Ez a néhány ecettrükk egy csomó pénzt megspórol majd neked

Olvasási idő kb. 4 perc

Salátaöntetekben már ismerjük és a legtöbbeknek az is ismerős, hogy a dugulással is kezd valamit, ha szódabikarbónával keverjük. De vajon mire is jó még az ecet?

Mai főszereplőnket a Magyar Élelmiszerkönyv kissé másképp határozza meg, mint ahogy mi tennék. Ezt írják: „Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.”

Neve latin megfelelőjéből, az acetum szóból ered, és savanyút jelent. Az angol nyelvben használt vinegar kifejezés az ófrancia „vin aigre” kifejezésből eredeztethető, amit „savanyú bor”-ként fordíthatnánk magyarra.

És most lássuk, mire használhatod az ízesítésen túl!

A TheKicthn oldalán egy takarítás-szakértőt kértek fel arra, mondja el, hogyan lesz az ecetből valóban hatékony tisztítószer. 

„Szeretem az ecetet használni a ház takarításakor” – mondja Kadi Dulude, a Wizard of Homes munkatársa.

„Tudom, hogy időbe telik, amíg megszokjuk a szagot, de ettől eltekintve megfizethető, egészségesebb, természetesebb és hatékony megoldást nyújt a legtöbb szennyeződés ellen”

– fűzte hozzá.

1. Varázsolj vele fényesebb, tisztább felületeket!

Egy kis ecettel sokkal szebbek, csillogóbbak lehetnek a felületek otthonunkban. A munkalapot és akár asztallapot is csillogóan tisztává tehetjük, ha egyszerűen ecettel permetezzük őket. „Közvetlenül a kis permetezős palackomba öntöm, és otthonom minden felületének tisztítására használom, a padlótól a mennyezetig” – mondja Dulude. „Nem hígítom, de mások megtehetik egy kevés vízzel, ha a szaga túl erős lenne” – javasolja a szakember, hozzátéve, hogy a természetes kő és gránit ne kapjon az ecetből, mert azt károsíthatja a kissé maró anyag.

2. Tisztítsd meg a kávéfőzőt a lehető legegyszerűbben!

Hiszed, vagy sem, Dulude javaslata szerint ecettel oldhatod meg a legjobban az automata kávéfőző mélytisztítását és a lerakódások eltávolítását. „Önts ecetet közvetlenül a kávéfőzőbe, és futtasd le a programot egyszer” – mondja. „Ezután folytasd úgy, hogy néhányszor csak vizet főzöl át rajta, amíg az ecet szaga eltűnik.” 

Rengetegféle ecet akad.
Rengetegféle ecet akad.Alexandra Grablewski / Getty Images Hungary

3. Töröld le ecettel az ablakokat!

Dulude szerint nincs semmi, ami gyorsabban távolítja el a szennyeződéseket és piszkot az ablakokról, mint egy nagy adag hagyományos ecet. „A tiszta ecet (illóolajok nélkül) a legjobb ablaktisztító” – mondja. „Csak adj hozzá egy kis forró vizet, így az illata is enyhébb lesz” – fűzte hozzá.

4. Hitted volna, hogy épp ez segít majd a kellemetlen szagok ellen? 

Dulude szerint semmi sem szagtalanítja hatékonyabban otthonainkat, mint az ecet. A kissé meglepő kijelentés mégsem teljesen értelmetlen. „Az ecet még a dohányosok otthonából is eltávolítja az erős szagokat – mondja. – Moss le minden lehetséges felületet tiszta ecettel, és szórj egy keveset akár a kanapékra és szőnyegekre is. Hagyj kint egy tál ecetet állni a lakás közepén, ez még több kellemetlen szagot magába szippant majd. Igen, eleinte erősen ecetszagú lesz, de ha ez elmúlik, minden rossz szagot magával visz az ablakokon keresztül” – állítja a szakember.

Ha nem bírod az ecet erős illatát, a Dulude-nak arra is van egy trükkje. „Néha adok néhány csepp illóolajat az ecethez, csak azért, hogy egy kicsit kellemesebb legyen az illat, amit maga után hagy” – mondja. 

Tisztításra is alkalmas.
Tisztításra is alkalmas.Dougal Waters / Getty Images Hungary

5. Varázsold még tisztábbá az edényeket!

Ha a szokásos mosogatószer nem mossa olyan tisztára az edényeket, mint remélted, Dulude azt mondja, hogy dobj egy kis ecetet a keverékbe, hogy öblítőszerként működjön a mosogatószer mellett . „Használd a mosogatószert a szokásos módon, és adj hozzá körülbelül két csésze ecetet a mosogatógép aljához” – javasolja. 

6. Szagtalanítsd ecettel a lefolyót!

Miért kellene pazarolni a pénzt drága lefolyótisztítókra, amikor az ecet olcsón el tudja végezni a munkát? „Önts szódabikarbónát a lefolyóba, majd adj hozzá egy csésze ecetet, amíg az buborékolni kezd” – mondja Dulude. Ez a fizikai reakció éppen elég lehet egy dugulás feloldásához is. Ezek után öblítsd le a lefolyót forró vízzel. „Ha ez nem elég, bedughatsz egy behajlított drótszárat a lefolyóba, hogy felhúzhasd a maradék szennyeződést, ha még el lenne dugulva az ecetes kezelés után” – mondja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek