Az életével játszik az, aki végigmegy ezeken az utakon

GettyImages-621987008
Hrdina-Bárány Zsuzsi

Kanyarognak a világon olyan utak, amelyek még a legedzettebb sofőröket is megizzasztják. Megmutatjuk a leghajmeresztőbbeket – erős képsorok következnek!

Noha a La Pazból a Yungas-völgyekig és az amazóniai síkságig tartó, 64 kilométeres bolíviai Yungas Roadot tartják a világ legveszélyesebb útjának, ez még korántsem jelenti azt, hogy csupán ez volna bolygónk egyetlen rémisztő autósterepe. Telis-tele a világ olyan hajmeresztő utakkal, amelyeket legtöbbször még a sokat látott autósoknak sem ajánlanak.

Atlanterhavsveien: gyönyörű, de félelmetes

Ki sem kell mozdulnunk Európából ahhoz, hogy a világ egyik legkülönlegesebb útjára tévedjünk. A Norvégiában található Atlanti út – vagy ahogy a hazájában nevezik, az Atlanterhavsveien – több szempontból is lélegzetelállító: egyrészt azért, mert gyönyörű, másrészt azért, mert meglehetősen ijesztő élmény egy olyan helyen autózni, ahol szélsőségesebb időjárási körülmények közepette az út több szakaszán is átcsapnak a hullámok. A Romsdal-félszigetet az Averøya nevű szigettel összekötő, sziklaképződményeken és szigeteken át vezető, mindössze 6,5 méter széles út ugyanis 8,3 kilométer hosszan fut a Norvég-tengeren.

A világ egyik legcsodálatosabb útja a norvégiai Atlanti út, de cseppet sem veszélytelen
A világ egyik legcsodálatosabb útja a norvégiai Atlanti út, de cseppet sem veszélytelen Marco Bottigelli / Getty Images Hungary

Fairy Meadows Road, ahol még korlát sincs

Szó szerint az életével játszik az, aki úti céljául a pakisztáni Giglit-Baltistan régióban található Fairy Meadows Roadot választja.

Ezen az elképesztően veszélyes pályán, amely ugyan csak kicsivel több mint 16 kilométer hosszú, órákig tart átkelni, már ha egyáltalán átér rajta az ember.

A meglehetősen bizonytalan, a Himalája magasságain átvezető, szűk kanyarokkal kombinált, rögös, sziklás, aszfalt nélküli út mentén egyetlen védőkorlát sincs, így csupán az isteni gondviselésnek köszönheti az életét az, aki átkel rajta.

Nem kérdés, miért a világ egyik legveszélyesebb útja a pakisztáni Fairy Meadows Road
Nem kérdés, miért a világ egyik legveszélyesebb útja a pakisztáni Fairy Meadows RoadWeerawat Cheevasupakorn / Getty Images Hungary

Zoji La hágó: még nyáron is veszélyes

A Kasmir tartományban található, Srinagar és Leh városokat az indiai autópályával összekötő, indiai Zoji La hágó már ránézésre is elég ijesztő, közlekedni rajta meg aztán egyenesen hajmeresztő élmény.

A Himalája nyugati részén, 443 kilométer hosszan kanyargó, 3528 méter magasan futó, keskeny út szinte egész télen használhatatlan, de még rossz idő sem kell ahhoz, hogy veszélyes legyen.

Nem véletlenül van tele a terep felborult buszokkal és összetört autókkal, ráadásul a haladást még a csoportokban odasereglő állatok is megnehezítik. No meg az, hogy még a legmélyebb szakadékok mentén sincs korlát, és az út minősége is hagy bőven kívánnivalót maga után.

Életveszélyes közlekedni a Zoji La hágón is
Életveszélyes közlekedni a Zoji La hágón isprabhjits / Getty Images Hungary

A fagyba vezető út

A Jakutszkba vezető szibériai út első ránézésre nem is tűnik olyan vészesnek, pedig korábban már ez is megkapta a világ egyik legveszélyesebbje jelzőt. Nemhiába: az A-360-as jelzésű, Lénaként is ismert, 1235 kilométeres, hegyeket, erdőket és sivatagokat átszelő, többnyire burkolat nélküli autóúton télen – ami, mint tudjuk, Szibériában 7-10 hónapig tart – az igen alacsony hőmérséklet, nyáron pedig a jeges út olvadása után a végtelen sártenger miatt életveszélyes közlekedni.

Az autósoknak azonban nincs sok választása, hiszen ez az egyetlen elérhető útvonal Jakutföld fővárosába.

Az út létezése óta megannyi autót hagytak már hátra a területen, sőt olyan is előfordult, hogy a mentőcsapatra várakozó utazók az elakadt járművüket gyújtották fel, hogy meg ne fagyjanak.

Ez az életveszélyes út mintha a fagyos végtelenbe vezetne
Ez az életveszélyes út mintha a fagyos végtelenbe vezetneLina Shatalova / Getty Images Hungary

Elég egy kis figyelmetlenség 

Szép, gyönyörű, csak éppen merő életveszély az új-zélandi Skippers Canyon Road is, amit még a bányászok faragtak ki kézzel több mint 140 évvel ezelőtt.

A közel 30 kilométer hosszú út annyira veszélyes, hogy a biztosítótársaságok nem kötnek biztosítást sem, ha megtudják, ügyfelük arrafelé tervezi az útját.

Noha valóban pazar onnan a kilátás, a keskeny, kavicsos, kanyargós és meredek emelkedőkön elég egyetlen apró baki az életveszélyhez.

Elég egy kis figyelmetlenség, és máris kész a baj a veszélyes úton
Elég egy kis figyelmetlenség, és máris kész a baj a veszélyes útondonvictorio / Getty Images Hungary

Bayburt D915, a halálút

Bármerre is indulunk autóval nyaralni, alaposan tervezzük meg az útvonalat, nehogy belefussunk olyan utakba, mint amilyen a törökországi Bayburt D915 is. A fekete-tengeri régióban található, Of és Bayburt városokat összekötő, több mint 100 kilométeren át kanyargó, 29 hajtűkanyarból álló utat még a bolíviainál is veszedelmesebbnek tartják, pláne rossz időjárási körülmények között. Ez az út tényleg próbára teszi minden sofőr ügyességét és bátorságát; a lavinák és földcsuszamlások meg a heves havazások csak néhány azok között az akadályok között, amelyekkel szembe kell nézni az eddig is igen sok emberéletet követelő autópályán.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra