Ez az egyik legnépszerűbb pezsgőkoktél még manapság is. Vélhetően az 1800-as évek közepe táján született, és receptje már Jerry Thomas 1862-es könyvében is fellelhető. A koktél mellé egy verset is hoztunk, pohárköszöntőként. Ha javasolhatjuk, akkor Kányádi Sándor csodálatos soraival koccintsatok az újévre. A koktél íze száraz, majd édesbe hajló, pezsgősflőtében vagy fehérboros pohárban kínáljátok vendégeiteknek. Ezekkel a finomságokkal kíván boldog és olvasásban gazdag újévet a Dívány csapata!
Kányádi Sándor: Pohárköszöntő újév reggelén
Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog,
érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre.
Tiszta szívből ezt kívánom!
Szaporodjon ez az ország
emberségbe', hitbe', kedvbe',
s ki honnan jött,
soha-soha ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk...
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke,
gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe'!
Hozzávalók:
1 kockacukor
2 csepp Angostura
20 ml cognac
pezsgő vagy száraz prosecco
Elkészítése:
A kockacukrot az Angosturával átitatjuk, majd pohárba dobjuk. Azután a cognacot, majd a pezsgőt ráöntjük. A tetejére egy kevés narancshéjolajat permetezhetünk.
Díszítése:
narancshéj
Variációi:
Több változata is született az idők során, például a Prince of Wales, amelybe egyenlő arányban kerül cognac és Grand Marnier likőr, majd ezt öntjük fel pezsgővel.
A recept forrása:
Kocsis Lilla és Nagy Zoltán, a Boutiq'Bar tulajdonosai a Keverd, rázd, öntsd című könyvben klasszikus koktélokat mutatnak be, egyszerűen és bárki által elkészíthetően, közelebb hozva ezzel a bárok misztikus világát a koktélrajongók számára. A receptek leírása nemcsak az összetevőket, az elkészítés módját tartalmazza, hanem történeti összegzéseket is, megidézve ezzel azokat a letűnt korokat, ahol kevesebb, rosszabb minőségű alapanyagok is remek kombinációkat eredményeztek. A könyv a BOOOK Kiadó gondozásában, 2021 decemberében jelent meg.