Kegyetlen évek várnak ránk: ilyen lesz az időjárás a világon az El Niño miatt

GettyImages-1445414670

Szó szerinti fordításban az El Niño csak annyit tesz, hogy a fiú. Nevét Jézusról kapta, aki karácsonykor született, a természeti jelenség pedig pont december végén kezdi 9–12 hónapig tartó tevékenységét.

A frontokhoz már hozzászoktunk, nagyjából tudjuk, mit jelentenek. Na de mégis mi az a meleg tengeráramlat, és hogyan képes befolyásolni a mi időjárásunkat? Ráadásul úgy, hogy nagyon messze, a csendes-óceáni térség Egyenlítő-közeli területén jelentkezik. Az okok között a passzátszelet kell elsőként megemlítenünk, ez keletről nyugatra fúj, méghozzá kitartóan és erősen. Értelemszerűen az óceáni víz is együtt áramlik vele ugyanabba az irányba. Ez befolyásolja a hőmérsékletét, a tengerszintkülönbséget, s a különböző más áramlatokkal való találkozás során a légáramlás miatt nagy viharok, esőzések alakulnak ki. Az El Niño-jelenség, ami tulajdonképpen maga a változás a megszokott áramlásban, nem állandó, 3 vagy 7 évente jelentkezik. A szél ilyenkor megfordul, Dél-Afrikában, Brazíliában és Ausztráliában általában aszályt hoz, Közép-Ázsiában, valamint Észak- és Dél-Amerika partjai mentén szinte özönvízszerű esőt, Peru és Ecuador partjainál pedig szokatlanul meleg a víz.

Eddig az El Niño hideget hozó párja, a La Niña hatása érvényesült, és egy értelműen védelmet nyújtott a nagy hőségekkel szemben. Csakhogy a globális felmelegedés nagyon is valósan, folyamatosan melegíti a levegőt, az El Niño időszaka eljött, ez pedig már most érezteti hatását. 2023 egyelőre kis hazánkban a tavasz elmaradását és a rengeteg esőt jelentette, de Ázsia-szerte és sok más helyen pont fordítva: megdőltek az áprilisi és májusi hőmérsékleti rekordok. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) arra figyelmeztet, hogy ez valószínűleg csak a kezdete annak a hőhullámsorozatnak, amelyre már most mindenkinek fel kell készülnie.

Az El Niño időjárásra gyakorolt hatását mindannyian megérezhetjük
Az El Niño időjárásra gyakorolt hatását mindannyian megérezhetjükNurPhoto / Getty Images Hungary

Jön az El Niño

Alapvetően amikor az El Niño hatása jelentkezik, az egész világon melegebb van, mint a semleges időszakban, és sokkal melegebb, mint amikor a hűvöset szolgáltató La Niña érvényesül. Azt, hogy 2023-ban garantáltan az El Niño garázdálkodik majd, még nem jelentették be hivatalosan, de a WMO szerint 60 százalékos esély van arra, hogy 2023 májusa–júliusa során áttérünk az El Niñóra, és ez június–augusztusban körülbelül 70 százalékra, július és szeptember között pedig 80 százalékra emelkedik. A hatás általában 9–12 hónapon át marad fenn, de az intenzitása megbecsülhetetlen. 1998-ban, illetve 2014–2016 között volt a legerősebb, ekkor a valaha tapasztalt legszélsőségesebb időjárást hozta magával. 

Ez az év időjárási rekordokat dönthet

„A világnak fel kell készülnie az El Niño kialakulására, amely gyakran a világ különböző részein fokozott hőséggel, szárazsággal vagy csapadékkal jár” – mondta a WMO főtitkára, prof. Petteri Taalas „Éppen a Föld nyolc legmelegebb évét éltük, annak ellenére, hogy az elmúlt három évben a hűsítő La Niña hatása érvényesült. Ez átmenetileg fékezte a globális hőmérséklet-emelkedést. Az El Niño viszont nagy valószínűséggel új hőmérsékleti kiugrásokhoz vezet a globális felmelegedésben, és növeli a rekordok megdöntésének esélyét is” – mondta Taalas. A valószínűleg leginkább érintett területek közül a legtöbb nem igazán tud felkészülni az El Niñóra. Vannak, akik más, szárazságtűrőbb növényeket ültetnek, vagy megerősítik az árvízvédelmet, de így is sok katasztrófa várható. 

Milyen hatással lesz ez ránk?

Bár nekünk sem óceán-, sem tengerpartunk nincs, mi is meg fogjuk érezni a változást. Egyrészt globalizált világunkban nem legyinthetünk arra, ami a többi országgal történik, hiszen rengeteg gyümölcs, zöldség, és egyéb import érkezik onnan. A szokatlanul meleg óceáni víz megöli a halakat, elszegényedhetnek a halászok, a könnyebben kialakuló erdőtüzek miatt komplett élőhelyek pusztulhatnak el, az aszály bármelyik terület mezőgazdaságát tönkreteheti, és egyikre sem mondhatjuk, hogy „messze van, nem érdekel”. A globális gazdaság hosszú évekre lelassulhat, ami nálunk is megdrágít mindent. A tavalyi nyár egész Európában az egyik legmelegebb volt, amióta csak méréseket végeznek, és az El Niño miatt nálunk is előfordulhat tikkasztó hőség. Mindez az idősekre, betegekre, gyerekekre még nagyobb terhet ró, arról nem is beszélve, hogy az összes évszakban melegebb lesz a szokásosnál, és bár hol van még a tél, azért az sem mindegy, hogy esőben ázunk-e majd akkor is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra