélzeten. A látványért cserébe azonban néhány szabályt be kell tartanunk: ne zavarjuk a horgászokat, és tilos felmászni a roncsokra. 

Telkibánya – ahol arany csillog a falakon

Telkibányán az erdő közepén egy régi faajtó vezet az egykori aranybányába, ahol a falon még mindig porcukorszerűen ott van a fényesen csillámló aranypor. A környék történelmének ismerői azt mesélik, az aranybányában dolgozók annak idején örültek, ha patkányok voltak a folyosókon, hiszen ha az állatok kifelé igyekeztek, tudták, hogy futni kell, mert veszélyben vannak. Az egészen szűk járatokban gyerekek dolgoztak négykézláb, és bizony több száz évvel ezelőtt egy 30 éves bányász már nagyöregnek számított.

Az aranybánya bejárata. Magánterület, ezért belépni csak engedéllyel szabad Fotó: Ványik Dóra
Az aranybánya bejárata. Magánterület, ezért belépni csak engedéllyel szabad Fotó: Ványik Dóra

A középkori aranybányák vidékének felfedezésén kívül ásványgyűjtő túrán is részt vehetsz. Mindkét programhoz időpontot egyeztetni a 06-30-855-7860-as számon lehet. 

Hetedhét Játékmúzeum – modern és interaktív 

Székesfehérváron nem csak azoknak érdemes megnézni a Hiemer-ház Oskola utcai részében létrehozott játékmúzeumot, akik kisgyermekkel érkeznek, hiszen az interaktív tárlat a felnőtteknek is többórás programot tartogat.

Egy múzeum, ahol egy gyerek – és felnőtt – sem fog unatkozni Fotó: Ványik Dóra
Egy múzeum, ahol egy gyerek – és felnőtt – sem fog unatkozni Fotó: Ványik Dóra

A Moskoviszky- és az Auer Erzsébet-gyűjtemény Európában is egyedülállónak számít. A Réber-kiállításon pedig Réber László grafikus rajzai, híres meseillusztrációi – legtöbbünknek Janikovszky Éva könyveiből lehetnek ismerősek – lépnek ki a térbe; a gyerekek várat ostromolhatnak, királyokká és hercegnőkké változhatnak, és óriási kirakós játékkal játszhatnak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra