Tudjuk, mit fogsz csinálni a Zemplénben: csodálkozni, mennyi lehetőség vár rád!

Valódi gönci barackpálinka, Boldogkő vára, gasztroélvezetek Encsen, Megyer-hegyi tengerszem, extrém kalandok a Zemplén Kalandparkban, kenutúra a Hernádon. Ez mind a Zemplén.

A Zemplén rengeteg kikapcsolódási lehetőséget rejt függetlenül attól, hogy a lazítós hétvége számodra jó ételeket vagy izgalmas túrákat jelent. Olyan programokat válogattunk össze, amelyek nemcsak feltöltenek a következő hét előtt, de közben megismertetnek a Zemplénnel és különlegességeivel.

Fedezd fel a gönci barackot

Hogy mitől gönci a gönci barack? Merthogy nem attól, hogy kizárólag Göncön szedhető: a Szlovákia határától Miskolcig tartó termőtájon érik be a Hernádtól és a Zempléntől védve, bőséges napsütésben. Az eredetvédett kajszit rengeteg szabály kötelezi, többek között csak hagyományosan, kézzel szedhető, ami után minden adott ahhoz, hogy gönci pálinka készüljön belőle.

A gönci kajsziból készül a gönci pálinka
A gönci kajsziból készül a gönci pálinkaJust Creative Kommunikációs Ügynökség

Czakó Mónika és férje, Czakó Gábor pálinkaháza Boldogkőváralján varázsol a helyi gyümölcsből minőségi pálinkát, ültetvényeik a zempléni domboldalakra futnak fel. Kóstolóikon hétfőtől péntekig minden nap nemcsak a Bestillo pálinkáival – köztük a gönci barakkal – ismerkedhetsz meg, hanem a pálinkafőzés titkaival is.

Még több gönci barack

Szívesen vennél részt még több kajszis programban? Látogass el július 6. és 7. között a boldogkőváraljai Gönci Barack Vigasságra, fedezd fel a helyi gasztronómiát, vásárolj helyi termelőktől és koncertezz.

Nézz szét Boldogkő várából

Boldogkőváralja az egyik legtöbbet és legszívesebben fotózott várpanorámával büszkélkedik. A zempléni táj fölé nyúló őrtornyáról belátni az alatta futó barackültetvényeket, a falu házikóit és a körben hullámzó hegyek vonulatát. A várat azonban nem csak a tetszetős kilátás miatt érdemes meglátogatni. A kardokból és érmékből álló kiállítást Drugeth Mária, a várúr unokahúga teszi izgalmassá, aki szívesen bevonja a játékba a látogatókat is: vendégeiként bánik velük, és rácsodálkozik fényképezőgépeikre és mobiltelefonjaikra, miközben az épület 12. századtól kezdődő történetéről mesél. Jó időben pedig kóbor lovagjai tartanak bemutatót a vár udvarán.

Boldogkő várának őrtornya
Boldogkő várának őrtornyaSzécsi István / Dívány

Április első hétvégéjétől november 3-ig minden hétvégén és ünnepnapon csatlakozhatsz Drugeth Mária idegenvezetéséhez, és szemtanúja lehetsz a lovagi párbajnak. A várba felnőttbelépőt 1300, kedvezményes jegyet 900 forintért válthatsz.

Egyél jót – nem, fantasztikusat – az Anyukám Mondta étteremben Encsen

Az Anyukám Mondta minden túlzás nélkül az egyik legjobb vidéki étterem, ráadásul Boldogkőváraljától kábé negyedóra alatt átautózhatunk Encsre. Az étterem első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő – a posta és a sarki bolt közé beékelődött udvarban bújuk meg –, de a küszöböt átlépve csodálatos világba csöppenünk: olyanba, ahol egy étterem is lehet otthonos, a pincérek kedvesek, a helyi és szezonális alapanyagokra támaszkodó ételek pedig felejthetetlenek, ráadásul megfizethetők.

Ilyen és ehhez hasonló ételköltemények várnak az Anyukám Mondtában
Ilyen és ehhez hasonló ételköltemények várnak az Anyukám MondtábanSzécsi István / Dívány

Kirándulj a Megyer-hegyi tengerszemhez

Ha te is a természet embere vagy, érdemes közelebbről is megismerkedned a zempléni tájjal, ugyanis a környéken található Magyarország egyik legszebb természeti csodája, a Megyer-hegyi tengerszem. A Sárospatakhoz közeli Megyer-hegy vulkáni kőzetét a 15. századtól használták malomkőgyártásra. Az itt létesült bánya fejtési gödrében alakult ki a tengerszemnek nevezett tó, amit hetven méter magas sziklafalak vesznek körbe. A tavat a Malomkő tanösvény kerüli meg, a keskeny és kissé meredek útról a vizet is meg lehet közelíteni. Ugyan a túra nem kifejezetten nehéz, a tornacipő helyett mindenképp inkább túrabakancsot vigyél magaddal.

Kalandozz a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkban

Extrém kalandokra vágysz? Akkor irány Sátoraljaújhely, ahol a Zemplén Kalandparkban gyönyörű környezetben feszegetheted a határaidat. A park három szintjén különböző izgalmak várnak: az alsó szinten bobozhatsz, libegőzhetsz vagy beveheted a mászófalat, a középsőn kalandtúrapályák, tubby pályák várnak és tanösvények indulnak, a hegytetőn pedig olyan extrém kihívással nézhetsz szembe, mint a „Sólyom” nevű átcsúszó, amivel 80 km/h-s sebességgel repülhetsz át a zempléni táj felett.

Ha szívesen gyönyörködnél a panorámában, de a csúszást inkább nem vállalod, ezt az utat a „Dongó” libegővel is megteheted. A kalandpark minden nap nyitva tart.

Evezz a Hernádon

Mit szólnál egy kenutúrához a békés Hernádon? Inkább természetközeli lazításról van szó, mint megterhelő vízitúráról, ugyanis a folyó sodrása segít az előrejutásban. A legrövidebb az egynapos táv: 28,8 kilométer – érdemes egy kis elemózsiát is csomagolnod.

Vállalkozhatsz hosszabb kalandra is, és kenuzhatsz 2, 3 vagy akár 4 napot is a Hernádon. Ebben az esetben sátrazhatsz a csillagos ég alatt vagy megpihenhetsz egy vendégházban is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra