35 év után került elő a rejtélyesen eltűnt, atomtitkokat őrző amerikai pilóta

hughes-photo

A hidegháború egyik legforróbb évében nyomtalanul eltűnt az amerikai légierő egy tisztje, aki birtokában volt számos, az atomrakétákkal kapcsolatos titkos információnak. William Howard Hughes őrnagyot dezertálással vádolták meg, azonban a titkosszolgálatoknak minden igyekezetük ellenére sem sikerült a nyomára bukkanniuk − egészen 35 évig.

Hollandiába utazott, nyom nélkül eltűnt

Az 1950-ben Seattle-ben született William Howard Hughes Jr. édesapja a repülőgépiparban dolgozott, így már egészen korán átragadt rá a repülés szeretete − érettségi után önként jelentkezett az amerikai légierőhöz, ahol 1976-ban tiszti rangot nyert, három évvel később pedig mesterdiplomát szerzett a légierő műszaki iskolájában. A ’80-as évek elején az ekkor már őrnagyi rangban szolgáló Hughes az Új-Mexikó állambeli Albuquerque közelében található Kirtland légibázisra került, ahol a légierő elsősorban nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket végzett.

William Howard Hughes őrnagy az 1980-as évek elején
William Howard Hughes őrnagy az 1980-as évek elejénWikimedia Commons

A bázison Hughes feladata a NATO légi elhárító és megfigyelőrendszerének fejlesztése és folyamatos tesztelése, ellenőrzése volt, ami természetesen kiemelten titkos munkának számított, és csak szigorú biztonsági átvilágítást követően végezhette el bárki is. Hughes-zal kapcsolatban semmilyen gyanú nem merült fel a feletteseiben, munkatársaiban, egészen addig, amíg 1983 júliusában a férfinak minden előzetes jel nélkül hirtelen nyoma veszett. Az őrnagy Hollandiába utazott egy biztonsági konferenciára, ahol a NATO helyi illetékeseinek mutatta be az említett légi elhárító rendszereket; a terv szerint augusztus 1-jén kellett volna visszaérkeznie az új-mexikói bázisra, azonban sem a határidőre, sem később nem jelentkezett.

Azt gyanították, átállt a szovjetekhez

A légierő azonnal nyomozást indított a felszívódott tiszt ügyében, hiszen könnyen felmerülhetett a gyanú, hogy Hughest Európában behálózták a szovjetek, és meggyőzték, álljon át. Az 1983-as évben a világ nagyon közel került az atomháborúhoz, másfél hónappal az őrnagy eltűnése után egy téves riasztás okozott kis híján nukleáris összecsapást, novemberben pedig a NATO nyugat-európai hadgyakorlatát nézték majdnem valóságos háborús helyzetnek a szovjetek. Ilyen légkörben nem csoda, hogy mindenki csak egyre gondolhatott: Hughes elárulta országát, és atomtitkokat szolgáltatott ki a KGB-nek.

A Challenger űrrepülőgép nem sokkal a start után felrobbant
A Challenger űrrepülőgép nem sokkal a start után felrobbantGetty Images / Getty Images Hungary

A hatóságok alapos vizsgálódást folytattak, kiderült, hogy Hughes elutazása előtt 28 500 dollárnyi készpénzt vett fel 19 különböző bankautomatából Albuquerque területén, ami arra utalt, menekülni készül, ugyanakkor a háza átvizsgálásakor a visszaérkezésekor elvégzendő teendőkről írt listát találtak. A férfi autóját a helyi repülőtér parkolójában találták meg, magára hagyva. Az ügyből országos sajtóhír lett, hiába keresték azonban égen-földön az eltűnt tisztet, semmilyen nyomot nem találtak; decemberben a légierő hivatalosan is dezertőrnek nyilvánította Hughest, mely súlyos, háború idején akár halállal is büntethető vádat jelentett. Az őrnagy nővére azt vallotta a titkosszolgálat nyomozóinak, hogy a férfi eltűnése teljesen karakteridegen, mindig közeli kapcsolatot tartott fenn családtagjaival, és önszántából nem szívódott volna fel, ezért biztosan elrabolták.

Ő szabotálta a felrobbant űrrepülőt?

A következő években többször is szóba került Hughes neve, például Challenger űrrepülőgép 1986. januári katasztrófájakor, mellyel − továbbá egy francia rakéta meghibásodásával − kapcsolatban a Pentagon szándékos szabotázsra gyanakodott. Az őrnagy mind szakképesítésben, mind a birtokában lévő információkat tekintve képes lehetett rá, hogy elintézzen a szovjeteknek efféle szabotázsakciókat, azonban mindez csupán megalapozatlan gyanú maradt, ugyanis minden igyekezet ellenére hősünk továbbra sem került elő. A ’80-as évtized leáldozásával a hidegháború is végéhez ért, a Szovjetunió pedig hamarosan darabjaira hullott, így nemsokára Hughes őrnagy esete a feledés homályába merült.

Évtizedekkel később, 2018 augusztusában az ügy mégis váratlan fordulatot vett, amikor a szövetségi hivatal emberei egy kaliforniai kisvárosba, Daly Citybe látogattak egy gyanús útlevéllel kapcsolatos ügyben. A hamisnak vélt okirat tulajdonosa, egy Barry Timothy O’Beirne nevű, hatvanas évei végén járó férfi képtelen volt bizonyítani személyazonossága valós mivoltát a nyomozóknak, végül a kikérdezés során megtört, és mindent bevallott: valójában William Howard Hughesnak hívják, és 35 évvel korábban megrendezte a saját eltűnését.

Hughes letartóztatásakor, 2018 júniusában
Hughes letartóztatásakor, 2018 júniusábanPinterest

Felesége sem ismerte a valódi személyazonosságát

Az egykori őrnagy vallomása szerint szó sem volt szovjet kémekről, egyszerűen megelégelte a légierőnél töltött éveket, mivel depresszióssá tették az atomtitkok és a fegyverkezési verseny, és szeretett volna váltani, ezt azonban, a birtokában lévő titkos információk miatt, nem gondolta egyszerűen kivitelezhetőnek. Európai utazását kihasználva nyom nélkül lelépett, Kaliforniába utazott, és hamis személyazonosságot vett fel; hamarosan megismerkedett egy helyi nővel, összeházasodtak, és boldogan éltek, az asszonynak fogalma sem volt férje valódi kilétéről. A környékbeliek a biztosítási szakértőként dolgozó „Tim bácsit” kedves, mindig vidám, aktív embernek ismerték, aki idősebb korában is edzőterembe járt, és könnyen felismerhető volt San Francisco Giants-baseballsapkájáról.

A megkerült Hughest a légierő hadbíróság elé állította, és bűnösnek találta dezertálás vádjában, az ítélet szerint 45 napot kellett leülnie egy katonai börtönben. Hiába fellebbezett, kénytelen volt letölteni a büntetését, szabadulását követően pedig hivatalosan is elbocsátották a légierő kötelékéből. A férfi legnagyobb bánatára felesége, miután megtudta, hogy évtizedeken keresztül egy hamis személyazonosságú „csalóval” élt együtt, beadta a válókeresetet. Nem sokkal szabadulása után Hughes ismét felszívódott, a 73 éves férfi jelenlegi hollétéről senki semmilyen információval nem rendelkezik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra