Ha szeretnéd elkerülni a demenciát, ebből kezdj el még ma sokkal többet enni

Ki ne szeretné elkerülni a demenciát, és ha a tudomány képes segíteni, akkor mi kíváncsiak vagyunk arra, hogyan tehetünk ellene. Egy fontos táplálékkiegészítőt kell csak hozzá beszerezned, vagy az étkezéseden változtatni egy keveset, így bizonyítottan sokat tehetsz az ellen, hogy a nagyon nem kívánt állapottal együtt kelljen élni.

Ha az ember aggódik a jólléte miatt, valószínűleg van néhány étrend-kiegészítője otthon, amelyeket már rendszeresen szed. Szedhet multivitamint általános egészsége érdekében, bedobhat C-vitamint, ha aggódik az immunrendszere miatt, és szedhet kalciumot, hogy megőrizze csontjai erősségét. Íme egy újabb dolog, amit érdemes beszerezned, mert a legújabb kutatások szerint ennek a szedése bizonyítottan csökkentheti a demencia kockázatát.

A Clinical Nutrition folyóiratban nemrégiben publikált tanulmány több mint 215 000, demenciában nem szenvedő idős felnőtt táplálkozási információit vizsgálta, átlagosan nyolc éven keresztül, a halolaj-kiegészítők és a demencia kialakulásának összefüggéseire fókuszálva. A kutatók úgy találták, hogy a kiegészítő használata a demencia alacsonyabb kockázatához kapcsolódik. Akik tehát rendszeresen szedtek valamilyen halolajat tartalmazó étrend-kiegészítőt, kisebb eséllyel érték el a nem kívánt állapotot.

Ha ennyi az ára, akkor mi bevállaljuk
Ha ennyi az ára, akkor mi bevállaljukRichVintage / Getty Images Hungary

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ebben a tanulmányban a részt vevők saját halolajkiegészítő-bevitelükről számoltak be, így néhány részlet még nem világos a kérdésben.

„Jó lett volna, ha egy validált biomarkert (az ómega-3 indexet) használnak a vizsgálat kezdetén és a vizsgálati időszak alatt, hogy jobban megértsük az alanyok ómega-3 állapotát” – fűzte a kísérlet eredményeihez Doug Cook táplálkozási szakértő.

„Az ómega-3 index az ómega-3 zsírsavak hosszú távú bevitelét tükrözi. Tehát az ember azt mondhatná, hogy »bevettem két gramm halolajat vagy ómega-3-at«, de ha az ómega-3 indexe alacsony lenne, akkor tudnánk, hogy az általa bejelentett bevitel pontatlan volt” – tette hozzá.

Annyi ugyanakkor biztos, hogy ez a kutatás alátámasztja annak fontosságát, hogy az ómega-3 zsírsavak fontosak a szervezetünknek. Számos pozitív egészségügyi eredményhez kapcsolták már őket: a gyulladások csökkentése, az immunrendszer erősítése, bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentése, sőt, a különféle kognitív előnyök mellett még a bőröd is szebb lesz tőle.

„Létfontosságú, hogy biztosítsuk az agynak a védelméhez és a maximális működéséhez szükséges antioxidáns vitaminokat és ómega-3 zsírokat”

– vallja Ngaire Hobbins, az APD, az Ausztrál Gerontológiai Szövetség elnöke.

„Az A- és E-vitamin ezen formái az intenzív színű gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban is megtalálhatók, míg az olajos halak esszenciális ómega-3 zsírokat is biztosítanak” – mondja Hobbins. Bár az a legjobb, ha az elfogyasztott ételekből szerezzük be a tápanyagokat, a kiegészítők segíthetnek pótolni a szükséges mennyiséget.

Oszd meg másokkal is!
Mustra