A 8 legjobb Oscar-díjas film a Netflixen és az HBO Maxon

GettyImages-1204102669
Kálmán Szonja

Már csak néhányat kell aludnunk az Oscar-gáláig: az addig tartó időt elüthetjük azzal is, hogy díjnyertes filmeket nézünk meg a Netflixen és az HBO Maxon!

A streamingszolgáltatóknak hála ma már sokkal egyszerűbb megvalósítani egy ilyen Oscar-maratont, mint tíz évvel ezelőtt volt: számos, az Oscar-gálán a legjobb filmnek járó szobrocskával díjazott alkotást is megtalálsz a két legnagyobb szolgáltató kínálatában. Mi most a kétezres években legjobbnak ítélt alkotásokat ajánljuk: ezeket mind megtekintheted nagyságrendileg egy mozijegy árának megfelelő havi előfizetési díjért cserébe!

12 év rabszolgaság

A filmet 2014-ben ismerték el Oscarral: memoár alapján készült a film, amely David Wilson, egy szabadon született fekete bőrű New York-i férfi történetét írja le. Wilsont elrabolták 1840-ben, majd Louisianában kellett ültetvényeken dolgoznia tizenkét éven át, mielőtt megszabadulhatott volna. Chiwetel Eijofor, Michael Fassbender és Benedict Cumberbatch is remekelnek a kilenc díjra jelölt filmben – ha társadalmilag érzékeny témák iránt sem vagy érzéketlen, a történet benned is rezonál majd. A filmet a Netflixen nézheted meg.

A némafilmes

Igazi szenzáció volt 2021-ben egy fekete-fehér film győzelme: részben hangosfilm csak az alkotás, mely Jean Dujardin főszereplésével abban a hollywoodi érában játszódik, amelyben a korábban annyira népszerű némafilm elveszti népszerűségét, helyét pedig átveszik a hangosfilmek. Egy románcot mutat be, s rajta keresztül az egész kort: ha vonz a nosztalgia és ez a kor, ajánljuk! A filmet a Netflixen nézheted meg.

A bombák földjén

Kathryn Bigelow háborús thrillere Jeremy Renner főszereplésével egy iraki tűzszerészcsapatot követ: a csapatot lázadók támadásai veszélyeztetik, közben pedig meg kell küzdeniük azzal az érzelmi stresszel, amely helyzetükből fakad. Ez volt az első film, amely női rendezővel nyerte el a legjobb mozgóképnek járó díjat. A legjobb forgatókönyv és rendezés díját is elnyert filmmel nem nyúlhatsz mellé! A filmet az HBO Max kínálatában találod meg.

Nem vénnek való vidék

Cormac McCarthy eredetileg is forgatókönyvként írta meg a történetet, melynek filmváltozata 2008 befutója volt a gálán. Az 1980-ban az amerikai–mexikói határon játszódó film cselekményének középpontjában a drogkereskedelem áll, Tommy Lee Jones, Josh Brolin és Javier Bardem kapták benne a főszerepeket. A neowestern egy vietnámi veterán, egy bérgyilkos és egy seriff története a Coen testvérek egyedi stílusában elmesélve. A filmet a Netflixen nézheted meg.

Ütközések

Paul Haggis szerelemprojektje 2006-ban nyert el hármat is az Oscar-szobrocskák közül: a történet alapját a producer-forgatókönyvíró-rendezővel történt valós eset szolgáltatta. A Los Angeles-i társadalmi és etnikumok közt feszülő ellentéteket valódi sztárparádét felvonultatva mutatja be az Ütközések – Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Brendan Fraser, Ludacris és Ryan Philippe is feltűnnek benne. A filmet a Netflixen nézheted meg.

A díjnyertes filmek maratonjában a Netflix és az HBO Max segít
A díjnyertes filmek maratonjában a Netflix és az HBO Max segítHandout / Getty Images Hungary

A Gyűrűk ura – A király visszatér

Ez egy olyan film, amelyet valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: a sorozat befejező része Peter Jackson epikus fantáziavilágába kalauzolja ismét a nézőt. Összesen 11 Oscar-díjjal ismerték el a filmet, amely – a korábbi Jackson-féle Gyűrűk ura-filmekhez hasonlóan – nagy kritikai és közönségsikert aratott. Érdemes felidézni ezt, ha fantasyrajongó vagy! A film az HBO Max kínálatában található meg.

Egy csodálatos elme

A Nobel- és Abel-díjas matematikus, John Nash Russell Crowe alakításában elevenedik meg a vásznon a filmben, melynek története Nash belső harcait mutatja meg. A matematikus paranoiás skizofréniában szenvedett, melynek közvetlen környezetére gyakorolt hatásaival is meg kellett birkóznia. A férfi harca saját démonaival kis híján családja elvesztéséhez vezet: a belső utazást jelentő, a mentális betegségekkel élő emberek mindennapjaiba betekintést engedő filmet nagyon ajánljuk. 2002-ben négy Oscart is kapott. A filmet a Netflixen nézheted meg.  

Gladiátor

Egy évvel korábban szintén egy Russell Crowe-film vitte a pálmát a gálán: a Gladiátort nem kell senkinek sem bemutatni. Az öt Oscarral elismert alkotás egy római katonából gladiátori sorba süllyedő férfi harcát eleveníti meg: ha szívesen kalandoznál az ókorban – bár azt tudnod kell, hogy a film nem tökéletesen hiteles történelmileg –, miközben egy valódi hős jellemformálódását kíséred figyelemmel. A film az HBO Max kínálatában tekinthető meg.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra