Ha az ember aggódik a jólléte miatt, valószínűleg van néhány étrend-kiegészítője otthon, amelyeket már rendszeresen szed. Szedhet multivitamint általános egészsége érdekében, bedobhat C-vitamint, ha aggódik az immunrendszere miatt, és szedhet kalciumot, hogy megőrizze csontjai erősségét. Íme egy újabb dolog, amit érdemes beszerezned, mert a legújabb kutatások szerint ennek a szedése bizonyítottan csökkentheti a demencia kockázatát.
A Clinical Nutrition folyóiratban nemrégiben publikált tanulmány több mint 215 000, demenciában nem szenvedő idős felnőtt táplálkozási információit vizsgálta, átlagosan nyolc éven keresztül, a halolaj-kiegészítők és a demencia kialakulásának összefüggéseire fókuszálva. A kutatók úgy találták, hogy a kiegészítő használata a demencia alacsonyabb kockázatához kapcsolódik. Akik tehát rendszeresen szedtek valamilyen halolajat tartalmazó étrend-kiegészítőt, kisebb eséllyel érték el a nem kívánt állapotot.
Érdemes azonban megjegyezni, hogy ebben a tanulmányban a részt vevők saját halolajkiegészítő-bevitelükről számoltak be, így néhány részlet még nem világos a kérdésben.
„Jó lett volna, ha egy validált biomarkert (az ómega-3 indexet) használnak a vizsgálat kezdetén és a vizsgálati időszak alatt, hogy jobban megértsük az alanyok ómega-3 állapotát” – fűzte a kísérlet eredményeihez Doug Cook táplálkozási szakértő.
„Az ómega-3 index az ómega-3 zsírsavak hosszú távú bevitelét tükrözi. Tehát az ember azt mondhatná, hogy »bevettem két gramm halolajat vagy ómega-3-at«, de ha az ómega-3 indexe alacsony lenne, akkor tudnánk, hogy az általa bejelentett bevitel pontatlan volt” – tette hozzá.
Annyi ugyanakkor biztos, hogy ez a kutatás alátámasztja annak fontosságát, hogy az ómega-3 zsírsavak fontosak a szervezetünknek. Számos pozitív egészségügyi eredményhez kapcsolták már őket: a gyulladások csökkentése, az immunrendszer erősítése, bizonyos rákos megbetegedések kockázatának csökkentése, sőt, a különféle kognitív előnyök mellett még a bőröd is szebb lesz tőle.
„Létfontosságú, hogy biztosítsuk az agynak a védelméhez és a maximális működéséhez szükséges antioxidáns vitaminokat és ómega-3 zsírokat”
– vallja Ngaire Hobbins, az APD, az Ausztrál Gerontológiai Szövetség elnöke.
„Az A- és E-vitamin ezen formái az intenzív színű gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonákban is megtalálhatók, míg az olajos halak esszenciális ómega-3 zsírokat is biztosítanak” – mondja Hobbins. Bár az a legjobb, ha az elfogyasztott ételekből szerezzük be a tápanyagokat, a kiegészítők segíthetnek pótolni a szükséges mennyiséget.