Tudtad, hogy mindennap dinópisit iszol?

tcs cover

Egy pillanatra tekints fel a képernyőről, és nézz körbe. Talán találsz az asztalodon egy csésze forró kávét, egy pohár csapvizet, esetleg egy palack szénsavas üdítőt. Ha így van, bizony éppen dinópisit iszogatsz.

Minden korty vizet, amit lenyelsz – folydogáljon a csapból vagy érkezzen palackban a boltok polcairól – több száz millió évvel ezelőtt egyszer már kipisilt egy őslény, állítja Steve Maxwell és Scott YatesThe Future of Water: A Startling Look Ahead (A víz jövője: Megdöbbentő előretekintés) című könyvében. Ráadásul nem ez az egyetlen megdöbbentő tény, amit a földi élet forrásáról tudunk.

Mi lehet ennél megdöbbentőbb? 

Például az, hogy a Földön található vízkészlet egyszer az űrből érkezett. Legalábbis egyes kutatók úgy gondolják, hogy a vízmolekulákat vízben gazdag aszteroidák és üstökösök szállították a bolygónkra. Egy másik elmélet szerint az évmilliók alatt kialakult atmoszféra ejtette csapdába a Föld kőzeteinek magas hőmérséklet hatására elpárolgó víztartalmát. És vannak, akik szerint ennek a két jelenségnek a kombinációja tette lehetővé a földi élet kialakulását. Az azonban biztos, hogy ugyanazok a molekulák vesznek részt a víz körforgásában, amelyek annak idején, a dinoszauruszok korában is.  

A vizet, amit iszol, már biztosan kipisilt egy dinoszaurusz
A vizet, amit iszol, már biztosan kipisilt egy dinoszauruszJoeLena / Getty Images Hungary

Na ne már!

De bizony! Bolygónk több mint 70 százalékát víz borítja, amelynek mindössze 2,5 százaléka édesvíz. A Föld élőlényeinek többsége ebből a forrásból elégíti ki vízszükségletét. A dinoszauruszok hosszú földi pályafutásuk során, 186 millió év alatt egyszer biztosan elfogyasztották a rendelkezésünkre álló vízkészletet, amíg az emberek 2 millió év alatt jóval kevesebb hányadával oltották szomjukat. Vagyis míg igen csekély az esélye annak, hogy a vízmolekulák, amelyek a szervezetünkbe kerülnek, azelőtt áthaladtak egy másik embertársunkon; az biztos, hogy már megjárták egy dinoszaurusz emésztőrendszerét. 

Dinópisi? Ez nagyon undi!

Összességében annyira nem is. A víz körforgása során folyamatosan megtisztul, és ismét hasznosíthatóvá válik. A dinoszauruszokkal ellentétben azonban nemcsak túl sok vizet fogyasztunk, de fenntarthatatlan módon is használjuk fel a rendelkezésünkre álló vízkészletet, ipari, mezőgazdasági és háztartási vegyszerekkel szennyezzük. 

Ha tetszett a cikkünk, olvasd el sorozatunk előző részét is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra