18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Élvezetes könyv, hogy jobban élvezz – Az önfeledt szexualitás könyve

GettyImages-1249221675

Emily Nagoski szexuálpszichológus könyvet írt a cisz női test szexualitásáról. Tabukat, tévhiteket dönt meg, és rávezet a szégyenérzet nélküli, önfeledt szexualitáshoz vezető útra. Nem csak nőknek ajánljuk!

Korábban írtunk már arról, hogy milyen negatív hatásai lehetnek az iskolák által biztosított nem elégséges szexuális felvilágosításnak. Egyrészt, kizárólag a reproduktív folyamatok ismertetésére korlátozódik, amely során egy 2021-es felmérés alapján a magyar szülők nagy része szerint sem a biztonságos szexről, sem a nemi betegségekről nem esik elég szó. Másrészt, felnőttkori sokk lehet szembesülni azzal, hogy sokaknál nem egyszerű a teherbe esés folyamata, ellentétben a felvilágosító órák riogatásával, miszerint a szex azonnali teherbe eséssel jár. Ez a rádöbbenés komoly komplexusokat indíthat el a nőkben és a férfiakban. Az pedig, hogy a szex pszichológiai oldaláról és az élvezetről is szó legyen, igazán hiú remény ezek alapján. Szerencsére 2021-ben magyarul is megjelent Emily Nagoski Úgy, ahogy vagy – Az önfeledt szexualitás pszichológiája című hiánypótló könyve, amely közvetlen hangvételével és gyakorlatias, olvasóbarát hozzáállásával segíti az olvasót abban, hogy felfedezze magában tudatos és tudat alatti szorongásait saját szexuális működésével kapcsolatban. Nemtől függetlenül mindenki számára hasznos könyv.

Tévhitek és tabuk – meg ami mögöttük van

Ugyan valóban nem érdemes egy könyvet a borítója alapján megítélni, de Féder Márta borítóterve mellett nem lehet csak úgy elmenni. Hívogató színei, harmonikus formái, amelyből egy nő ízléses sziluettje bontakozik ki, nemcsak figyelemfelhívó, de nagyszerűen tükrözi a könyv hangvételét is: a profántól mentes, megértő és segítő szándékkal megírt, közvetlen, érthető, nyugodt stílust eleveníti meg vizuálisan. Azt kapjuk meg, amit látunk: egy egyszerűen követhető, vidám könyvet a testünk működéséről, ahol nem az a lényeg, hogy másoknak tetsszünk, hanem hogy magunkba fordulva felfedezőútra induljunk.

Nagoski nem vesztegeti az idejét, és az olvasóét sem: rögtön a bevezetőben olyan fontos állításokat tesz, amelyek fenekestül felforgathatják egész addigi hozzáállásunkat a szexről. Fontos hiedelmeket bont le, amelyeket korábban tudományos tényként ismertünk. Az egyik legnagyobb tévhitünk abból ered, hogy 

korábban a tudomány is azt feltételezte, a női szexualitásnak a férfiéhoz kell hasonlítania,

működését tehát a férfiszexualitáshoz viszonyítva próbálta értelmezni.

Emily Nagoski könyve a női test szexualitásáról hiánypótló olvasmány
Emily Nagoski könyve a női test szexualitásáról hiánypótló olvasmányDimitrios Kambouris / Getty Images Hungary

Ez a hozzáállás a későbbiekben megdőlt, de még nem ért el a köztudatba, ennek eredményeképp pedig még sokan mindig abban a tudatban élnek, hogy az egészséges nő meg tudja élni a hüvelyi orgazmust (amelyre valójában csak a nők egynegyede képes), vagy hogy a nő nedvesedése minden esetben az izgalmi állapotától függ (pedig nem). Ezek a tévhitek pedig sok nő életét és testéhez, szexualitásához való viszonyát megkeseríthetik.

Nem egy „férfiak kizárva” könyv, amely a cisz női test szexualitásáról szól

A könyv, annak ellenére, hogy a cisz női testet teszi meg témájává, nem csak kizárólag nekik lehet hasznos, ugyanis sok olyan témát feszeget, ami nemtől, gendertől és szexualitástól függetlenül a legtöbb embert érinti, például a szex kulturális kontextusát, amely beleszól a hálószobai életbe is.

A könyv felépítése alapján Nagoski célja egyértelmű: egyszerű, könnyen használható, gyakorlati, emberi segítségnyújtás. Nemcsak a témaválasztásában ügyelt arra, hogy a leggyakoribb félelmeket és hiedelmeket eloszlassa, de a szerkezetében is erre törekszik. A fejezetek végén mindig megtalálható egy Dióhéjban részlet, amely vázlatosan összeszedi a főbb gondolatokat, kifejezetten azért, hogy egy-egy fejezetet könnyebben barátunk, párunk figyelmébe tudjunk ajánlani, vagy pusztán azért, hogy felmérjük, éppen melyik témakörre vagyunk kíváncsiak. Ugyan a fejezetek lineárisan épülnek egymásra, gyakran utalnak előre és hátra, Nagoski stílusa mégis annyira gördülékeny, hogy akár tetszés szerint bárhol felcsaphatjuk a kötetet.

A könyv nálunk a Libri Kiadó gondozásában jelent meg
A könyv nálunk a Libri Kiadó gondozásában jelent meg

A szerző arra is ügyelt, hogy ne száraz tankönyvi szöveget alkosson meg: négy elképzelt nő (akiket több páciens problémái alapján alkotott meg) történetein keresztül személyesebbé teszi az olvasói megértést, így olvasói „érzelmi megértésre” is lehetőség van. A négy elképzelt nő közül kettőnél egy-egy elképzelt férfi társ is megjelenik, így a férfi olvasók is tudnak kapcsolódni a szöveghez. Az egyik legszebb része a könyvnek, amikor megjelenik az egyik nőben a felismerés, hogy sok férfi nem tulajdonít akkora jelentőséget partnere (például gyerekszülés miatti) testi változásainak, mint ahogyan azt a nők képzelik.

Nagoski ezeken felül aktívan megoldandó feladatot is ad az olvasóknak a könyv közepe felé. Kitöltendő feladatlapokon reflektálhatunk arra, milyen kontextus volt szexi számunkra, és mi nem, egy harmadik típusú feladatlap pedig arra ösztökél, hogy hasonlítsuk össze a kettőt, és vezetett segítséggel fedezzük fel, mit találunk élvezetesnek.

Összességében: Nagoski könyve hiánypótló termék. Finoman, gyakorlatiasan és barátian rávezet saját testünk és szexualitásunk felszabadítására a szexualitást körüllengő szégyenérzetektől és gátlásoktól, visszavezet a testünkhöz, és segít abban, hogy új harmóniára leljünk magunkkal. Főként cisz nőknek ajánlott, de a legtöbb ember számára tartogat szemléletváltó pillanatokat. A magyar kiadás borítója pedig Féder Márta jóvoltából akár könyvespolcunk ékkövévé is emelheti. Csak ajánlani tudjuk!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra