Autóval indulsz külföldre nyaralni? Erre figyelj

GettyImages-184078323

Nem csak saját úti okmányaidra kell figyelned, ha autóval indulsz külföldre: ezek megvannak?

Az elmúlt években talán még jobban felértékelődtek az autós nyaralások, mint korábban: a pandémia határnyitás utáni időszakában a nehezen elérhető és drága repjegyek miatt többen döntöttek amellett, hogy autóval elérhető távolságba indulnak nyaralni. A horvát tengerpart vagy akár Olaszország is úti cél lehet így, ha mindenképp vízpartra vágysz, de több szomszédos országunk is kínál hegyi kalandokat, a természet szépségével fűszerezett kirándulási lehetőségeket.

Ha külföldre mész kocsival, így készülj fel!

Mielőtt útnak indulnál, fontos tudnod, milyen feltételeket támaszthatnak az országok, milyen felszerelések meglétét követelik meg, illetve mit tolerálnak sebességben vagy véralkoholszintben. Összegyűjtöttük a legfontosabb általános tudnivalókat, és segítünk abban is, hol nézz utána specifikusan annak az országnak, ahova utazni tervezel.

A láthatósági mellény például külföldön is több helyen követelmény, jobb, ha van az autóban!
A láthatósági mellény például külföldön is több helyen követelmény, jobb, ha van az autóban!Jorge Aguado Martin / Getty Images Hungary

Mindenekelőtt a legfontosabb az, hogy olyan autóval indulj el, amelyet rendszeresen szervizeltetsz, és tudod, hogy megbízható minőségű kerekekkel felszerelt. Így a legkisebb az esélye annak, hogy külföldön bajba kerülj.

Érdemes olyan utasbiztosítást kötni azért, amely egy esetleges meghibásodás estére kínált asszisztenciaszolgálattal akkor is kihúz a bajból, ha az mégis bekövetkezne,

hisz az ördög sosem alszik.

Nemzetközi zöldkártya

Az EGT és a Zöldkártya Rendszer tagállamai az itthon megkötött kgfb-biztosítást elismerik, így az esetlegesen általad okozott kárt akkor is megtérítik a vétlen autósnak, ha külföldön történne valami váratlan. Több ország a magyar rendszámtábla alapján ellenőrzi, van-e itthon köteleződ, de akadnak olyan államok is, amelyekbe papíralapon is el kell vinned a nemzetközi zöldkártyád.

Ezt a kgfb-biztosítódtól tudod igényelni, ha nem küldenék automatikusan.

Ha a célország nem követeli meg a fizikai zöldkártyát, akkor is érdemes azt beszerezni, mert könnyíti a káreseti ügyintézést, ezek az államok ugyanakkor mindenképp kérik, hogy felmutasd: Azerbajdzsán, Belarusz Köztársaság (Fehéroroszország), Irán, Marokkó, Moldova, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna, Albánia és Észak-Macedónia.

Ellenőrizd az autópályadíjakat is

Eltérő lehet, hogy hol, hogyan és mennyit kell fizetned azért, ha felhajtanál a sztrádára: lehet, hogy előre is meg tudod váltani utazásodat. A Totalcar összegyűjtötte, mely országokban vannak fizetős autópályák, és melyiken milyen rendszer működik, ezért érdemes átnézni cikküket a témában.

Azt is jó előre tudni, hol hogyan fizethetsz az autópálya-használatért
Azt is jó előre tudni, hol hogyan fizethetsz az autópálya-használatértLucas Ninno / Getty Images Hungary

Ez legyen a csomagtartódban

Az egyes országok követelményei eltérők lehetnek, viszont egy alapkészlettel mindenképp jó, ha rendelkezel. A következők feltétlenül legyenek a csomagtartódban:

  • Fényvisszaverő mellény (utasonként, az utastérben elhelyezve)
  • Elakadásjelző háromszög
  • Szonda (kötelező Franciaországban)
  • Elsősegélykészlet
  • Izzókészlet (egyes országokban kötelező)
  • Kézi tűzoltókészülék céges autónál (Észtország, Belgium, Bulgária, Görögország, Horvátország)

Ha lízingelt autóval utazol

Amennyiben az uniós tagállamokon túlra utazol lízingelt autóval, kell egy igazolás, hogy kiviheted a járművedet. A flottakezelőtől olyan igazolást kell kérned, amelyen szerepel az autóhasználó neve, úti okmányának száma, a jármű rendszáma, alvázszáma, a forgalmi engedély jogosultjának neve, aláírása, céges autónál a cégszerű aláírás és az az időtartam, amely alatt az ország a járművel elhagyható.

Ez vár az autópályán

A sebességhatárok nem minden országban egyeznek meg a hazaiakkal: általában a határon eltéveszthetetlen tábla adja tudtodra, mit kell betartanod, de azért nem árt, ha előzetesen megismerkedsz minden átszelt ország korlátozásaival.

Vannak ugyanis olyan államok is, amelyek friss jogosítványosoknak másféle felső határértéket szabnak meg, mint a rutinosabbaknak.

Olaszországban például három éven belül szerzett jogsival csak 100-zal repeszthetsz a sztrádán.

Alkoholfogyasztásra nem mindenhol alkalmazzák a zéró tolerancia elvét: mi ezt ajánljuk, de tájékozódásképp érdemes átböngészni az erre vonatkozó táblázatokat. Mind a sebességkorlátokról, mind a megengedett véralkoholszintről az Autóklub oldalán olvashatsz.

Gyerekülés

Az autóval külföldre utazók közt sok a kisgyerekes: nekik nem szabad megfeledkezniük arról, hogy a gyerekülésekre vonatkozó helyi szabályokat is kötelező betartani. Horvátországban például 12 év alatti gyermek semmiképp nem utazhat az anyósülésben, ha ezt nem tartod be, akkor pénzbüntetéssel is sújthatnak!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra