Így született a sláger, amiről most a Stranger Things miatt mindenki beszél

GettyImages-1262893273
Berényi Bianka

Ha Stranger Things-rajongó vagy, ha nem, bizonyára szembejött már veled pár cikk egy bizonyos 80-as évekbeli Kate Bush-sláger újjáéledésének kapcsán. Ez pedig nem más, mint Bush Running Up That Hill című 1985-ös dala.

A dal már fénykorában is nagy slágernek számított, de a Duffer fivérek sikeres sorozata még dobott egyet a népszerűségén. A negyedik évad egyik legizgalmasabb és egyben legmeghatóbb jelenetéhez választották a készítők ezt a dalt aláfestő zenének, és igencsak jól döntöttek ezzel.

 

A sorozatbeli karakter, Max "haláltusája" mindenkit odaszögez a képernyők elé. Ahogy a karakter az életéért küzd, majd felcsendül Kate Bush dala, az olyan tökéletesen odaillő jelenet lett összességében, mintha erre született volna. Nemhiába ez Max kedvenc dala. Ahogy azóta már sokaké is.

Kate Bush dala olyan reneszánszot él most meg, ami kevés előadónak adatik meg
Kate Bush dala olyan reneszánszot él most meg, ami kevés előadónak adatik megPete Still / Getty Images Hungary

Más volt a címe

Kate Bush angol dalszerző-énekesnő producere is volt dalainak. Ez nőként különösen ritka. Koncertezni csak ritkán koncertezett, Amerikába pedig nagyon nehezen lehetett elcsábítani egy promókörútra, de az amerikai közönség sem volt olyan mértékben vevő a munkásságára, mint az európai. Kate Bush a szó minden értelmében vett művész. 

A Running Up That Hill a Hounds of Love című lemezen szerepelt, és eredetileg A Deal With God címmel született meg. Az énekesnő a mai napig ezen a címen szereti emlegetni. Annak idején kompromisszumot kellett kötnie a zenei kiadójával a dal címét illetően, mert a kiadónak nagyon nem tetszett az istenes cím. Végül azzal győzték meg Busht, hogy engedje megváltoztatni a dal címét Running Up That Hillre, mert legalább 10 ország rádiójában kapásból tiltólistára fog kerülni a szám, ha ragaszkodik az eredeti címéhez. Bushnak pedig közvetlen ezelőtt jött ki egy kevésbé sikeres albuma, ő pedig sikerre vágyott, tehát engedett az elképzeléseiből. Az énekesnő így beszél erről:

„Nem voltam hajlandó a művészi értékekből lejjebb adni senki kedvéért sem, de nyilván a saját magam ellensége sem akartam lenni. 

Így engedtem a címet megváltoztatni, muszáj volt felnőttként mérlegelni a dolgokat, hiszen azt akartam, hogy ez az album már sikeresebb legyen.”

A szöveg jelentése

A dal arról szól, hogy mi lenne, ha két ember – egy férfi és egy nő – lelket cserélne egymással. Bush elmondása szerint a férfiak és a nők annyira különbözőek, hogy ha legalább egy napra helyet cserélhetnének egymással, sokkal kevesebb konfliktus és probléma lenne köztük. Ehhez viszont varázslatra lenne szükség, melyet eredetileg az Ördöggel kötött alkuhoz akartak kötni, de végül Bush megváltoztatta azt Istenre. Mert sokkal erősebb mondanivalója van így a szövegnek szerinte.

Ám a dalszöveg örök sikerének titka az is lehet, hogy sokféleképpen értelmezhető. Ha nézed a sorozatot, te is tudod, miket élt át Max, és miért tud ő is tökéletesen azonosulni a dal szövegével. 

Az MTV akkori politikája szerint egyébként azok a videók élveztek elsőbbséget, ahol énekelnek a klipekben, azaz szájszinkronnal lettek felvéve. Kate Bush klipje viszont nem ilyen volt.

A különleges videó

A videóban egy férfi és egy nő táncol, nagyon letisztultan, szinte balettre emlékeztető kecsességgel. Bush mindig is fontosnak tartotta a művészeti értékeket, és nem szeretett megalkudni. Így nyilatkozott erről:

„Az előző lemez és a mostani albumom közti idő alatt elég sok videóklipet láttam a tévében, amit mások csináltak. És úgy éreztem, hogy azt a táncstílust, amivel mi is dolgoztunk, különösen a korábbi videókban, eléggé triviálissá tették: véletlenszerű képek, nyüzsgő, összevissza táncok, anélkül, hogy a tánc komoly jelentést vagy jelentőséget kapna. 

Ezért úgy éreztük, milyen érdekes lenne egy nagyon egyszerű, szinte klasszikus, két ember közötti rutinszerű mozgás, amit nagyon egyszerűen lefilmeznénk.

Szóval ez volt az, amivel próbálkoztunk, hogy egy komoly táncdarabot csináljunk a klipben.”

A dalt már többször is használták mai sorozatok aláfestő zenéjeként, de valahogy a Stranger Things törte át azt a falat, amivel eddig hiába próbálkoztak. Kate Bush slágere jelenleg olyan szintű reneszánszát éli, hogy a Spotifytól kezdve az iTunes-listákon át a random, ablakon át kiszűrődő zenékig mindenhol ezt a dalt lehet hallani most.

Ő is a sorozat rajongója

Maga Kate Bush is nagy rajongója lehet a Stranger Thingsnek, mert miután engedélyt adott a dal felhasználásához, ezt írta a sorozat készítőinek:

„Fantasztikus, magával ragadó! Ez az egész nagyon izgalmas!” – írta. „Lélegzet-visszafojtva várom a sorozat folytatását júliusban.”

A Stranger Things című sorozat újra feltette Kate Bush dalát a zenei térképre
A Stranger Things című sorozat újra feltette Kate Bush dalát a zenei térképreNurPhoto / Getty Images Hungary

Újra a listák élén

A Stranger Thingsben való felhasználásának köszönhetően a dal 2022-ben újra felszaladt a slágerlistákra, és 34 országban a Top 10-be került. Amerikában, ahol a dal 1985-ös 30. helyezése volt Bush legjobb szereplése, most a 8. helyre kúszott fel, nem mellesleg, az iTunes listáját is szépen uralja.

Ez azért egy 1985-ös dal esetében nem semmi.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra