Ennyi másodperced van, hogy jó legyen az első benyomás rólad

idoutazok cikk cover 02 (1)
Olvasási idő kb. 6 perc

Hogy pontosan mi a stílus, mi tesz valakit stílusossá, nehéz lenne egyetlen szóval vagy mondattal meghatározni. A stílus sokféleképpen értelmezhető. Vannak, akik úgy vélik, hogy elsősorban az öltözködésünktől függ, míg mások szerint a belső lelki és gondolati világunkat tükrözi. A Dívány podcastsorozatának legújabb témája a divat és az öltözködési szokások változása.

„A divat változik, a stílus örök” – vallotta Coco Chanel, akinek, feltételezem, nem lenne kifogása az ellen, ha bölcs gondolatát kiegészítenénk azzal, hogy a stílus tulajdonképpen nem más, mint az egyensúly megtalálása a külsőnk és a belsőnk között. Az, ahogyan kifejezzük magunkat a világ előtt. Ebbe a teljességbe egyaránt beletartozik az öltözködésünk, a kommunikációnk, a testtartásunk, illetve bármi, amit teszünk, ahogy megnyilvánulunk. A stílus továbbá egy eszköz arra, hogy kifejezzük belső lényegünket: minden gondolatunkat, érzelmünket, érdeklődésünket és értékünket. Minden, ami kívül van, nem más, mint annak a tükörképe, ami belül van. Erről is beszélgettünk a Dívány új, Időutazók című podcastsorozatának második epizódjában. A beszélgetés itt érhető el:

A stílus egy életen át is kereshető

Amikor feltesszük a kérdést, hogy mitől lesz valaki stílusos, akarva-akaratlanul is eszünkbe jut a divat, amiről sokan azt gondolják, hogy ez az egyik legtökéletesebb módja annak, hogy megmutassuk egyediségünket a világnak. A divatot valóban nem lehet, és kár is lenne különválasztani a stílustól, hiszen a jó stílusú emberek odafigyelnek arra, hogy milyen színű, szabású, és milyen anyagból készült ruhát viselnek.

A lehetőség pedig szinte végtelen, és akár egy életen át is kísérletezhetünk azzal, hogy megtudjuk, nekünk vajon milyen ruha áll jól, melyik az, amelyik valóban kifejezi a személyiségünket. 

A Dívány Időutazók című podcastjában arra is keressük a választ, vajon mennyire kell, hogy a divat hatással legyen a stílusunkra.

A divatot nem lehet a stílustól élesen elkülöníteni
A divatot nem lehet a stílustól élesen elkülöníteniReza Estakhrian / Getty Images Hungary

Találd meg a hozzád illőt!

És hogy végül melyik a lesz számunkra a legnagyszerűbb stílus? A sportos, a romantikus, a klasszikus, a trendi, az extravagáns, a szexi, a bohém, a természetes vagy a minimalista? Nos, a válasz egyszerű: az, amelyiket valóban a sajátunknak érezzük.

Annak érdekében, hogy minél előbb megtaláljuk a saját stílusunkat, kérhetjük szakértő, vagyis egy stílustanácsadó segítségét is, aki meghatározza, milyen a színtípusunk, a testalkatunk és a stílusprofilunk, de akár még egy közös ruhavásárlással és egy profi gardróbrendezéssel abban is hasznunkra lehet, hogy valóban a hozzánk illő ruhadarabokat viseljük.

A stílust nem csak a divat diktálja

Mindez azért nagyon fontos, mert az öltözködésünk nem más, mint az önkifejezésünk, vagyis a stílusunk, aminek csak egy része, összetevője a divat. 

Amikor megtaláljuk a stílusunkat, lehetőségünk van arra, hogy valóban azt a képet alakítsuk ki magunkról, amit szeretnénk, hogy mások is lássanak rólunk.

Közhelynek tűnik, de igaz: az első benyomás sokat számít. Bár nem minden a ruha, de az első benyomás több mint 80 százalékát az öltözékünk határozza meg, hiszen már azelőtt benyomást kelt másokban, hogy megszólalnánk. Egy kényelmes ruhában sokkal magabiztosabbnak tűnünk, mint egy olyan öltözékben, ami derékban szorít, vagy a hasunkon feszül. Ösztönösen azt nézzük meg egy emberen, hogy a stílusa harmonizál-e a személyiségével, vagyis illik-e hozzá a ruha, amit visel, megfelelő-e a mérete, színe, és csak ezután szentelünk figyelmet annak, mennyire ápolt az illető, milyen a mimikája, a testtartása, a beszédstílusa. Egy kutatás szerint ehhez elegendő mindössze 27 másodperc.

Jóllehet, a stílus mindenképpen egyéni és egyedi, nem baj, ha nem állunk be a mostanában divatos, és sokkal inkább kényelmi, mint esztétikai szempontokat szolgáló melegítőnadrág-sportcipő kombinációt viselők sorába. A Dívány Időutazók podcastjának második adásában egyebek között azt is elmondjuk, hogy a kényelmes és a stílusos viselet egyáltalán nem zárja ki egymást. Kiváló bizonyítékul szolgálnak erre a Coco Chanel által tervezett sportosan elegáns női ruhadarabok, melyekkel a híres tervező egyúttal forradalmasította is a háború utáni női divatot. Például Coco Chanel újításai révén jutottunk el a darázsderekat varázsoló fűzőtől a női nadrágig.

A Időutazók podcast második epizódjában összegyűjtöttük azokat a ruhadarabokat is, amelyek férfiviseletből lettek női alapdarabok, és innen már csak egy ugrás, hogy választ leljünk arra a kérdésre, vajon hogyan és miért mosódtak el a határvonalak a női és a férfiruhadarabok között.

Hogy miért fontos mindez? Mert ez a sok-sok háttér-információ is szükséges ahhoz, hogy megértsük: akkor lehetünk igazán stílusosak, ha nem helyezzük az önkifejezésünk elé az aktuális divatirányzatok által diktált trendeket. Ez lehet a különbség aközött, hogy valaki stílusos, vagy sem.
A divat és a stílus kérdéskörét taglaló podcastban felvillantjuk az öltözködéstörténet legérdekesebb állomásait, és választ keresünk arra a kérdésre is, hogy vajon vannak-e, és ha igen, akkor melyek azok az élethelyzetek, amikor a férfiak is szoknyát húzhatnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek