Így született Enrique Iglesias debütáló slágere

GettyImages-1354378384
Berényi Bianka

Ha meghallod ezt a dalt, garantáltan táncra perdülsz tőle. Lüktető ritmusa, akusztikus hangszerei, az énekes jellegzetes hangja mind a táncparkettre invitálnak, főleg, ahogy felcsendül a refrén. No de nincs is ezen mit csodálkozni, hisz a dal címe is a táncra utal, Enrique Iglesiasnak pedig meghozta a nemzetközi áttörést.

Enrique Iglesias a háromgyerekes családapák példás életét éli, és feleségével, az orosz teniszező  Anna Kurnyikovával pár éve picit visszahúzódtak a reflektorfényből (bár Enrique azért időnként kijön egy-egy dallal), de tagadhatatlan, hogy zenei berkekben nemzetközi névjegyét a Bailamos című slágerével tette le, melynek különlegessége, hogy félig spanyol, félig angol nyelvű. 

Váratlan siker

Enrique debütáló slágere 1999 júniusában jelent meg, és eleinte egyáltalán nem volt biztos, hogy sikeres dal lesz. A dal Paul Barry és Mark Taylor brit szerzőpáros nevéhez köthető, a dal címe pedig azt jelenti, „táncolunk”, amihez a videóklip is igazodik. Iglesias debütáló albumán természetesen helyet kapott a dal, ami nagyon jó döntésnek bizonyult, ugyanis az énekes nemzetközi sztárrá vált vele. Akkoriban a Puerto Ricó-i származású sztár, Ricky Martin (a Ricky egyébként szintén az Enrique keresztnév becézése) számított a konkurensének, de kettejük stílusa jól megfért egymás mellett, ahogy az idő is bebizonyította ezt. 

Érdekesség, hogy eredetileg csak Európa egyes részein akarták kiadni a kislemezt, illetve Latin-Amerikában, de a dal sikere meggyőzte a producereket, és világszerte ontották a zenetévék, a rádiók, egyszóval nagy promót kapott. 

Fellépésein mindig tüzes a hangulat
Fellépésein mindig tüzes a hangulatEuropa Press News / Getty Images Hungary

Egy klip, több verzió

A dal sikeréhez a videóklip is hozzájárul, aminek szintén érdekes története van. 

A számnak eredetileg három változata volt, de a YouTube-on csak az egyik, az ismert verzió található meg.

Az eredeti klipváltozatot Miamiban forgatták, és abból állt, hogy Iglesias egy lakásban telefonál, és közben az utcákat, valamint két flamencotáncost figyel.

A második verzió azután készült, hogy a szám bekerült a Wild Wild West filmzenéi közé, amelyet Nigel Dick rendezett. Iglesiast körözött emberként ábrázolja, akit élve vagy holtan kell elfogni. Ahogy Iglesias belép egy mexikói kisvárosba, több nőt is magához vonz, akik körülötte hemzsegnek és táncolnak, ám a végén az énekes választ egyet közülük, és Iglesias elhagyja a várost új szeretőjével.

A végső változatot, amely a YouTube-on található, Paul Hunter rendezte, és Iglesias egy éjszakai klub pultosaként látható, miközben a színpadon salsatáncosok lépnek fel. Néhány felvételen Iglesias és a vezető táncosnő (akit Staci Flood alakít) egymással táncolnak. Ez a verzió remixként került fel Enrique Iglesias csatornájára, az eredeti videó 2011 márciusa óta található meg a YouTube-on, több mint 52 millió megtekintéssel rendelkezik. Érdekesség, hogy az eredeti jobb minőségű, HD verzióját is feltöltötték a videómegosztóra, ami szintén 52 milliós megtekintettségnél jár, tehát összesen 100 milliós nézettség fölött tart a dal.

Sztár születik

Iglesias latinos mozdulatai, jellegzetes sármja, akkoriban még rajta lévő anyajegye, a videó egyszerűsége és a spanyol ritmusok meghozták az énekesnek az áttörést,

így kiléphetett apja árnyékából (Julio Iglesias szintén sikeres zenész). 

Eredmények

Megjelenésének évében a Bailamos az első helyen végzett Kanadában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban, miközben a Top 10-es listára is felkerült a következő országokban: Belgium, Brazília, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Skócia, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság. A Bailamos aranyminősítést kapott Ausztráliában, Belgiumban, Franciaországban, Új-Zélandon, Norvégiában és az Egyesült Államokban, míg platinaminősítést kapott Svédországban és ezüstminősítést az Egyesült Királyságban.

Iglesias számos zenei díjat nyert a karrierje során
Iglesias számos zenei díjat nyert a karrierje soránTelemundo / Getty Images Hungary

Valószínűleg a producerek, dalszerzők is úgy gondolkodhattak e zene kapcsán, hogy a spanyolos, életvidám ritmusok és szövegek általában táncra perdítik a népet, legyen az bármilyen nemzetiségű, így mertek kockáztatni a dal kétnyelvűsége kapcsán, de magát a szöveget tekintve nem kell azért magasröptű irodalmi sorokat keresni benne. Ahogy a popslágereknél általában. 

Iglesias nyáron hazánkban is fellép. Bailamos!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra